Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Tre dager med «Giro d’Israel»

Bildet er fra presentasjonen av lagene i Jerusalem torsdag 3. mai. (Foto: Facebook)
Bildet er fra presentasjonen av lagene i Jerusalem torsdag 3. mai. (Foto: Facebook)
Verdens nest største sykkelritt Giro d'Italia starter i dag. For første gang skal de tre første etappene foregå i Israel.

Det er ikke akkurat en sykkelnasjon med lange tradisjoner som avlegges et besøk når de innledende etappene av sykkelrittet Giro d’Italia starter i Israel i dag, fredag 4. mai. Det ønsker tydeligvis både Israel og arrangørene av Giro d’Italia å endre på.

Den første etappen av landeveisrittet som varer i tre uker går over en distanse på 9,7 kilometer i Jerusalem fredag 4. mai. Et vakrere sted for et sykkelløp er det vanskelig å finne.

Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)
Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)

På den andre dagen skal utøverne sykle langs kysten fra Haifa til Tel Aviv. Etappen er 167 kilometer lang og følger i hovedsak motorveien. Midtveis er det en kort stigning ved Zikron Ya’akov som i gjennomsnitt har en helning på 10 grader. Det blir en tøff utfordring i den høye luftfuktigheten. Den totale lengden på stigningen er 2,6 kilometer. En liten del av den har en helning på hele 13 prosent.

Den andre etappen går fra Tel Aviv til Haifa. (Foto: www.giroditalia.it)
Den andre etappen går fra Haifa til Tel Aviv. (Foto: www.giroditalia.it)

Den tredje etappen starter i ørkenbyen Beersheva i det sørlige Israel. Etter å ha syklet 229 kilometer gjennom ørkenen vil rytterne ankomme badebyen Eilat ved Rødehavet helt sør i Israel. Deltakerne vil måtte slite ekstra mye dersom varmen skulle komme i nærheten av 40 grader Celsius. Det er en ganske vanlig dagtemperatur i mai måned.

Den tredje etappen går fra Beersheva til Eilat. (Foto: www.giroditalia.it)
Den tredje etappen går fra Beersheva til Eilat. (Foto: www.giroditalia.it)

To nordmenn på det israelske laget

I 2015 ble det israelske sykkellaget Israel Cycling Academy dannet. I 2015 og 2016 deltok laget på nivå 3, men fra 2017 har laget status som profesjonelt kontinentallag, det vil si på nivå 2. Israel Cycling Academy deltar i årets Giro d’Italia for første gang i et av de tre store treukersrittene.

Nordmennene August Jensen og Sondre Holst Enger sykler for det israelske laget, men har ikke fått plass blant de som skal sykle årets Giro, skriver procycling.no i en artikkel publisert 25. april. Videre skriver nettsiden at to israelere vil få plass på laget som skal konkurrere i årets Giro d’Italia i stedet for nordmennene.

Årsaken skal være at lagets eiere vil øke interessen og begeistringen for sykling blant israelere ettersom israelske ryttere deltar på de tre første etappene.

– Visjonen og hovedmålet til satsingen er å spre kjærligheten til sykkelsporten blant unge israelere fra alle typer bakgrunn, uttalte Ron Baron da lanseringsplanene for laget ble kunngjort i november 2017, skriver procycling.no. Han er den ene av to grunnleggere og eiere av Israel Cycling Academy.

Ron Baron. (Foto: israelcyclingacademy.com)
Ron Baron. (Foto: israelcyclingacademy.com)

Den kanadiske eiendomsinvestoren Sylvan Adams er den andre. Det er Baron og Adams som står bak initiativet for å få de tre første etappene av Giro d’Italia til Israel.

Vest-Jerusalem eller Jerusalem?
Da arrangøren av Giro d’Italia, RCS Sport, i slutten av november 2017 annonserte at den første etappen skulle starte fra «Vest-Jerusalem», truet den israelske idrettsministeren Miri Regev med å trekke den finansielle støtten til arrangementet dersom de ikke endret navnet til «Jerusalem». Baron og Adams reagerte også. Det endte med at RCS Sport innfridde kravet, skriver procycling.no.

Sylvan Adams. (Foto: israelcyclingacademy.com)

Sylvan Adams. (Foto: israelcyclingacademy.com)– Jeg overbeviste dem om at det stedet [Vest-Jerusalem] ikke eksisterer. Dermed endret de til Jerusalem, forklarte Adams.

 

https://www.facebook.com/giroditalia/videos/10155619351728247/

Slik ble lagene presentert i Jerusalem torsdag 3. mai.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart