Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Amerikanske jøder blir mindre religiøse

De amerikansk-jødiske filmskaperne Ethan og Joel Coen er eksempler på "moderne jøder" i USA, med sterk etnisk og kulturell bevissthet om sin "jødiskhet", men som ikke liker religion. (Illustrasjon: Craig Duffy, flickr.com)
De amerikansk-jødiske filmskaperne Ethan og Joel Coen er eksempler på "moderne jøder" i USA, med sterk etnisk og kulturell bevissthet om sin "jødiskhet", men som ikke liker religion. (Illustrasjon: Craig Duffy, flickr.com)
32 prosent av amerikanske jøder født etter 1980 ser på seg selv som "jøde" på bakgrunn av arv, kultur eller etnisitet - ikke religion. Tilknytningen til Israel er stabil.
Jødisk identitet i ulike generasjoner (Illustrasjon: PEW Research Center)
Jødisk identitet i ulike generasjoner (Illustrasjon: PEW Research Center)

Prosentandelen amerikanere som svarer «jødisk» når det blir spurt om religionstilhørighet ligger nå litt i underkant av to prosent, etter en klar nedgang de siste tiår. I tillegg er det omkring 0,5 prosent som svarer at de har jødisk bakgrunn eller oppdragelse, men ser på seg selv som ateister, agnostikere eller uten religion.

Trenden blant den generelle befolkningen i USA og den jødiske befolkningen ser ut til å være svært sammenfallende: Færre og færre ser på seg selv som religiøse. Mens 22 prosent av amerikanere flest betegner seg selv som ateister, sier 32 prosent av jøder født etter 1980 at de er jøder på grunn av ikke-religiøse faktorer som arv, kultur og etnisitet.

Tallene fra Pew Research Centers siste spørreundersøkelse, viser at desto eldre jødene er, jo mer religiøse er de. Blant dem som er født mellom 1914-1927 ser 93 prosent på seg selv som jøder på bakgrunn av sin religiøse overbevisning.

Stadig flere ekteskap inngås også med ikke-jødiske partnere, nå så mange som 58 prosent av dem. Blant ikke-ortodokse jøder er tallet 71 prosent.

– Dette er svært splittede tall. Eldre jøder er religiøse jøder. Yngre jøder er jøder uten religion. Skiftet i den jødiske identiteten reflekterer brede endringer i den amerikanske befolkningen. Amerikanere flest, ikke bare jøder, avskyr i økende grad noen form religiøs tilhørighet, skriver Pew i sin rapport.

94 prosent av respondentene svarte at de var stolte over å være jødisk.

 

Amerikanske jøders forhold til Israel

Hva med amerikanske jøders forhold til Israel? Rapporten viser at amerikanske jøders tilknytning til Israel er «essensielt uendret» siden 2000-2001. 30 prosent sier de er veldig tilknyttet og 39 prosent sier de er noe tilknyttet Israel. 43 prosent har besøkt landet, 23 prosent mer enn én gang.

PEWs tall om amerikanske jøders forhold til Israel.
PEWs tall om amerikanske jøders forhold til Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart