Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)
Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)

IDF-sjef bekymret for økende ustabilitet i Jordan

Gadi Eisenkot sier Israel må være beredt til å hjelpe naboen i øst.

Den israelske ambassadøren til Jordan, Einat Schlein, ga et pessimistisk bilde av situasjonen i Jordan da hun for noen måneder siden informerte IDF-sjef Gadi Eisenkot om utfordringene landet står overfor. Schlein og Eisenkot skal ha disktutert flyktningekrisen fra Syria, hvor mange har flyktet til Jordan, skriver avisen Ha´aretz.

En høytstående israelsk tjenestemann, som ønsker å være anonym i intervjuet med avisen, sier møtet fant sted i oktober 2016 etter et personlig ønske fra IDF-sjefen. Tjenestemannen sier Eisenkot ønsket å høre om situasjonen fra Israels ambassadør i Jordan, et land som er av stor strategisk og sikkerhetsmessig betydning for Israel.

Det som Eisenkot fikk høre skal ha skapt stor uro hos IDF-sjefen. I et lukket møte noen uker senere skal han ifølge den samme kilden ha uttalt at han var sjokkert over det han hadde hørt fra ambassadøren. IDF-sjefen skal også ha uttalt i møtet at Israel må vurdere å hjelpe nabolandet hvis det skulle vise seg å bli nødvendig.

Israel og Jordan har et tett sikkerhetssamarbeid, men mesteparten av detaljene er ukjent for allmennheten, til tross for at det i over to tiår har vært en fredsavtale og tette diplomatiske bånd mellom landene. Hovedårsaken til at samarbeidet sjeldent kommer frem i offentligheten er at Jordan ikke ønsker noe fokus på det. Nesten halvparten av befolkningen i Jordan er av palestinsk opphav, og så lenge konflikten mellom Israel og palestinerne er uavklart, ønsker kongehuset i Amman å samarbeide med Israel uten store fanfarer.

En av årsakene til at Israel ønsker ro og stabilitet i nabolandet Jordan, er at landets grense mot naboen i øst er Israels lengste grense, i tillegg til den roligste. Skulle det bryte ut en intern konflikt i kongeriket vil det kunne skape store sikkerhetsmessige utfordringer for Israel. I helgen ble 15 personer henrettet ved henging i Jordan. 10 av de dødsdømte skal ha vært involvert i terror.

Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jorda. (Foto: IDF)
Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jordan. (Foto: IDF)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart