Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Sabbatssirene og sabbatssang

Sabbaten er en viktig del av livet til ortodokse jøder, og også mange som ikke er så veldig ortodokse.

Pommes frites-maskinen i den jødiske delen av gamlebyen i Jerusalem er stengt på sabbate.

Sabbaten er en viktig del av livet til ortodokse jøder, og også mange som ikke er så veldig ortodokse. Sabbatsfeiringen har vært en av de mest sentrale sidene ved jødisk liv i årtusener. Det er sagt at det ikke er jødene som har holdt sabbaten, men sabbaten som har holdt jødene. Altså: Uten sabbaten ville det jødiske folket kanskje ha bukket unde.

En viktig side ved jødenes sabbatsfeiring er å tenne sabbatslysene i sitt hjem ved inngangen av sabbaten fredag kveld. (For jødene varer en dag fra solnedgang til solnedgang.) Det er mor i huset som gjør dette. Hun skal tenne lysene minst 18 minutter før solen går ned. Sammen med tenningen hører bestemte bønner. I Israel er det vanlig med sabbatssirener, som lyder når sabbaten skal begynne og man skal tenne lysene. Det forekommer også i andre land hvor det bor mange jøder, men først og fremst i Israel. Når kristne kirker kan ringe med klokkene, må jødene kunne la en sirene lyd.

De strengt ortodokse miljøene i Israel har det ikke med å finne på nye ting i utide. Endringer skjer sjelden og er gjerne så små som mulig. Men i noen ortodokse strøk i Israel er det nå gjort en endring: I stedet for at en sirene lyder like før sabbaten skal begynne, blir det spilt instrumentalversjoner av kjente og kjære sabbatssanger. Kilde: En artikkel av Liat Collins i Jerusalem Post den 21. mai 2004.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart