Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Søker forsvar mot Kassam-raketter

Israel har utviklet et forsvar mot langtrekkende raketter. Det heter Arrow, og angriper ved å skyte en angrepsrakett mot den innkommende raketten. Dersom det noen gang skulle bli aktuelt i praksis, tyder prøver på at en stor del av angripende raketter kan avverges på den måten.

Israel har utviklet et forsvar mot langtrekkende raketter. Det heter Arrow, og angriper ved å skyte en angrepsrakett mot den innkommende raketten. Dersom det noen gang skulle bli aktuelt i praksis, tyder prøver på at en stor del av angripende raketter kan avverges på den måten.

Men dette systemet kan ikke brukes mot raketter med kort rekkevidde. Det er den typen palestinske terrorister skyter fra Gaza og inn i Israel. Det er hjemmelagde raketter (Kassam) med dårlig treffsikkerhet. Så som regel gjør de liten skade. Men når de av og til treffer et mål, kan folk bli drept og skadet. Ingen av oss kunne godta å leve i en situasjon hvor vi døgnet rundt kunne bli rammet av en rakett.
Som et foreløpig tiltak har Israel installert et nytt radarsystem. Vi har meldt om det tidligere (bl. a. 12. oktober 2005). Det kan varsle kort før en rakett treffer, slik at folk får noen sekunder til å søke best mulig dekning. Det er bedre enn ingenting. Men det løser jo ikke egentlig problemet.

Det er ille nok med rakettene fra Gaza. Men de byene som hittil er blitt truffet av disse rakettene, er forholdsvis små, selv om man kan frykte at flere byer blir rammet etter som rakettene får økt rekkevidde. Men riktig ille blir det først hvis og når raketter begynner å falle fra Vestbredden på Jerusalem og andre deler av Israel.

Det meldes derfor at Israel er i ferd med å forhandle om å kjøpe et forsvarssystem mot kortrekkende raketter. Det er utviklet av det amerikanske selskapet Lockheed Martin Corp. i samarbeid med et sveitsisk firma. Systemet skyter ut shrapnel, metallbiter, som slår raketten ut av kurs. I tester var det vellykket i 80 % av tilfellene.

Dette systemet vil representere en foreløpig løsning på problemet. Israel håper på en mer langsiktig løsning i form av Nautilus, et system som Israel og USA nå samarbeider om å lage. Det skal stanse rakettene med en laserstråle med høy energi. Men det er ikke en gang sikkert at dette systemet vil virke, og man regner med at det tidligst kan være operativt i 2007.

Kilder: Artikkel i Jerusalem Post, skrevet av Associated Press, 8. november 2005, og gammelt stoff.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart