Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Shimon Peres ble begravet

Israels president Reuven Rivlin tar den siste avskjed med sin forgjenger Shimon Peres. (Foto: Miriam Alster, Flash90)
Israels president Reuven Rivlin tar den siste avskjed med sin forgjenger Shimon Peres. (Foto: Miriam Alster, Flash90)
- Takk, kjære venn, sa president Barack Obama til slutt på hebraisk. Aldri har noen avdød israelsk president blitt hedret med en større begravelse.

Seremonien begynte kl. 9.30 israelsk tid. Da var omkring 5000 mennesker samlet på Herzl-fjellet, ifølge Yedioth Aharonoth. Taler ble holdt av blant annet Israels president Reuven Rivlin, statsminister Benjamin Netanyahu, Knessets president Yuli Edelstein, USAs nåværende president Barack Obama og tidligere president Bill Clinton, den israelske forfatteren Amos Oz og barna til Shimon Peres.

Palestinernes president Mahmoud Abbas var også til stede sammen med noen flere ledere fra PA. Jerusalem Post har publisert en artikkel med en video som viser at Abbas og Netanyahu håndhilser. Den kan sees her.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu takket de utenlandske gjestene for å ha kommet til begravelsen og sa at det er et tegn på hvor høyt Peres ønsket fred for Israel. Videre sa Netanyahu at Peres var en av Israels viktigste grunnleggere som alltid handlet i Israels beste interesse. Netanyahu nevnte at Peres en kveld sa til ham at hvis det blir fred i Midtøsten vil Israel være trygg. Senere talte også USAs tidligere president Bill Clinton, som har kjent Shimon Peres i mange år. Han lovpriste Peres og hans vilje til å vie livet sitt til landet Israel. I tillegg beskrev Clinton Peres som et geni som kun ville det beste for både israelske og palestinske barn.

Israels president Reuven Rivlin fortalte i begravelsen at han alltid kommer til å huske Peres som en mann med en visjon om en bedre framtid for Israel og evne til å forstå det uforståelige. Rivlin sa også at Peres var en bestemt mann som visste hva han ville oppnå og klarte alltid å få det til. Han la til at Israel var heldig som hadde en president som Peres. Ifølge Rivlin lærte Peres det israelske folket å elske seg selv og ikke å hate eller snakke stygt om andre.

Dattera til Shimon Peres, Tsvia, holdt også tale og foretrakk å snakke om Peres som privatperson. Han var ifølge henne en kreativ far som elsket familien sin høyt. Peres satte også stor pris på sin kone, Sonya, som støttet han hele tiden. De to sønnene, Yoni og Chemi, pratet også om faren sin og det spesielle forholdet de hadde til han.

USAs president Barack Obama tok farvel med Peres og fortalte at Peres forsto behovet for å opprette en palestinsk stat. Obama sa at Peres trodde på mirakler og håpet Israel en dag kunne oppnå fred med palestinerne. Videre satte Obama pris på det lange livet Peres har levd og klokskapen han hadde oppnådd. Obama avsluttet med å si «takk, kjære venn» på hebraisk.

Etter talene ble kisten fraktet til gravplassen hvor Israels store ledere er begravd. Jødiske bønner ble framsagt av IDFs kantor da begravelsesfølget gikk i prosesjon til stedet hvor Peres skal begraves. Kisten ble dermed senket ned i jorda mens kantoren fremsa en bønn som blir brukt i jødiske begravelser. Til slutt ble kranser nedlagt på graven av blant annet Israels statsminister Netanyahu.

I går ble det holdt en minneseremoni for Shimon Peres i FN, forteller Yedioth Aharonoth. Ambassadører fra rundt 40 land deltok i seremonien. Den israelske delegasjonen i FN åpnet for signering av kondolanseprotokoll.

Times of Israel melder at politiet måtte arrestere en høyreekstremist som ville demonstrere i begravelsen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart