Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Jerusalem er Israels hovedstad

Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. I bakgrunnen visepresident Mike Pence. (Foto: Skjermdump)
Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. I bakgrunnen visepresident Mike Pence. (Foto: Skjermdump)
USA flytter ambassaden fra Tel Aviv til Israels hovedstad Jerusalem.

Onsdag kveld norsk tid kom USAs president Donald Trump med en historisk tale hvor han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Trump sa også at USA vil starte arbeidet med å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg har bestemt meg for å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, sa den amerikanske presidenten i den nå historiske talen.

Trump startet med å si at det ikke blir fred av å gjenta tingene som tidligere har feilet. Han sa det var på tide å tenke nytt og ha en ny tilnærming til konflikten mellom Israel og palestinerne. Noe annet ville være dårskap.

– Dette er bare å erkjenne realiteten og dette er det riktige å gjøre.

Han viste til at den amerikanske kongressen med overveldende flertall allerede i 1995 vedtok å anerkjenne Jerusalem og flytte den amerikanske ambassaden dit, men at amerikanske presidenter har utsatt avgjørelsen fordi man har trodd at det ville gjøre det enklere å få til en fredsavtale.

– Denne avgjørelsen har blitt utsatt i mange år fordi man trodde det ville gjøre det enklere å skape fred, men vi er ikke nærmere fred nå enn vi var for tyve år siden. Nå er det på tide å tenke nytt, sa Trump og viste til at mange presidenter før ham hadde lovet å flytte USAs ambassade.

– Mange presidenter har gjort dette til et stort valgløfte uten å innfri. I dag innfrir jeg mitt løfte, sa Trump, som i valgkampen lovet å flytte ambassaden.

Presidenten understreket at dette ikke var et skifte i amerikansk politikk om å finne en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Vi tar ikke stilling til Israels endelig suverenitet i Jerusalem. Slike spørsmål blir opp til partene å avgjøre i fredsforhandlinger. USA er dypt involvert i å få til en fredsavtale som er akseptabel for begge parter. USA vil støtte en tostatsløsning hvis partene blir enige om det, forklarte han.

Trump sa at Jerusalem i snart 70 år har vært staten Israels hovedstad og trakk fram jødenes 3000 år med historisk og religiøs tilknytning til byen.

– Israelerne har bygget et land hvor alle mennesker har religionsfrihet. Jerusalem er i dag en by hvor jøder kan be ved Vestmuren, hvor kristne kan følge i Jesu fotspor og hvor muslimer kan be ved Al-Aqsa-moskeen.

Arabiske og muslimske ledere har advart mot at avgjørelsen til Trump vil føre til bråk og vold i regionen. Trump ba partene om å roe seg helt ned.

– Jeg ber regionens ledere, politiske og religiøse, om å gå sammen om fred.

[os-widget path=»/conradmyrland/hvem-sa-dette» of=»conradmyrland» comments=»false»]


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart