Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Jordbær og halacha

Halacha er jødenes religiøse lover. De bygger på budene i Mosebøkene og resten av det som i kristne bibler blir kalt Det gamle testamentet. Gjennom århundrene har jødene bygd opp en omfattende system av fortolkninger og tilpasninger.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Et forbud i halacha er at det er forbudt for jøder som følger sin religion strengt å spise frukt og grønnsaker som inneholder insekter. Vi har behandlet lignende problemstillinger angående salater i artikkelen Insektfri salat fra Gaza.

Her skal vi se på jordbær. Tidligere var det nok å vaske jordbær i såpevann, så oppfylte de kravene i halacha. Men nå er det blitt vanskeligere. En innsender til ynetnews.com mener det skyldes at det nå brukes mikroskop til å se etter insekter, mens man før så med bare øyne. Men ifølge vår kilde er det blitt mer insekter på jordbærene. I sabbatsåret kan de strengeste ortodokse nemlig ikke spise noe som er dyrket av jødiske bønder. Så da kjøpte de ortodokse sine jordbær av palestinere. I etterkant ble man oppmerksom på at det var flere og andre typer insekter på de palestinske jordbærene, og dette har smittet over på de jødiske. Verken vann eller sprøytemidler har nyttet.

Så foreløpig er jordbær forbudt for de strengt ortodokse jødene. Men det arbeides med en slags boblebad for jordbærene som skal bringe antall insekter ned på et nivå som kan aksepteres.

Kilde: En artikkel av Kobi Nahshoni på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 2. april 2009.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart