Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Bak Palestina spøker Kurdistan

Tyrkia, Syria, Irak og Iran ivrer for opprettelse av en palestinsk stat, men konsekvensen kan bli stor på egen hjemmbane. Hvis noen få millioner palestinere skal få sin egen stat, hvorfor kan da ikke flere titalls millioner kurdere få det?

Guy Bechor påpeker dilemmaet som Tyrkia og nabolandene står overfor i en artikkel i Yedioth Aharonoth.
15. juli erklærte omkring 850 kurdiske politikere og ledere, inkludert 30 parlamentsmedlemmer, selvstyre i sørøst-Tyrkia. Innbyggerne i et stort område av landet ønsker ikke å være under tyrkisk styre.

– Er ikke tyrkerne enig i at kurderne fortjener det samme som palestinerne fortjener? spør Bechor.

Det er de tydeligvis ikke. Ankara har foreløpig svart med trusler om å tiltale alle de kurdiske lederne som deltok på møtet. De vurderer også å sparke de kurdiske representantene ut av parlamentet i Ankara.

Også i Syria har kurderne mobilisert i sommer. En rekke kurdiske partier har innledet samarbeid og krever selvstendighet eller i det minste selvstyre.

Kurderne i Iran følger nøye med på utviklingen hos sine brødre i nabolandene. Dersom noen oppnår selvstyre eller uavhengighet i ett av landene, vil kravene intensiveres i de andre.

I Nord-Irak har kurderne allerede de-facto fått sin egen stat, med eget flagg, lederskap og suverenitet.

– Dersom de to millioner palestinere som bor i Judea og Samaria [Vestbredden] fortjener en stat, hvorfor skulle det ikke bli opprettet en stat for 18 millioner kurdere, som ble diskriminert og utnyttet de siste hundre år? skriver Bechor.

[En kurder som kommenterer artikkelen påpeker at den kurdiske befolkningen i Iran, Irak og Syria alene utgjør 18 millioner. I Tyrkia er tallet noe tilsvarende, så folketallet i et stort Kurdistan vil kunne komme opp mot 40 millioner.]

Palestinerne vil gå til FNs generalforsamling. Dersom dette fører fram for dem, kan også kurderne gjøre det samme.

– Plutselig forstår disse statene at dersom de presser Israel, vil de selv komme i skrustikken, skriver Bechor.

Til slutt påpeker han at en kurdisk stat vil komme til å bli en nær alliert av Israel, akkurat som Sør-Sudan. Kurderne ser på jødene som en tvillingsøster, som har delt en vanskelig historie og skjebne som ikke-arabisk minoritet under arabisk dominans.

– Vi ser fire stater som på ulike måter er fiendtlig innstilt til Israel, som vil falle fra hverandre for å gi framvekst for en alliert av Israel, skriver Bechor.

Relaterte artikler:
Kurdere, hykleri og jødehat
Jerusalem Post støtter en kurdisk stat i det nordlige Irak
Professor Shlomo Avineri: «Gi kurderne en stat»

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart