Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Tre israelske ungdommer drept i terrorangrep

En gruppe israelere stod og ventet på haik nær Gush Etzion på Vestbredden da palestinske terrorister åpnet ild fra en passerende bil søndag ettermiddag.

En gruppe israelere stod og ventet på haik nær Gush Etzion på Vestbredden da palestinske terrorister åpnet ild fra en passerende bil søndag ettermiddag.

Tre israelere ble drept, og tre skadet, en av dem alvorlig. Det er uklart om de drepte var soldater eller sivile.
I et annet skyteangrep på Vestbredden, nær bosetningen Eli, ble fire israelere skadet, en person alvorlig. De to angrepene fant sted med mindre enn en times mellomrom.
Al Aqsa Martyrbrigadene, som er tilknyttet regjeringspartiet Fatah, har tatt på seg ansvaret for angrepene.

– Israel har fjernet veisperringer og gjort andre humanitære tiltak for å lette tilværelsen for palestinerne. Det er uheldig at palestinerne misbruker slike tiltak til å gjennomføre slike morderiske angrep, sier David Baker ved statsminister Ariel Sharons kontor.

Israelske sikkerhetsstyrker tror terroristene flyktet til Betlehem etter angrepene.

17. okt. 2005 kl. 04.30
C. Myrland

ANALYSE I HA’ARETZ:
– Palestinerne må betale prisen
– Selv om Israel skulle la være å gjengjelde med tøffe militære aksjoner etter søndagens terrorangrep, er det ikke til å komme utenom at den palestinske sivilbefolkningen vil måtte føle på kroppen de tiltak IDF må gjøre for å forhindre flere slike angrep, skriver Ze’ev Schiff i en analyse i Ha’aretz. Israel vil trolig sette opp nye kontrollposter som vil begrense palestinernes bevegelsesfrihet på Vestbredden. Overlevering av sikkerhetskontrollen i de store palestinske byene vil bli ytterligere utsatt, tror militæranalytikeren.
Israel vil også fortsette med sine storstilte arrestoperasjoner. De siste ukene har over 700 terrormistenkte palestinere blitt arrestert på Vestbredden.
– Dersom ikke PA revurderer sin holdning til terror, er det tvilsomt om valget til palestinsk nasjonalforsamling kan finne sted, skriver Schiff.
I helgen opplyste PA at de har forhindret 17 terrorangrep mot Israel fra Gaza-stripen. – Disse tallene er overdrevne, men israelske kilder bekrefter at PA har avverget flere angrep, skriver Schiff.

17. okt. 2005 kl. 06.30
C. Myrland

ISRAELSKE FORSVARSSTYRKER:
Styrker kontroll av palestinske byer
– Det har ikke kommet noen offisiell reaksjon fra palestinske myndigheter på de to terrorangrepene på Vestbredden søndag, skriver Jerusalem Post mandag morgen. Angrepene, hvor tre unge israelere ble drept og fem skadet, ble gjennomført av en utbrytergruppe til Fatah-partiets Al Aqsa Martyrbrigader. Det er det første dødbringende skyteangrepet på Vestbredden siden juni.
Forsvarsminister Shaul Mofaz har gitt IDF ordre om å gjenopprette flere kontrollposter som er fjernet i løpet av det siste året. Israel vil også gjenoppta blokade av palestinske byer på Vestbredden, sier en sikkerhetskilde.
– I et møte med forsvarsledelsen ble det søndag kveld bestemt å forby all ferdsel med palestinske privatbiler langs hovedveiene på Vestbredden, skriver Yedioth Aharonoth. Dette forbudet skal hindre terrorister i å ta seg inn til israelske tettsteder slik terroristene gjorde i helgen. Palestinerne må derfor i stor grad bruke offentlige transportmidler så lenge forbudet er i kraft.
Israel har også offisielt brutt alle diplomatiske forbindelser med PA, men en kilde ved statsministerens kontor understreker at tiltaket er «midlertidig».
– Vi ønsker at dialogen med palestinerne kan fortsette, men vi kan ikke hvis PA ikke starter å gjøre aktive tiltak mot terrororganisasjonene, sa Mofaz søndag kveld.

17. okt. 2005 kl. 09.30
C. Myrland

POLITISKE REAKSJONER:
Regjeringen kritiseres fra venstre og høyre
Leder for det venstreorienterte Meretz-Yahad-partiet, Yossi Beilin, kritiserer Israels reaksjoner etter terrorangrepene søndag.
– Regjeringen reagerer etter et forventet mønster som passer nøyaktig til de palestinske terrorgruppenes ønske, sier Beilin til Israel Radio. Knesset-representanten mener Israel heller burde styrke samarbeidet med PA. Han tror strenger sikkerhetskontroll på Vestbredden bare vil «øke hatet og hevnlysten blant palestinerne».
Fra opposisjonen på høyresiden får statsminister Ariel Sharon skylden for terrorangrepene.
– Nå tror palestinerne at de kan få Israel til å trekke seg ut av Gush Etzion også, slik vi gjorde fra Gush Katif, sier Zvi Hendel i National Union.

17. okt. 2005 kl. 09.30
C. Myrland

ALEX FISHMAN:
– Kan være starten på den 3. intifada
– Var de to terrorangrepene i helgen første dråpen i en stor flom av angrep, spekulerer Alex Fishman i Yedioth Aharonoth. De israelske sikkerhetsstyrkene tror ikke det, men de har tatt feil før, påpeker Fishman.
– I alle tilfeller går perioden med «midlertidige ro» ut i slutten av år 2005. Det skal ikke utelukkes at noen har bestemt seg for å starte spillet [ny terrorbølge] en måned eller to tidligere, skriver reporteren.
Artikkelen avdekker også flere detaljer i helgens terrorangrep hvor tre israelske ungdommer ble drept.
Angrepet skjedde omkring hundre meter fra IDFs brigadehovedkvarter i Etzion. Terroristene kunne bevege seg fritt rundt i en israelsk bil, ventet uhindret i nærheten av haike-venteplassen og åpnet ild ut av bakvinduet. Deretter flyktet terroristene mot Hebron.
Sikkerhetseksperter ser ikke noen direkte forbindelse mellom de to skyteangrepene søndag, selv om de fant sted med mindre enn én times mellomrom.
– Terroristene fant et hull i sytemet – og nå må hele den palestinske befolkningen betale, skriver Fishman. Israel har allerede varslet en rekke tiltak for å forhindre nye, liknende angrep.

17. okt. 2005 kl. 14.30
C. Myrland

TRE TERROROFRE GRAVLAGT MANDAG:
Tilstand fortsatt kritisk for to skadde
Fire av de sårede fra de to terrorangrepene søndag, var fortsatt på sykehus mandag morgen. Tilstanden til to av dem skal være kritisk, rapporterer politiet.
Mandag formiddag ble de tre unge terrorofrene gravlagt. Kinneret Mendel (23) og søskenbarnet Matat Rosenfeld-Adler (21) ble lagt ved siden av hverandre på gravstedet Givat Shaul i Jerusalem.
Oz Ben-Meir (14) fra Maon ble gravlagt på den regionale gravplassen i Sussia, etterfulgt av et spontant folketog i hjembyen hans.
Rosenfeld-Adler giftet seg med sin ektemann Yisrael for bare to måneder siden. Nå måtte mannen bære sin nygifte kones kiste til graven.
– Hun planla å studere jus for å bli dommer og bringe rettferdighet til nasjonen, forteller en innbygger fra Karmel til Yedioth Aharonoth.

17. okt. 2005 kl. 16.30
K.O. Bakken

MAHMOUD ABBAS:
Fordømmer skyteangrepene
PA-formann Mahmoud Abbas forventer at de diplomatiske samtalene med Israel blir gjenopptatt snart.
– Vi er helt sikre på at samtalene vil fortsette veldig snart, for det er mange temaer vi må ta opp med israelerne, og vi må prate sammen, sa Abbas.
Den israelske regjeringen brøt søndag all kontakt med de palestinske myndighetene, etter skyteangrepene på Vestbredden, hvor tre israelere ble drept og fem skadet.
Abbas sa til journalister da han landet i Paris at han syntes angrepene var «beklagelige», samtidig som han fordømte dem. «Slike hendelser ødelegger våpenhvilen og roen vi har respektert,» fortsatte han.
PA-formannen var på sin første visitt i Frankrike etter at han tok over lederrollen i de palestinske myndighetene, og diskuterte mulighetene for fredsskapning i Midtøsten etter den israelske tilbaketrekningen. I morgen skal han reise til Spania, før han reiser videre til Washington for å møte president George W. Bush, informerer Jerusalem Post.

18. okt. 2005 kl. 02.00
K.O. Bakken

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart