Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Shimon Peres minnes av verdens statsledere

Shimon Peres taler i synagogen i Oslo søndag 11. mai. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Shimon Peres taler i synagogen i Oslo søndag 11. mai. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
"En kjær venn og en fredens mann."

Det ble i dag tidlig meldt at Shimon Peres, Israels tidligere statsminister og president, har gått bort. Peres ble 93 år gammel og har viet livet sitt til tjeneste for staten Israel. Torsdag skal Peres ligge på lit de parade på Knesset før han begraves på fredag, ifølge Times of Israel.

Israel klargjør seg på å motta en rekke statsledere fra hele verden. Blant de som har meldt sin ankomst er USAs president Barack Obama, sammen med utenriksminister John Kerry og tidligere utenriksminister Hillary Clinton. Videre kommer også britiske prins Charles, den tyske forbundskansleren Angela Merkel og den franske presidenten Francois Hollande. Canada, Mexico og Australia sender også sine statsledere til Peres’ bisettelse.

Utdanningsdepartementet i Israel har bedt skoler i hele landet om å sette av en time til å snakke om Peres og hva han har gjort for landet.

Nyheten om at Peres gikk bort i natt ble tatt i mot med stor sorg både i Israel og i hele verden. Statesledere har sendt sine kondolanser og mange minnes Peres som en stor mann, skriver Yedioth Aharonoth.

Obama mener Peres er en av de få som har vært med på å skrive historie og bidra til forandring hos menneskeheten. Han sa også at Peres var en nær venn og en optimistisk mann som viet sitt liv til Israels sikkerhet og fred. Den amerikanske presidenten møtte Peres for første gang i Jerusalem da førstnevnte var senator, og han ble imponert over visdommen til Peres.

Den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton og presidentkandidat Hillary Clinton roste Shimon Peres som en leder som satte sikkerhet, velstand og uendelige muligheter høyt. De mener at Midtøsten har mistet en fredens mann i tillegg til at de selv har mistet en kjær venn. Bill Clinton var president da Osloavtalen ble signert i 1993 og kalte Peres for et geni med et stort hjerte som så lyst på Israels framtid.

Tony Blair, som er Storbritannias tidligere statsminister, skriver at han var svært inspirert av Israels tidligere president og er svært trist over nyheten om Peres’ bortgang. Flere europeiske statsledere har uttrykt hvor mye de satt pris på Peres. Den russiske presidenten Vladimir Putin har også hyllet Shimon og kalte ham en modig patriot.

Israelske ledere sørger også over Shimon Peres og kaller ham en visjonær mann. Statsminister Benjamin Netanyahu sa blant annet at Peres alltid jobbet for å sikre fred for Israel og en bedre framtid for landets unge. «Selv om Shimon har gått bort kommer han alltid til å være en del av staten Israel,» sa Netanyahu onsdag morgen. Reuven Rivlin, som tok over som Israels president etter Peres, beskriver sistnevnte som en mann med store drømmer. Det israelske Arbeiderpartiet, som var Shimons politiske hjem før han helt på slutten av sin karriere gikk over Kadima, sier de alltid vil minnes han som en mann med stor innflytelse. Partiets leder, Isaac Herzog, mener at Peres’ bidrag til landet har satt dype spor.

Kondolanser blir også uttrykket hjemme i Norge. Både Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sa tidligere på onsdag at verden har mistet en stor mann og fokuserte på fredsarbeidet til Peres. Jens Stoltenberg kondolerte også og skrev at Peres var med på å forandre Midtøsten. Shimon Peres besøkte Norge i 2014 da han var Israels president og ble tatt godt imot av blant annet Erna Solberg og Kong Harald.

Allikevel er det ikke alle som ser på Shimon Peres som en fredens mann. Times of Israel rapporterer at et nyhetsbyrå som tilhører de palestinske selvstyremyndighetene anklager Peres for å ha satt i gang bosetningene på Vestbredden. Det er fortsatt uklart om PLO kommer til å sende en representant til begravelsen. En representant for PLO, Ashraf Al-Ajrami, roste Peres for hans rolle i fredsprosessen.

Selv om Shimon Peres ble kritisert av mange israelere for sitt bidrag til Oslo-avtalen vil han alltid bli husket som en fredens mann som satte Israels framtid foran alt.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart