De manipulerbare nyhetene

Mens lokaljournalister vet at de har en betydelig gruppe lesere (eller lyttere) som kan kontrollere gjengivelsen av lokalnyhetene, ser det ut til at mye utenriksjournalistikk operere i et klima som er kjemisk fritt for kritisk publikum. Resultatet er at mye utenriksjournalistikk er lett å manipulere. Det moralske problemet med slik manipulasjon er at folk flest blir feilinformert. Og feilinformerte mennesker risikerer å foreta gale moralske bedømmelser av det de tror de vet.

mai 2004 Artikkelen er hentet fra Dagens lederartikkel 19.

Svært mye utenriksjournalistikk manipuleres ved hjelp av fortielser. Mediene kunne for eksempel ikke unnlate å nevne den gravide jødiske bosetterkvinnen som 2. mai ble skutt og drept av arabiske terrorister sammen med de fire små døtrene sine. Men mediene fortiet at terroristene etter skytingen mot bilen gikk helt bort til bilvraket og skjøt to dødelige kuler mot hodet til hver av de fire småbarna pluss to kuler mot moren. Slik arabisk grusomhet er nå systematisk fortiet.

Det samme gjentok seg da terrorister i forrige uke sprengte et israelsk militært kjøretøy i Gaza med en stor bombe. Det kostet seks israelske soldater livet. Men norske medier fortalte ikke hvordan terroristenes hjelpere straks sprang til og plukket opp likdeler fra disse fem soldatene. Likdelene ble skjult i FN-ambulanser og smuglet bort. Deretter viste arabisk TV bilder av ungdom som sparket de døde soldatenes hoder som om de var fotballer. Også denne arabiske grusomheten er i norsk utenriksjournalistikk systematisk definert som en ikke-nyhet.

Israels utenriksminister Sjaul Mofaz rykket derimot i et israelsk regjeringsmøte ut mot FN for misbruk av UNRWA-ambulanser til å smugle disse likdelene bort. FN svarte først avvisende. Men søndag kunne avisen Maariv fortelle at FN måtte gjøre kuvending og innrømme ambulanse-misbruket. FN forsvarer seg nå med at væpnede palestinaarabere hadde truet ambulansesjåførene på livet. Også dette er i Norge ikke-nyheter, kanskje fordi man i så fall også måtte ha nevnt hva slags uhyggelig inhumane behandling de israelske soldat-hodene var blitt utsatt for etter smuglingen.

De to israelske soldatene som søndag ble skutt og drept av en arabisk snikskytter mens de hjalp en gammel arabisk kvinne med å hente mat, er heller ikke viet norsk medieomtale.

Også en annen form for systematisk nyhetsfortielse må nevnes. Det ble oppdaget under en mindre gransking av avisen International Herald Tribune, som i Europa trykker nyheter fra The New York Times og The Washington Post. Granskingen viste at «noen» hos IHT sitter og omskriver den amerikanske versjonen av midtøstennyhetene til en depresisert, «europeisert» versjon som utelater deler av faktabildet. Nyhetsbildet gjøres på den måten mer ubegripelig og konfust.

Man bør derfor ikke tro at man kjenner faktaene om den amerikanske og israelske antiterrorkrigen hvis man bare kjenner den fra norske og europeiske medier. For der blir nyhetene nå manipulert.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart