Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Påskebrødet matza

Tre kvinnelige israelske soldater spiser matza. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Tre kvinnelige israelske soldater spiser matza. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Med nye og spennende smakstilsetninger har det usyrede brødet som jødene spiser i sin påskefeiring blitt mer et helårsprodukt.

I den engelske dagsrevyen på IBA (Israels «NRK») var det tirsdag 15. april et innslag om matza (flertall matzpot), det usyrede brødet som jødene ifølge sin religion spiser i påsken. Først og fremst til selve påskemåltidet, seder. Men også i påskedagene etterpå.

Det innslaget vi omtaler her, tok utgangspunkt i Aron Streit Inc, en familiebedrift som har 40 % av matza-markedet i USA. Tradisjonelt har matza hatt et dårlig rykte med hensyn til smak, noen mener den smaker som papp.

Men de senere år har det skjedd mye på den fronten. Matza kommer nå i en rekke forskjellige utgaver med varierende smak som alle er «kosher for påske», altså som oppfyller de strenge kravene som er satt til usyret brød i påsketiden.

Dette har ført til at stadig flere bruker matza ikke bare i påsken, men også i året ellers. Matza er ansett som både sunnere (færre kjemiske stoffer) og billigere enn vanlig brød. En representant for Streit sier at mens bedriften tidligere solgte 80 % av sine matzot (flertallsformen av matza) til påske og bare 20 % til året ellers, er det nå ca. 50 % av hver.

En av deltakerne i innslaget sa at til selve påskemåltidet, seder (som i 2014 var 14. april) bør man bruke tradisjonelle matzot. Men resten av påsken er det helt greit å bruke mer smakfylte matzot.

 

Relaterte saker:

Jødisk påskefeiring

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart