Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hærens rolle

Dette er synspunkter fra en artikkel av Uri Dan. Han er journalist, og kanskje mest kjent for å være en nær venn av statsminister Ariel Sharon. Artikkelen stod i Jerusalem Post 27. mars 2003.

Ser vi på amerikanernes krig i Irak, ser vi hvor viktig landstyrkene er selv i en så moderne krig. Andre land misunner amerikanerne de nøyaktige bombene og andre moderne våpen. Men til og med supermakten må flytte infanteri, panservogner, artilleri og ingeniørvåpen for å vinne en krig. Og landstyrker trengs for å sikre kommunikasjonslinjene.

Israel er i økonomisk krise. Det betyr at den israelske hæren må gjennomgå meget store endringer. Det har vært slike endringer før. En av de største var i forbindelse med krigen i 1973. Da var hæren ikke klar for krig, men vant likevel til slutt en stor seier. Etter den krigen ble Israels landstyrker tredoblet.
Men siden er landstyrkene blitt forsømt. Det skyldes ikke minst at militære strateger har fortalt at moderne presisjons-ammunisjon kan gjøre mye av landstyrkene overflødige.
En del av disse militære mente samtidig at det gjorde det mulig å trekke seg tilbake fra Golan og Vestbredden. Hvis Israel besvarer terrorangrep med bruk av «smarte bomber», kan det trekke seg tilbake til grensen fra 1967.

Dette er ikke holdbart militært, skriver Dan. Men det er brukt så mye penger på moderne våpen at man har måttet legge ned militære avdelinger. Og dette kan bli forsterket nå når det er økonomisk krise. Og de oppblåste hovedkvarterene blir ikke rørt, med lønninger (og dermed pensjoner) til folk som ikke lenger gjør noen egentlig nytte.

Landstyrkene i Israel lider nå av knapphet på utstyr og andre mangler som minner om situasjonen like før krigen i 1973. Det betyr ikke at Israel vil tape en eventuell krig. Soldatene er førsteklasses. Tross mangler kan den jødiske staten forsvare seg hvis det skulle bli nødvendig. Men det er nødvendig å gjenreise landstyrkene. Så langt Uri Dan.

Om dette også er statsminister Ariel Sharons syn, vites ikke. Det er, som det framgår av artikkelen, ulike syn i denne saken.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart