Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Bygging og byggestans i bosetninger

Det har i sommer vært meldinger om nye, store utbygginger i jødiske bosetninger på Vestbredden.

Det har i sommer vært meldinger om nye, store utbygginger i jødiske bosetninger på Vestbredden.

Det stemmer, men en artikkel av Nadav Shragai i Ha’aretz den 24. august 2004 nyanserer bildet noe. Det følgende bygger på denne artikkelen.

På grensen
Øvre Modi’in og Oranit er to bosetninger som ligger på våpenhvilelinjen fra 1967, altså har hus på begge sider av «den grønne linjen», som denne grensen kalles i Israel. Den er nemlig tegnet grønt på israelske kart etter som det ikke er en grense i folkerettslig forstand, men en våpenhvilelinje som det skulle forhandles nærmere om. I slike bosetninger foregår det nå en omfattende bygging.

I Øvre Modi’in er det nå 27.000 innbyggere, stort sett ultra-ortodokse (haredim). Den er bygd på land som jøder har kjøpt. Der bygges hvert år 1200 nye boliger, og planen er at byen til slutt skal ha 150.000 innbyggere.

Bystrøk
I store, bymessige bosetninger (som Ma’aleh Adumim og Øvre Betar) bygges det også. Dette er bosetninger som Sharon regner med at Israel skal beholde i en fredsløsning.

Men mange steder, også i disse bystrøkene, dreier byggetillatelsene seg bare om å bygge nye etasjer på eksisterende bygninger eller å bygge i områdene mellom eksisterende hus. Bosetningene skal ikke utvides geografisk. Ifølge Shragai blir dette stort sett fulgt opp av de israelske myndighetene.

Kiryat Arba (ved Hebron) skulle opprinnelig følge de samme reglene som er nevnt i forrige avsnitt. Men statsminister Sharon har gitt ordre om at boliger som var godkjent, ikke skal settes i gang likevel. Det blir nesten ikke bygget noe i Kiryat Arba nå.

Andre bosetninger
I andre bosetninger er det et bortimot fullstendig byggeforbud, og det praktiseres strengere enn noen israelsk regjering har gjort tidligere, enten den var fra høyre- eller venstresiden. Noen få bygg som ble godkjent for lenge siden, er under oppførelse. Ellers er det slutt. Det gjelder ikke bare boliger, men også bibelskoler og andre bygg. Tillatelser som var gitt i den senere tid, blir frosset.

Det foregår riktignok en viss ulovlig bygging. Det vil vise seg etter hvor strengt myndighetene vil behandle dette fenomenet. Men Shragais inntrykk er at byggingen har stanset opp de fleste stedene.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart