Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kjemper mot rakett-trussel fra Vestbredden

Kassam-raketter er hjemmelagde raketter som palestinerne har sendt et stort antall av fra Gaza og inn i Israel.

Kassam-raketter er hjemmelagde raketter som palestinerne har sendt et stort antall av fra Gaza og inn i Israel.

Rakettene har foreløpig en forholdsvis kort rekkevidde (de fleste omkring 9 km), ikke så stor sprengkraft og dårlig treffsikkerhet. Men ingen liker å bo innenfor rekkevidde av raketter som blir skutt mot boligstrøk, og noen ganger blir mennesker såret eller drept. Palestinerne arbeider hele tiden med å utvide rekkevidden og øke sprengkraften.

I det aktuelle området rundt Gaza bor det ikke så mange israelere. Foreløpig er Sderot den eneste byen som er rammet. Dersom palestinerne klarer å utvide rekkevidden slik at en større by som Ashkelon blir rammet, blir det en helt ny situasjon. Da blir israelerne tvunget til hardere tiltak enn nå.

Fra Vestbredden
Det foregående gjaldt Gaza. Hvis Hamas eller andre lykkes i å skyte ut raketter i større skala fra Vestbredden, blir det en helt annen situasjon.
Innenfor 9 km fra Vestbredden ligger en rekke israelske byer. Og utvides rakettenes rekkevidde, vil en stor del av israelerne bo innenfor rekkevidde av raketter utskutt fra Vestbredden. (Det gjelder også granater fra kanoner.)

Raketter fra Vestbredden vil forandre Kassam-problemet fra noe som er mest militært til et problem av strategisk størrelse, skriver Schiff. Israel vil i så fall ikke ha noe annet valg enn å ta virkelig harde midler i bruk. Det vil f. eks. ikke trenges mange raketter mot Israels internasjonale flyplass, Ben-Gurion, før de fleste flyselskaper vil slutte å fly der. Det kan Israel ganske enkelt ikke leve med.

Palestinere har allerede gjort fem forsøk på storstilt produksjon av Kassam-raketter på Vestbredden. Alle har vært forhindret av israelere. I en fabrikk i Nablus var 60 raketter nesten ferdige, og 10 raketter var allerede overført til Jenin. Men de ble tatt av israelerne før de ble brukt. Flere andre ferdige raketter er også tatt. En gang ble en rakett skutt, men den gjorde ingen skade. – Know-howen til Kassam-produksjonen på Vestbredden kommer fra Gaza.

Aksjonen i Gaza
Den israelske aksjonen som pågår i Gaza, er først og fremst for å forsøke å hindre at det kommer flere raketter mot Sderot. Men det er også for å vise palestinerne noe av det som vil skje hvis de bringer Kassam-raketter til Vestbredden. Men det er en forskjell, skriver Schiff:

Israelerne bruker ikke artilleri som uten videre er rettet mot befolkningen [slik kong Hussein og andre arabere har gjort flere ganger], og det er ikke noe forsøk på å opprette nye militære støttepunkter i Gaza. Maktbruken er, til tross for at den er omfattende, tilbakeholdende. Det vil åpenbart ikke bli tilfellet hvis Kassam-raketter blir skutt fra Vestbredden, skriver Schiff.

Schiff (som tilhører moderat venstreside politisk) mener at Israel burde ha forsøkt å inngå avtaler med palestinerne i forbindelse med tilbaketrekningen fra Gaza. Men på den andre siden har det vært hemmelige møter. Der gav palestinerne som vanlig løfter, men de blir som vanlig ikke holdt. Så da er jo spørsmålet hvor mye hensikt forhandlinger har. Schiff mener likevel at israelerne ikke må gi helt opp å forhandle.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart