Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Rakettforsvar på sivile fly

I november 2002 ble det skutt to bærbare anti-fly-raketter mot et sivilt israelsk fly i Mombasa i Kenya. Rakettene bommet, men det var bare så vidt. Nylig var det en trussel i Toronto, Canada.

Det har ført til at stadig flere israelske fly nå har med seg en type forsvarssystem som militære fly har hatt lenge. Flyet er utstyrt med noe som ser ut nærmest som tre sko-esker, og en rekke antenner rundt omkring på flyet. Den ene «esken» oppdager når en rakett nærmer seg. De to andre sender ut bluss som forvirrer raketten. Rakettene søker nemlig på varmen fra jetmotorene. Forvarssystemet fører til at de i stedet «angriper» narrebluss som flyet sender ut, og eksploderer uten å gjøre skade på flyet.

Systemet som israelsk flyindustri har laget, er helt automatisk. Det eneste piloten i det sivile fly behøver å gjøre, er å slå systemet på før turen starter.

Andre produkter
Blant andre produkter den israelske flyindustrien er kjent for, er Ofek-satelittene. Israel har flere sivile og militære satellitter i bane rundt jorda.

Et annet er Arrow, en anti-rakett-rakett. Den skytes mot innkommende raketter (for eksempel fra et arabisk naboland) og eksploderer like ved siden av angrepsraketten. I en rekke tester med virkelige raketter har det lykkes Arrow å ødelegge angrepsraketten før den kunne gjøre noen skade. Dette systemet er operativt i Israel i dag, men det er for få Arrow-raketter til å stanse et virkelig massivt fiendtlig angrep.

Et annet viktig system er Phalcon, et fly som styrer en toppmoderne etterretning og leder kampene. USA presset Israel til ikke å selge dette flyet til Kina, fordi det kunne øke trusselen om angrep mot Taiwan. India har kjøpt flyet fra Israel, og Pakistan uttrykker bekymring for at det kan «forstyrre maktbalansen» mellom de to arvefiendene.

70 % av produktene fra den israelske flyindustrien blir solgt på eksportmarkedet. Resten beholder israelerne for seg selv.

Hovedkilde: En artikkel fra Associated Press i Jerusalem Post 16. oktober 2003.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart