Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Jordbær og halacha

Halacha er jødenes religiøse lover. De bygger på budene i Mosebøkene og resten av det som i kristne bibler blir kalt Det gamle testamentet. Gjennom århundrene har jødene bygd opp en omfattende system av fortolkninger og tilpasninger.

Et forbud i halacha er at det er forbudt for jøder som følger sin religion strengt å spise frukt og grønnsaker som inneholder insekter. Vi har behandlet lignende problemstillinger angående salater i artikkelen Insektfri salat fra Gaza.

Her skal vi se på jordbær. Tidligere var det nok å vaske jordbær i såpevann, så oppfylte de kravene i halacha. Men nå er det blitt vanskeligere. En innsender til ynetnews.com mener det skyldes at det nå brukes mikroskop til å se etter insekter, mens man før så med bare øyne. Men ifølge vår kilde er det blitt mer insekter på jordbærene. I sabbatsåret kan de strengeste ortodokse nemlig ikke spise noe som er dyrket av jødiske bønder. Så da kjøpte de ortodokse sine jordbær av palestinere. I etterkant ble man oppmerksom på at det var flere og andre typer insekter på de palestinske jordbærene, og dette har smittet over på de jødiske. Verken vann eller sprøytemidler har nyttet.

Så foreløpig er jordbær forbudt for de strengt ortodokse jødene. Men det arbeides med en slags boblebad for jordbærene som skal bringe antall insekter ned på et nivå som kan aksepteres.

Kilde: En artikkel av Kobi Nahshoni på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 2. april 2009.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart