Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.

Kastet steiner for å stanse pilegrimer

Torsdag og fredag markerte palestinerne årsdagen for opprettelsen av staten Israel, som de kaller ”den store katastrofen”. Tusener deltok i demonstrasjoner, som flere steder eskalerte til voldelige opptøyer.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Årsdagen ble markert både torsdag 14. mai, på datoen da staten Israel ble opprettet i 1948, og fredag 15. mai, datoen da seks arabiske naboland angrep den én dag gamle jødiske staten og startet uavhengighetskrigen. ”Nakba”, som betyr ”katastrofen”, henviser til opprettelsen av en jødisk stat og til at mange arabiske innbyggere flyktet fra landområdet under den påfølgende krigen. Nakba-dagen markeres årlig med store demonstrasjoner, som ofte blir voldelige.

 

Raste mot pilegrimer ved Josefs grav

15. mai oppsto sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker i Nablus. Mer enn tusen bosettere fra nærområdet kom dit med buss fredag morgen som pilegrimer for å besøke Josefs grav. Josef var en av sønnene til Jakob, som siden fikk navnet Israel og som er Israel-folkets stamfar. Siden onsdag har 3.000 jødiske pilegrimer besøkt dette stedet. Israelske soldater sperret veien til det hellige stedet for å ivareta sikkerheten deres. Om lag 200 demonstranter gikk til angrep mot soldatene som voktet pilegrimene. Demonstrantene kastet steiner og brennende bildekk. Det opplyser IDF til Ynetnews.com. Palestinske kilder sier at ti personer ble skadet i sammenstøtene. Kildene hevder at de israelske styrkene skjøt mot demonstrantene både med gummikuler og skarp ammunisjon. IDF benekter å ha skutt med skarpt mot demonstrantene.

 

Steinkasting og flaggbrenning

En demonstrasjon utenfor Ofer fengsel i nærheten av Beitunia og Ramallah, eskalerte også til det voldelige. Flere hundre demonstranter deltok. Noen kastet steiner, mens andre tråkket på israelske flagg og brente flaggene. Syv demonstranter ble skadet ifølge palestinske førstehjelpere, skriver Times of Israel.

Flere palestinske grupper publiserte annonser med slagord om ”palestinsk enhet gjennom Jihad”. Den palestinske motstandskomiteens annonse sa at ”det som ble tatt med makt, skal tas tilbake med makt”.

 

Retten til å vende tilbake

Den islamske bevegelsen samlet tusenvis til demonstrasjon i Ofer-skogen i Nord-Israel.

– Det palestinske folket vil snart vende tilbake til landet de ble drevet i eksil fra, ropte demonstrantene.

Slagordene og utsagn fra demonstrantene forteller at målet for bevegelsen ikke er begrenset til å opprette en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza. Det handler like mye om retten til å vende tilbake til Israel – en rett som ville sette jødene i mindretall i sin egen stat dersom den skulle bli akseptert.

Hos Ha’aretz kan du se en bildeserie fra demonstrasjonene på Nakba-dagen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart