Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel vil kompromisse om Jerusalem

Likuds Knesset-medlem Tzachi Hanegbi blir intervjuet under J Street-konferansen 2013. (Foto: jstreetdotorg, flickr.com)
Likuds Knesset-medlem Tzachi Hanegbi blir intervjuet under J Street-konferansen 2013. (Foto: jstreetdotorg, flickr.com)
Netanyahu-regjeringen er klare til å forhandle om alt, bortsett fra palestinernes "rett til å vende tilbake", for å få på plass en fredsavtale med PA. Nettopp dette spørsmålet er det som hindrer en endelig løsning, sier Likuds Tzachi Hanegbi.

Tzachi Hanegbi tilhører venstresiden av Likud-partiet og er en sterk tilhenger av en tostatsløsning og en israelsk tilbaketrekning fra noen av de mest isolerte bosetningene på Vestbredden. Under sitt intervju på den årlige konferansen til den pro-israelske, amerikanske lobbygruppen J Street, tok Knesset-politikeren statsminister Benjamin Netanyahu i forsvar. Ifølge Hanegbi er Netanyahu og hans regjering klar til å inngå alle slags kompromisser med PA, inkludert deling av Jerusalem og tilbaketrekning fra bosetninger.

– Jeg tror vi vil kunne komme med gode løsninger, vinn-vinn-løsninger, i nesten enhver sak, inkludert Jerusalem og bosetningene – enhver sak har et kompromisspunkt som er interessant for begge sider. Men i spørsmålet om [palestinske] flyktninger [og deres «rett til å vende tilbake»] kan vi ikke gjøre kompromiss, sa han.

Politikeren har lenge vært en nær venn av Netanyahu og sier statsministeren har gjennomgått et politisk skifte.

– Han har endret seg i løpet av årene, som alle ledere gjør […] som får sitte i regjeringskontorene i Israel […] og forstår begrensningene i ideologien som har bragt ham der. [Yitzhak] Rabin opplevde det da han var statsminister, [Ehud] Barak opplevde det, [Shimon] Peres – de kom seg aldri ut av Judea og Samaria, de rusket aldri opp bosetningene med roten, de forstod at det er en gradvis prosess og at de må flytte sine mål. Jeg tror at Netanyahu ikke er den Netanyahu du og jeg kjente for 20 år siden […] Det som forhindrer en tostatsløsning er ikke Netanyahu, gjengis han i Times of Israel.

Hanegbi hevdet også at det største hinderet for fred er spørsmålet om palestinske flyktninger fra 1948 og deres etterkommere sin påståtte «rett til å vende tilbake».

– Dersom de [PA] kan gå bort fra […] drømmen om at flyktninger vil strømme inn i Israel […] dersom de kan forstå at de er nødt til å gjøre historiske kompromisser slik vi gjorde: Å gå med på ideen om at vi ikke vil ha suverenitet i områder der vårt folk ble født, på steder der jødiske konger og profeter levde for tusenvis av år siden […] så vil de få sin uavhengighet til slutt. Dersom det palestinske lederskapet kan forstå at deres store historiske kompromiss er å gi avkall på ideen om rett til å vende tilbake, vil vi om kort tid kunne oppnå en avtale, tror han.

J Street er en amerikansk-jødisk lobbygruppe som støtter den politiske venstresiden i Israel. Andre israelske talere på konferansen var justis- og diplomatiminister Tzipi Livni og Arbeiderparti- og opposisjonsleder Shelly Yachimovich. I dag står blant andre USAs visepresident Joe Biden på talelisten.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart