Rakettforsvar på sivile fly

I november 2002 ble det skutt to bærbare anti-fly-raketter mot et sivilt israelsk fly i Mombasa i Kenya. Rakettene bommet, men det var bare så vidt. Nylig var det en trussel i Toronto, Canada.

Det har ført til at stadig flere israelske fly nå har med seg en type forsvarssystem som militære fly har hatt lenge. Flyet er utstyrt med noe som ser ut nærmest som tre sko-esker, og en rekke antenner rundt omkring på flyet. Den ene «esken» oppdager når en rakett nærmer seg. De to andre sender ut bluss som forvirrer raketten. Rakettene søker nemlig på varmen fra jetmotorene. Forvarssystemet fører til at de i stedet «angriper» narrebluss som flyet sender ut, og eksploderer uten å gjøre skade på flyet.

Systemet som israelsk flyindustri har laget, er helt automatisk. Det eneste piloten i det sivile fly behøver å gjøre, er å slå systemet på før turen starter.

Andre produkter
Blant andre produkter den israelske flyindustrien er kjent for, er Ofek-satelittene. Israel har flere sivile og militære satellitter i bane rundt jorda.

Et annet er Arrow, en anti-rakett-rakett. Den skytes mot innkommende raketter (for eksempel fra et arabisk naboland) og eksploderer like ved siden av angrepsraketten. I en rekke tester med virkelige raketter har det lykkes Arrow å ødelegge angrepsraketten før den kunne gjøre noen skade. Dette systemet er operativt i Israel i dag, men det er for få Arrow-raketter til å stanse et virkelig massivt fiendtlig angrep.

Et annet viktig system er Phalcon, et fly som styrer en toppmoderne etterretning og leder kampene. USA presset Israel til ikke å selge dette flyet til Kina, fordi det kunne øke trusselen om angrep mot Taiwan. India har kjøpt flyet fra Israel, og Pakistan uttrykker bekymring for at det kan «forstyrre maktbalansen» mellom de to arvefiendene.

70 % av produktene fra den israelske flyindustrien blir solgt på eksportmarkedet. Resten beholder israelerne for seg selv.

Hovedkilde: En artikkel fra Associated Press i Jerusalem Post 16. oktober 2003.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart