Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelske ledere fordømmer spytting mot kristne pilegrimer i Jerusalem

Kristne pilegrimer bærer et kors gjennom gatene i Gamlebyen i Jerusalem 4. oktober 2023. (Foto: Flash90)
En avskyelig oppførsel, sier Israels sjefsrabbiner.

Den siste tiden har det vært en økning i hendelser hvor jøder spytter mot og ved kristne pilegrimer i Jerusalem. Nå kommer ledende jødiske religiøse ledere og israelske statsråder med kraftige fordømmelser.

Fordømmelsene kommer etter at flere videoer hvor jøder spytter mot kristne pilegrimer i Gamlebyen i Jerusalem spredte seg i sosiale medier. Spyttingen skal ha blitt mer utbredt i det siste, skriver avisen Ha’aretz.

Titusenvis av jøder har deltatt på arrangementer og bønner i forbindelse med løvhyttefesten, hvor mange av hendelsene er blitt registrert. Også mange kristne pilegrimer er i Jerusalem i forbindelse med høytiden.

De fleste som er blitt filmet er jødiske ungdommer som spytter mot kristne kirker eller mot kristne pilegrimer som de møter i gatene.

I de fleste videoene spyttes det ned mot bakken hvor pilegrimene går.

Denne oppførselen får statsminister Benjamin Netanyahu til å reagere kraftig. På X, tidligere kjent som Twitter, skriver han at «Israel er fullstendig forpliktet til å sikre religionsfriheten og pilegrimsreiser til de hellige steder for alle trosretninger».

– Jeg fordømmer på det sterkeste ethvert forsøk på å skremme pilegrimer og jeg vil gjøre umiddelbare tiltak for å stanse det, sier han.

Også Israels askenasiske sjefsrabbiner David Lau kommer med kraftig fordømmelse. Han sier at spyttingen er en «avskyelig oppførsel», som han understreker ikke har noe med med jødisk lov å gjøre.

Minister for religiøse saker, Michael Malkieli, følger også opp kritikken.

– Jeg fordømmer på det sterkeste forekomsten av spytting mot kristne i Jerusalem. Dette er ikke toraens vei og det er ikke en eneste rabbiner som støtter og legitimerer en slik avskyelig oppførsel. Det er vår plikt å fordømme hendelsene og fortsette å respektere alle mennesker som kommer inn portene til Den hellige by, sier den israelske ministeren.

Israelsk politi står vakt utenfor en kirke 4. oktober etter flere hendelser med spytting. (Foto: Flash90)

Israels turistminister Haim Katz sier spyttingen skader Israels renommé.

– Handlingene til en håndfull ekstremister får mennesker til å hate jødedømmen, skader Israels omdømme og påvirker turismen, sier han.

Onsdag 4. oktober melder det israelske politiet at de har pågrepet fem personer som er mistenkt for å ha spyttet mot kristne i Gamlebyen. Fire av de pågrepne er voksne, mens en av dem skal være en mindreårig.

Jerusalems politisjef Doron Turgeman sier de tar hendelsene på største alvor. Han mener de som spytter mot andre mennesker «har et alvorlig problem med utdanning, verdenssyn og respekt for andre mennesker».

– Vi vil ikke tolerere at noen viser uttrykk for hat mot noen, enten det er mot jøder, muslimer eller kristne, i Gamlebyen eller noen andre steder i Jerusalem. Vold og hat er uakseptabelt, uansett hvordan det manifesterer seg, sier han.

Den internasjonale kristne ambassade i Jerusalem (IKAJ) takker for de kraftige fordømmelsene som kommer fra både religiøse og politiske ledere i Israel. Samtidig understreker de at finnes en «mye lengre og smertefull historie med kristen fiendtlighet mot det jødiske folk».

– Men heldigvis har det i vår tid skjedd en markant endring i kristnes holdning til nasjonen og folket i Israel. Det store flertallet av israelere som vi møter vet dette og har ønsket oss hjertelig velkommen til Jerusalem for løvhyttefesten nok en gang. Vi setter stor pris på å dele denne unike bibelske festivalen med våre jødiske venner og vi blir ikke avskrekket fra å elske og stå sammen med Israel, sier de i en uttalelse.

IKAJ arrangerer blant annet en marsj gjennom Jerusalems gater for å vise støtte til Israel og det jødiske folk i forbindelse med løvhyttefesten.

Under årets marsj stilte mange ultraortodokse ungdommer og familier opp langs ruten for å vise støtte tilbake etter de siste hendelsene.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart