Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Inn i 2004 med krig

Artikkelen tar for seg situasjonen i Midtøsten-konflikten ved inngangen til et nytt år.

En stor del av den daglige volden vi hører om mellom israelere og palestinere skjer i Rafah-området. Det er på grensen mellom Gaza-stripen og Egypt. Der holder israelske soldater et smalt belte (noen meter) med land, først og fremst for å forhindre smugling av våpen. For moderne våpen i hendene på terror-grupper kan føre til mye trist.

Palestinerne på sin side besvarer denne israelske kontrollen med å grave tunneler. Disse tunnelene går fra egyptisk område, under de få meterne med israelsk kontroll og kommer opp inne på palestinsk område, gjerne inne i hus. Rett som det er går israelske soldater inn og skal stenge disse tunnelene, og noen ganger sprenge husene de kommer opp i. Det fører til mange av de tap av liv som vi stadig hører om.

Nylig har det vært to tilfeller av at palestinerne ikke har gravet tunneler de vanlige rutene, men i stedet har gravet inne fra palestinsk-kontrollert område og bort til en israelsk militærstasjon. Så frakter de hundrevis av kilo med eksplosiver og lar dette eksplodere under de israelske soldatene. I disse to første angrepene av denne typen ble ingen israelske soldater drept eller skadet, og de materielle skadene var også små, men det kan forandre seg hvis angrepene fortsetter.

Ze’ev Schiff, som er fast korrespondent i den israelske avisen Ha’aretz, mener at det beste israelerne kan gjøre i dagens situasjon, er å ta kontroll over et bredere landbelte til konflikten er over. Det vil kunne redusere våpensmuglingen, og likeså antall trefninger. Egypt vil nok protestere. Men egypterne bærer en del av skylden for dagens situasjon i og med at de ikke stanser tunnelgravingen fra deres område.

Hamas og Arafat styrket
Tanzim er en «væpnet gruppe» som er knyttet til Fatah, Arafats del av PLO. Gruppen er blitt infiltrert av agenter fra Hizbollah, den største shia-muslimske gruppen i Sør-Libanon. Tanzim får lønn av det palestinske styret. Den har forsøkt å utføre en stor selvmordsaksjon i Israel, men den ble avverget.

Fra arabisk side behandles det som ganske selvsagt at palestinerne ikke skal oppfylle sine forpliktelser til å oppløse terrorgruppene. Det er bare snakk om å overtale dem til en midlertidig våpenhvile mot Israel.
Egypt har invitert de ulike gruppene til Cairo til samtaler om det. Men Hamas, den største islamistiske organisasjonen i de palestinske områdene, svarte nei. Disse samtalene har styrket Hamas.
Arafat visste at mulighetene for en hudna (våpenhvile) var liten. Derfor sendte han statsminister Ahmed Qureia (Abu Ala) til samtalene. Han sender selv signaler til USA og Israel om at det ikke blir noen våpenhvile på noen annen måte enn gjennom en avtale med ham selv, Arafat. Det førte til høytlytt krangel mellom Arafat og Abu Ala i det palestinske sikkerhetsrådet.

I mellomtiden arbeider ulike grupper, blant andre Hizbollah, aktivt for å trekke også araberne i selve Israel inn i kampen.

Fritt etter en artikkel 26. desember 2003 i Ha’aretz av Ze’ev Schiff.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart