Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

FNs generalsekretær sier det lå et jødisk tempel her i Jerusalem. (Illustrasjonsfoto: Justin LaBerge / Flickr.com / CC)
FNs generalsekretær sier det lå et jødisk tempel her i Jerusalem. (Illustrasjonsfoto: Justin LaBerge / Flickr.com / CC)

Sammenstøt på Tempelhøyden under jødisk minnedag

400 jøder besøkte Tempelhøyden i forbindelse med den årlige minnedagen om ødeleggelsene av de to templene som har stått der. Da noen av dem ble anklaget for å be på helligdommen, gjorde muslimer på stedet opptøyer.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Søndag samlet flere tusen jøder seg ved Vestmuren nedenfor Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem for å markere Tisha B’Av, den tradisjonelle dagen for å minnes ødeleggelsen av de to jødiske templene som har eksistert. Ved Vestmuren ble det avholdt bønn under omfattende sikkerhetsoppbud. En del av de frammøtte var tempelaktivister som demonstrerte for at Israel bør overta kontrollen over Tempelhøyden og gi jøder adgang til å be der, et syn som bare har svært marginal støtte i det israelske samfunnet.

Oppe på Tempelhøyden er det i dag bare muslimer som har fri adgang, mens jøder og andre ikke-muslimer kun slipper inn i begrenset antall og til bestemte tider, gjennom én inngang. Bare muslimer har adgang til å be på Tempelhøyden, som er jødenes helligste sted.

Flere hundre jøder sto i kø ved Mughrabi-broen, inngangen til Tempelhøyden, for å besøke stedet i forbindelse med minnemarkeringen. 400 av dem slapp inn. Til sammen besøkte 983 ikke-muslimer Tempelhøyden denne dagen, resten var i hovedsak turister. De israelske sikkerhetsstyrkene som regulerer besøkene, slipper vanligvis inn en og en liten gruppe av gangen. På grunn av den lange køen slapp de søndag for første gang siden 2014 inn to slike grupper samtidig. Dette skal ha virket provoserende på muslimer som befant seg på Tempelhøyden. Grupper av muslimer begynte å fotfølge jødene, og ropte trusler og ”allahu akbar” mot dem, ifølge Israel Hayom.

Noen titalls jødiske besøkende ble mistenkt av politiet for å be på helligdommen. De ble derfor pågrepet og eskortert ut fra plassen. To av jødene ble arrestert.

Det brøt ut opptøyer da det spredte seg et rykte blant muslimene om at flere av jødene hadde vært i bønn. Politiet lyktes i å få kontroll over situasjonen uten at noen ble skadet. Noen titalls muslimske opprørere ble bortvist fra stedet. En muslimsk ungdom ble arrestert for å ha forsøkt å hindre politiets arbeid. Tempelhøyden ble stengt for ikke-muslimer tidligere enn jødene som sto i kø, hadde forventet. Omkring 40 personer måtte dra uten å få slippe inn på Tempelhøyden til tross for at de hadde stått lenge i kø.

 

Les også: ”Løgnen om at al-Aqsa er i fare

 

Her kan du lese alle MIFFs nyheter om Tempelhøyden.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart