18. november blir Tawadros formelt innsatt som ny pave. Ifølge sin offisielle tittel er han også pave og patriark over Jerusalem.
18. november blir Tawadros formelt innsatt som ny pave. Ifølge sin offisielle tittel er han også pave og patriark over Jerusalem.

Ny koptisk pave ser frem til «frigjøring» av Jerusalem

Islamistene i Egypt er nok glad for å ha fått en ny koptisk pave i landet som snakker deres språk. Kristne og muslimer skal besøke "okkuperte Jerusalem" sammen "etter at byen er frigjort", sier Tawadros.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Søndag 4. november ble biskop Tawadros utnevnt til ny pave i den kopitiske kirken i Egypt. Det har lenge vært strid om hvem som skulle bli arvtaker etter pave Shenouda som døde i mars. Den endelige utvelgelsen, blant tre nominerte kandidater, skjedde ved at et barn med bind for øynene trakk lappen med Tawadros navn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det kan se ut som om Det muslimske brorskap og president Mohammed Morsi med dette fikk vinnerloddet, at de fikk en samarbeidsvillig leder for den koptiske minoriteten. Den nye paven sier til egyptiske medier at han ikke ser det som noe problem at islamister har makten i landet.

Han sier også at han vil opprettholde den koptiske kirkes praksis om å forby pilegrimsreiser til «okkuperte Jerusalem». Kristne og muslimer skal besøke Jerusalem sammen «etter dets frigjørelse», sier Tawadros. Det er Times of Israel som gjengir uttalelsene som den påtroppende koptiske paven har gitt til egyptiske medier.

Men litt opposisjon kan Tawadros by på. Den nye paven krever «sant statsborgerskap» for den koptiske minoriteten, og sier at de i dag opplever diskriminering. Han sier den nye egyptiske grunnloven som er under utarbeidelse ikke vil være akseptabel dersom den blir for religiøs, det vil si for islamsk. Tawadros vil også oppmuntre kristne til å være mer aktive i det politiske liv, skriver nyhetsbyrået AP.

Kopterne utgjør omlag ti prosent av Egypts 83 millioner innbyggere. Et stort antall koptiske kristne har flyttet fra Egypt etter at president Hosni Mubarak ble styrtet i begynnelsen av 2011.

Tawadros er pave nummer 118 i rekken hos den koptiske kirke. Den offisielle tittelen er «pave og patriark av den store byen Alexandria og hele Egypt, Pentapolis og Pelousia, Nubia, Sudan, Jerusalem, Libya, Etiopia og hele Afrika, alle landene som apostelen Markus talte i, erkebiskop av Kairo og Fustat».

 

Kommentar

Hvorfor kommer den påtroppende paven med slike uttalelser? – Kopterne lever under vanskelige forhold i Egypt, som stadig blir verre og verre. I april 2009 ga Egypts myndigheter, under daværende president Hosni Mubarak, ordre om å slakte over 300.000 griser, under påskudd om å beskytte landet for svineinfluensaen. Dette var et tiltak som først og fremst rammet den koptiske minoriteten, da landets store muslimske flertall ikke driver med svineoppdrett.

Inntil ganske nylig har kopterne hatt søppelinnhenting som levebrød. Dette ga merverdi for dem fordi matavfallet ble brukt som mat til grisene. Nå er grisene borte og dermed også en viktig merverdi av renovasjonstjenesten. Samtidig har det også kommet andre aktører inn på søppelmarkedet.

Kopterne står overfor et økonomisk press som er betydelig. Samtidig er de blitt møtt med økt diskriminering og forfølgelse etter islamistenes maktovertakelse. Minoriteten har stort behov for vern fra staten. Paven må derfor si ting som gjør at kopterne i hvert fall ikke får det verre fra myndighetenes side.

– Det er ikke nødvendigvis fordi han mener det, men for å beskytte sine trosfeller, påpeker Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

– Det er på samme måte som de kristne lederne i tidligere Sovjetunionen, eller de kristne lederne i Libanon og i Betlehem, legger han til. Fordi de levde eller lever under totalitære systemer, med press på deres sikkerhet, må de tale makthaverne etter munnen.

– Enden på visen blir nok at den arabiske verden tømmes for kristne og andre minoriteter. Det det bryr tydeligvis ikke så mange vestlige kristne. De kan jo bare vise til alle de fine ordene de kristne i Midtøsten selv sier, og late som ingenting, sier Rødner.

 

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart