Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ny koptisk pave ser frem til «frigjøring» av Jerusalem

18. november blir Tawadros formelt innsatt som ny pave. Ifølge sin offisielle tittel er han også pave og patriark over Jerusalem.
18. november blir Tawadros formelt innsatt som ny pave. Ifølge sin offisielle tittel er han også pave og patriark over Jerusalem.
Islamistene i Egypt er nok glad for å ha fått en ny koptisk pave i landet som snakker deres språk. Kristne og muslimer skal besøke "okkuperte Jerusalem" sammen "etter at byen er frigjort", sier Tawadros.

Søndag 4. november ble biskop Tawadros utnevnt til ny pave i den kopitiske kirken i Egypt. Det har lenge vært strid om hvem som skulle bli arvtaker etter pave Shenouda som døde i mars. Den endelige utvelgelsen, blant tre nominerte kandidater, skjedde ved at et barn med bind for øynene trakk lappen med Tawadros navn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det kan se ut som om Det muslimske brorskap og president Mohammed Morsi med dette fikk vinnerloddet, at de fikk en samarbeidsvillig leder for den koptiske minoriteten. Den nye paven sier til egyptiske medier at han ikke ser det som noe problem at islamister har makten i landet.

Han sier også at han vil opprettholde den koptiske kirkes praksis om å forby pilegrimsreiser til «okkuperte Jerusalem». Kristne og muslimer skal besøke Jerusalem sammen «etter dets frigjørelse», sier Tawadros. Det er Times of Israel som gjengir uttalelsene som den påtroppende koptiske paven har gitt til egyptiske medier.

Men litt opposisjon kan Tawadros by på. Den nye paven krever «sant statsborgerskap» for den koptiske minoriteten, og sier at de i dag opplever diskriminering. Han sier den nye egyptiske grunnloven som er under utarbeidelse ikke vil være akseptabel dersom den blir for religiøs, det vil si for islamsk. Tawadros vil også oppmuntre kristne til å være mer aktive i det politiske liv, skriver nyhetsbyrået AP.

Kopterne utgjør omlag ti prosent av Egypts 83 millioner innbyggere. Et stort antall koptiske kristne har flyttet fra Egypt etter at president Hosni Mubarak ble styrtet i begynnelsen av 2011.

Tawadros er pave nummer 118 i rekken hos den koptiske kirke. Den offisielle tittelen er «pave og patriark av den store byen Alexandria og hele Egypt, Pentapolis og Pelousia, Nubia, Sudan, Jerusalem, Libya, Etiopia og hele Afrika, alle landene som apostelen Markus talte i, erkebiskop av Kairo og Fustat».

 

Kommentar

Hvorfor kommer den påtroppende paven med slike uttalelser? – Kopterne lever under vanskelige forhold i Egypt, som stadig blir verre og verre. I april 2009 ga Egypts myndigheter, under daværende president Hosni Mubarak, ordre om å slakte over 300.000 griser, under påskudd om å beskytte landet for svineinfluensaen. Dette var et tiltak som først og fremst rammet den koptiske minoriteten, da landets store muslimske flertall ikke driver med svineoppdrett.

Inntil ganske nylig har kopterne hatt søppelinnhenting som levebrød. Dette ga merverdi for dem fordi matavfallet ble brukt som mat til grisene. Nå er grisene borte og dermed også en viktig merverdi av renovasjonstjenesten. Samtidig har det også kommet andre aktører inn på søppelmarkedet.

Kopterne står overfor et økonomisk press som er betydelig. Samtidig er de blitt møtt med økt diskriminering og forfølgelse etter islamistenes maktovertakelse. Minoriteten har stort behov for vern fra staten. Paven må derfor si ting som gjør at kopterne i hvert fall ikke får det verre fra myndighetenes side.

– Det er ikke nødvendigvis fordi han mener det, men for å beskytte sine trosfeller, påpeker Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

– Det er på samme måte som de kristne lederne i tidligere Sovjetunionen, eller de kristne lederne i Libanon og i Betlehem, legger han til. Fordi de levde eller lever under totalitære systemer, med press på deres sikkerhet, må de tale makthaverne etter munnen.

– Enden på visen blir nok at den arabiske verden tømmes for kristne og andre minoriteter. Det det bryr tydeligvis ikke så mange vestlige kristne. De kan jo bare vise til alle de fine ordene de kristne i Midtøsten selv sier, og late som ingenting, sier Rødner.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart