Gravplassen på Herzlfjellet i Jerusalem. (Foto: Ron Almog, flickr.com)
Gravplassen på Herzlfjellet i Jerusalem. (Foto: Ron Almog, flickr.com)

Store forberedelser før begravelsen til Shimon Peres

Den tidligere israelske presidenten blir lagt i 'lit de parade' på torsdag og bisettes fredag.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det forventes at tusenvis av mennesker kommer til Jerusalem for å ta et siste farvel med den tidligere israelske presidenten, Shimon Peres. Kisten som bærer ham er nå blitt brakt til Knesset, det israelske parlamentet, for ‘lit de parade’. Seremonien begynte torsdag morgen ved at statsminister Benjamin Netanyahu, president Reuven Rivlin og president for Knesset Yuli Edelstein la ned kranser ved kisten, melder Yedioth Aharonoth.

Veien mellom Tel Aviv og Jerusalem ble stengt en stund torsdag morgen da kisten til Peres ble brakt til hovedstaden. Denne veien kommer også til å stenges periodisk på torsdag og fredag siden rundt 80 statsledere, ambassadører og utenriksministre kommer til Jerusalem for begravelsen til Peres. Fredag morgen skal kisten flyttes til Herzl-fjellet og den offisielle seremonien begynner kl 09.30, israelsk tid. Etter talene vil det holdes en prosesjon kl. 11.00 til gravplassen hvor Israels store ledere er begravet. Der begynner begravelsen og Peres skal etter planen plasseres mellom gravene til Yitzhak Shamir og Yitzhak Rabin, tidligere israelske statsministere.

Blant dem som planlegger å delta i begravelsen er USAs president Barack Obama, den amerikanske utenriksministeren John Kerry og den franske presidenten Francois Hollande. I tillegg sender Storbritannia statsministeren Theresa May, tidligere statsminister David Cameron, prins Charles og utenriksministeren Boris Johnson. USAs tidligere president Bill Clinton er en av de første gjestene som har ankommet Israel og var allerede på plass torsdag morgen. Norge sender utenriksminister Børge Brende til begravelsen på fredag. Brende forteller i pressemeldingen at han vil vise Shimon Peres en siste ære og mener at verdens ledere burde inspireres av Peres. I tillegg skal Jens Stoltenberg reise til Israel for å være med i begravelsen. Kong Harald har også sendt kondolanser og forteller at han husker Peres fra statsbesøket i Norge i 2014, ifølge Dagen. Videre sier kongen at Shimon Peres spilte en viktig rolle i kampen for fred mellom Israel og palestinerne.

Israels eneste internasjonale flyplass, Ben Gurion, venter stor flytrafikk de neste dagene, men statslederne blir tatt imot på en separat del av flyplassområdet slik at den vanlige flytrafikken ikke blir forstyrret.

Adgang til bisettelsen vil være strengt kontrollert. Vanlige israelere vil kunne følge seremonien på store skjermer utenfor gravplassen. Den israelske politisjefen Roni Alsheich sa at politiets jobb er å sikre at hver eneste gjest som vil delta skal kunne komme trygt til Jerusalem og hjem igjen.

Det er også planlagt at musiker David D’or skal synge i seremonien, etter Peres sin forespørsel. D’or skal synge Avinu Malkeinu (vår far, vår konge), en jødisk bønn som forbindes med det jødiske nyttår og Jom Kippur. Sangeren forteller Times of Israel at han ble veldig rørt da familien til Peres ba han om å synge i begravelsen.

Det er fortsatt uklart om arabiske statsledere skal delta i begravelsen til Peres, rapporterer Times of Israel. Til nå har Mahmoud Abbas og Egypts president Al-Sissi kondolert familien Peres, men egypterne har ikke uttalt seg om fredagens begravelse. Nylig ble det informert om i Yedioth Aharonot at Mahmoud Abbas har bedt om å få delta i seremonien på fredag. Det spekuleres om Egypt kommer til å sende utenriksministeren sin. Dessuten har Jordans kong Abdullah ikke sagt noe offentlig om han skal reise til Israel for å delta i begravelsen.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart