Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tok fremdeles feil

Sammenbruddet i forhandlingene mellom statsminister Ehud Baraks regjering og Arafat på Camp David sommeren 2000, de videre forhandlingene utover høsten og intifadaen fra september, rystet Chafets verden.

Konflikten


Jerusalem Report er den israelske venstresidens nyhetsmagasin, det kommer hver 14. dag. Det ble opprettet i 1990 da Jerusalem Post, som hadde vært en venstreorientert dagsavis, ble overtatt av en mer høyreorientert eier. En av dem som gikk over i Jerusalem Report for å holde venstresidens fane høyt, var Ze’ev Chafets. Han brukte ironien som våpen, og øste eiter og galle over alle religiøse og alle som ikke var like sikre som han selv på at araberne i alminnelighet og Arafats krets i særdeleshet var ekte fredsduer.

Sammenbruddet i forhandlingene mellom statsminister Ehud Baraks regjering og Arafat på Camp David sommeren 2000, de videre forhandlingene utover høsten og intifadaen fra september, rystet Chafets verden.

Hva rystelsene førte til, viste seg i en artikkel som stod i Jerusalem Report av 1. januar 2001. Den hadde overskriften «I was wrong». Et referat av denne artikkelen, under overskriften Jeg tok feil, ligger her på miff.no. Det stod også i nr. 1/2001 av Midtøsten i fokus.

I forbindelse med 10-års-dagen for Oslo-avtalen bad Jerusalem Post en lang rekke personer om å skrive sin oppfatning av den. Chafets, som nå er spaltist i New York Daily News, hadde en kort artikkel, med samme overskrift som ovennevnte (Jeg tok feil), og følgende innhold (litt forkortet):

I 1991 skrev jeg en artikkel hvor jeg tok til orde for en palestinsk stat. Det var før Oslo-avtalen, men preget av den samme optimistiske ånd: Jeg trodde at palestinerne var villige til en ekte fred i bytte for en uavhengig stat i det meste av Vestbredden og Gaza.

Jeg tok feil. Men jeg beklager ikke Oslo-avtalen. Den var en nødvendig test på virkeligheten. Den viste at palestinerne ikke vil ha en fred som israelerne (bokstavelig talt) kan leve med. De foretrakk krig.

Denne krigen må Israel vinne på en måte som ikke kan bortforklares av den andre siden. Så må Israel diktere betingelse som er så generøse som en skeptisk forsiktighet tillater.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart