Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Et møte med «ikke-voldelige» demonstrasjoner

Foto: Skjermdump fra Timesofisrael.com
Foto: Skjermdump fra Timesofisrael.com
I den israelsk-palestinske dokumentaren "5 Broken Cameras" dokumenterer filmskaper Emad Burnat angivelige overgrep fra israelske soldater mot "fredelige" palestinske demonstranter. Sannheten er en helt annen, mener israelske Hen Mazzig.

Hen Mazzig har tjenestegjort fem år i det israelske forsvaret, som mekler mellom IDF, PA og frivillige organisasjoner på Vestbredden. Nå arbeider han som utsending for Israel i StandWithUs Nord-Amerika.

Da han var en 18 år gammel soldat, møtte han Iyad Burnat – broren til regissør Emad Burnat – under en demonstrasjon i nærheten av Ramallah mot den israelske sikkerhetsbarrieren. Burnat ledet demonstrasjonen og Mazzig forsøkte å oppfordre ham til å stanse protestaksjonene. De var for lengst i ferd med å bli voldelige og opprørske. I stedet ble soldaten dyttet i bakken, mens demonstrantene begynte å skrike og kaste steiner. En annen soldat brakk kjeven og måtte bli på sykehus i tre uker.

– Gjorde vondt å høre
Da han nylig var ankommet USA, gikk det ikke mange dagene før Mazzig fikk høre at hans gamle «venn» Burnat skulle holde et foredrag i Seattle, om de «ikke-voldelige» palestinske demonstrasjonene og brorens nye film. Det kunne han ikke gå glipp av.

– Jeg satte meg ned mens Iyad snakket. Hans presentasjon var full av løgner, demonisering av Israel og IDF, falske anklager og villedelser. Jeg hørte høflig på denne hattalen. Det var enda hardere å sitte og se gjennom bilder og videoklipp av soldater som blir dyttet og skadet […] Det gjorde meg vondt å høre at salen lo hver gang en soldat falt i bakken og å se at filmen var blitt redigert for å få det til å se ut som at IDF hadde forbrudt seg mot demonstrantene, skriver han i et blogginnlegg hos Times of Israel.

Husket ham ikke
Mazzig skjønte det var på tide å konfrontere Burnat med forrige gang de møttes.

– Jeg spurte Iyad om han husket meg. Som jeg trodde, det gjorde han ikke. Jeg fortalte ham og publikum om den første gangen vi møttes og hvordan han hadde dyttet meg og hvordan demonstrantene hans hadde brukket kjeven på en medsoldat, som også var min venn. Jeg fortalte dem om en annen liknende «ikke-voldelig» demonstrasjon, der palestinerne kaster steiner og alvorlig skader en en ung soldat som mister øyet sitt. Jeg spurte ham; «Hvordan kan du kalle dette ikke-voldelige demonstrasjoner?» Deretter trakk jeg fram et bilde fra en av Iyads demonstrasjoner, som viser fem maskerte palestinerne med store steiner i hendene, klare til å kaste dem mot israelske soldater.

Ødelagt kamera
Før han fikk fullført setningen, begynte en 20 år gammel mann i salen å svare provoserende på historiene om de skadde soldatene. «Godt. Jeg er glad. De fortjente det», skrek han før han ropte; «Få den jævla zionisten ut her fra.»

Mazzig og to andre israelere ble jaget på dør og måtte forsvare seg mot den hissige mannen ved hjelp av et kamera. Nå advarer han andre mot å umiddelbart ta budskapet og klippingen i «5 Broken Cameras» for god fisk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart