Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Erdogan: – Jerusalem er vår by

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på vei til åpningen av det tyrkiske parlamentet 1. oktober. (Foto: Turkish Presidency)
Oppsiktsvekkende uttalelser fra den tyrkiske presidenten.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan antydet i en tale under åpningen av det tyrkiske parlamentet at Jerusalem tilhører Tyrkia, med henvisning til det osmanske rikets kontroll over byen i store deler av moderne tid.

– I denne byen som vi måtte forlate i tårer under første verdenskrig, er det fortsatt mulig å komme over spor av den osmanske motstanden. Jerusalem er vår by, en by av oss, sa Erdogan i talen til de andre tyrkiske politikerne i hovedstaden Ankara, ifølge nettavisen Times of Israel.

Det osmanske riket styrte Jerusalem fra 1516 til 1917. Det moderne Tyrkia, etterfølgeren av det osmanske riket, har i årevis understreket at de har en varig tilknytning til den hellige byen. De fordømmer regelmessig det de kaller Israels forsøk på å gjøre byen «mer jødisk». De kom også med sterk fordømmelse av USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Jerusalem har vært Israels hovedstad siden landets grunnleggelse, og det jødiske folket har tusenvis av år med historie i byen. Dette er dokumentert gjennom omfattende arkeologiske funn. Under sin tale i parlamentet brukte Erdogan lang tid på å klage over skjebnen til Jerusalem og palestinerne.

– En annen krise som vårt land og vår nasjon følger nøye med på er Israels undertrykkelse av palestinerne og de ulike praksisene som ikke respekterer Jerusalems privatliv, sa Erdogan til landets politikere.

President Erdogan under åpningen av det tyrkiske parlamentet. (Foto: Turkish Presidency)

– Spørsmålet om Jerusalem er ikke et vanlig geopolitisk spørsmål for oss. For det første, det fysiske utseende av Gamlebyen, selve hjertet av Jerusalem, ble bygget av Suleiman I den store, med sine murer, basarer og mange bygninger. Våre forfedre viste i flere århundrer respekt ved å holde denne byen høyt aktet, sa Erdogan videre.

Det palestinske folket har bodd i Jerusalem i «tusenvis av år», men de ble okkupert og mistet sine rettigheter, fortsatte den tyrkiske lederen. Erdogan lovet å «følge nøye med» på den palestinske saken.

– Vi anser det som en ære på vegne av vårt land og nasjon til å adresse rettighetene til det palestinske folket, som vi har levd med i århundrer, på alle plattformer. Med denne forståelsen vil vi følge både den palestinske saken, som er et blødende sår i den globale samvittigheten, og spørsmålet om Jerusalem, helt til endes, sa Erdogan avslutningsvis.

Det israelske utenriksdepartementet har ikke ønsket å kommentere utspillet fra den tyrkiske presidenten overfor Times of Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart