Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Purim-festen

Sammenliknet med de fleste andre jødiske høytider er Purim en "liten fest", men den har stor plass i det jødiske folkets hjerter. Det er den gladeste av alle jødiske høytider, og den bærer budskap om at ondskap blir straffet og rettferdigheten seirer. Dette budskapet har gitt håp til jøder som har levd under de vanskeligste forhold i mange land.

Purim-festen er karnevalstid.

 

Purimfesten som faller på den 14. i måneden Adar (i februar eller mars) feires til minne om de begivenhetene som beskrives i Esthers bok i Bibelen. Der fortelles det om den onde Haman som ville utrydde alle jøder i det persiske riket og om den jødiske dronning Esther som reddet sitt folk ved hjelp av sin onkel Mordechai.
Haman hadde kastet lodd og besluttet at alle jøder skulle drepes på den 13. Adar. Navnet «pur» betyr lodd.

I stedet for en stor massakre av jøder ble Haman hengt i den galgen han hadde tiltenkt Mordechai 13. Adar, og 14. Adar ble derfor en festdag – dagen da fienden var overvunnet. Esther bestemte at Purim skulle feires i all fremtid til minne om at jødene hadde overvunnet sine fiender, og slik feires denne festen den dag i dag, med fest, skuespill hvor historien spilles, gaver til slekt og venner og til fattige.

Denne festen er kommet til etter bibelsk tid og har ikke de mange forbud og påbud som er knyttet til de mosaiske festene. Selv ortodokse jøder reiser på besøk til hverandre, og alle, særlig kvinnene, plikter å høre opplesningen av Esthers bok. Man har spesiell mat knyttet til festen: Hamantaschen – Hamans lommer eller Hamans ører, trekantede kaker, er særlig populære. Gatene i Israels byer er fulle av utkledde barn, små soldater, dronninger og Mordechaier med skjegg.

I synagogen leses Esthers bok. Hver gang navnet «Haman» blir nevnt hamrer og støyer barna løs. En annen skikk er at man deler ut presanger til fattige (schelach manot). Familie og venner samles og et deilig og festlig måltid, «Purim-Seuda» blir servert. Man serverer selvsagt de tradisjonelle homentaschen til festmåltidet.

Oppskrift på Homentaschen

Ingredienser:
150 g margarin
1 egg
250 g sukker
250 g mel
2 ts bakepulver
2 ss melk
vaniljepulver

Fyll:
1 ts sitronsaft
250 g svisker
sitronskall

Fremgangsmåte:

Margarin og sukker piskes sammen. Tilsett egg, sil melet, sammen med bake- og vaniljepulveret. Bland alt forsiktig sammen. Deigen rulles ut og skjæres i runde flater, med ca. 10 cm Ø. Kjør fyllet i hurtigmikseren, og fordel det på deigflatene. Brett opp tre kanter på flatene, slik at de danner trekanter.

Pensle homentaschene med litt eggeplomme og stek dem ved 185°C i 30 minutter.

Kilder:
Artikler av Berit Demborg og Miram Rødner i Midtøsten i fokus nr. 1/1999.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart