Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NETANYA:

Minst fem israelere er drept og over 50 skadet i et terrorangrep i Netanya mandag formiddag. For flere av de skadde er tilstanden alvorlig. Selvmordsterroristen fra Islamsk Jihad rammet sivile israelere i kjøpesenteret Hasharon i sentrum av byen.
TERROROFRENE: Alexandra Grimatzky, 65 Iliya Rosen, 38 Daniel Golani, 45 Haim Amram, 26 Kinan Tzumai, 20 Fem israelere ble drept da en selvmordsterrorist sprengte seg utenfor et kjøpesenter i Netanya mandag 5. desember 2005. Denne siden inneholder detaljer om angrepet og reaksjoner.

NETANYA:

Minst fem israelere er drept og over 50 skadet i et terrorangrep i Netanya mandag formiddag. For flere av de skadde er tilstanden alvorlig. Selvmordsterroristen fra Islamsk Jihad rammet sivile israelere i kjøpesenteret Hasharon i sentrum av byen.

Øyenvitneskildringer
Osnat, en lokal butikkeier sier til Yedioth Aharonoth at hun hørte et høyt smell i nærheten av broen.
– Hele kjøpesenteret skalv. Det er total panikk. Alle rømmer åstedet. Bare butikkeierne forble inne i kjøpesenteret, forteller hun.
Zion Vatori er eieren av en bilpark rett over veien for kjøpesenteret. Dette er tredje gangen han har vært vitne til et selvmordsangrep.
– Det var en kraftig eksplosjon. Større enn sist angrep ved inngangen til kjøpesenteret. Vi så en svær sky av røyk som steg opp fra området. Jeg kan fortsatt høre eksplosjonen i ørene mine, sier Vatori.

Flere planlagte terrorangrep
Islamsk Jihad og Fatahs militære fløy, Al-Aqsa brigadene, har begge tatt på seg ansvaret for angrepet. Forsvarsdepartementet har mottatt en rekke advarsler, som indikerer at terrororganisasjonene kan komme til å gjennomføre en rekke angrep i løpet av den intense perioden frem mot valgene i Israel og de palestinske områdene. Mange terrorangrep har også blitt avverget i løpet av de siste månedene.
I løpet av regjeringsmøtet søndag, fortalte etterretningstjenesten Shin Bet at det har kommet advarsler om ni terrorangrep, mens 40 andre informasjonsrapporter også angår palestinsk terroraktivitet. Det hadde imidlertid ikke forekommet konkrete terroradvarsler for Netanya by. Som et resultat av angrepet, har politiet økt sin beredskap rundt i hele landet og montert veisperringer på hovedveier og i byer.

5. des. 2005 kl. 13.00
K. O. Bakken

 

– Det er helt åpenbart at de palestinske myndighetene ikke viser noen intensjoner om å ta virkelige skritt for å avvikle og avvæpne terrororganisasjonene.Ra’anan Gissin, israelsk talsmann

SIKKERHETSVAKT:
Reddet mange menneskeliv
Terrorangrepet i Netanya kunne ha krevd mange flere menneskeliv dersom terroristene hadde klart å ta seg inn i kjøpesenteret. Rask reaksjon fra sikkerhetsvakter forhindret en større katastrofe, mener politisjef Moshe Karadi.
Palestinske terrororganisasjoner retter sine angrep mot områder hvor tap av menneskeliv kan maksimeres. Derfor utvikler de også bombene med splintlegemer for å gjøre mest mulig skade.
Etter at terroristen ble mistenkt, presset en av sikkerhetsvaktene mannen opp mot en vegg. Politi-tjenestemenn i nærheten kom til for å hjelpe. Akkurat i dette øyeblikk var det terroristen utløste sine eksplosiver. Sikkerhetsvakten ble drept og politimennene ble skadet.

5. des. 2005 kl. 16.30
C. Myrland

ISRAELS REGJERING:
Vurderer svar mandag kveld
Mandag kveld samles Israels sikkerhetskabinett til møte for å vurdere gjengjeldelser og forsvarstiltak etter terrorangrepet mandag formiddag.
– Vi vil gjøre alt som er nødvendig for å forsvare oss, sier statsminister Ariel Shraons talsmann Ra’anan Gissin.

5. des. 2005 kl. 16.30
C. Myrland

SHARONS TALSMANN:
– PA har ansvaret fordi de ikke avvæpner terroristene
– Hele forlikelsesprosessen mellom oss og palestinerne bygger på at terrorgruppene må avvæpnes, sier talsmann ved israelsk UD Mark Regev.
– De palestinske myndighetene avviser å ødelegge terroristenes infrastruktur, sier statsminister Ariel Sharons talsmann David Baker.
Israel mener terrorangrepet i Netanya er en direkte følge av de palestinske myndighetenes mangel på aksjon mot terrorgruppene.

5. des. 2005 kl. 13.30
C. Myrland

AMIR PERETZ:
– Kompromissløs krig mot terror
Ap-leder Amir Peretz fordømmer terrorangrepet i Netanya og oppfordrer til en «kompromissløs krig» mot terror.
– Terroristene er demoratiets, fredens og det israelske samfunnets fiender, sa Peretz.

5. des. 2005 kl. 13.30
C. Myrland

MAHMOUD ABBAS:
– PA vil arrestere de involverte
Ledere i de palestinske myndighetene kritiserer angrepet i Netanya, som vanlig uten å omtale angrepet som terror.
– Jeg tror dette skader palestinske interesser, sier Saeb Erekat.
– Denne operasjonen mot sivile gjør stor skade på arbeidet for fredsprossesen, sier PA-formann Mahmoud Abbas. Han lover å arrestere dem som var ansvarlige for operasjonen.

5. des. 2005 kl. 13.30
C. Myrland

ISRAEL:
Truer med artilleri mot forlatte bygninger
Etter terrorangrepet i Netanya og helgens nye rakettangrep fra Gaza-stripen, øker Israel avskrekkingseffekten mot terrorgruppene på Gaza-stripen. Hittil har IDF bare brukt artilleri mot åpne områder som er brukt som utskytningsområder for Kassam-raketer. Nå vil man også skyte mot bebyggelse, dersom terroristene bruker dette området som utgangspunkt for angrep. Før artilleri blir benyttet mot boligområder vil IDF benytte høyttalere for å be sivilbefolkningen forlate området, skriver Ha’aretz.
– Fordi palestinske myndigheter hittil ikke har klart å gjøre noe mot Islamsk Jihad, har Israel bestemt seg for å starte med tøffere gjengjeldelser på Gaza-stripen, legger avisen til.

6. des. 2005 kl. 03.00
C. Myrland

ARIEL SHARON:
Beordrer militær operasjon på Vestbredden
Palestinerne vil bli forhindret fra å nå inn i israelsk territorium, og sikkerhetsstyrkene vil trappe opp sine anti-terror operasjoner på Vestbredden, bestemte statsminister Ariel Sharon etter samtaler med de øverste forsvarssjefene mandag kveld.
Noen av restriksjonene er ventet å ramme den palestinske økonomien hardt, og vil ikke bli fjernet før de palestinske myndighetene arbeider med å avvæpne terrororganisasjonene.
– Vi må takle Netanya-bomben på samme måte som vi har taklet de stadige Kassam-rakettene, sa Sharon på møtet.
Statsministeren har beordret sikkerhetsstyrkene til å igangsette en omfattende militær operasjon mot infrastrukturen til Islamsk Jihad, nord på Vestbredden. Dette er i virkeligheten en utvidelse av operasjoner som allerede pågår, etter terrorangrepet på markedet i Hadera i slutten av oktober. IDF har hittil arrestert omkring 1.200 personer tilknyttet Islamsk Jihad på Vestbredden, skriver Ha’aretz.
Tidligere på dagen ga forsvarsminister Shaul Mofaz «grønt lys» for å gjennomføre målrettede henrettelser av terrorlederne. Israel vil også gjenoppta praksisen med å ødelegge huset til terroristens familie. Hensikten med dette er å skape avskrekking mot nye terrorangrep.
Overvåkningen langs sikkerhetsgjerdet vil også bli oppgradert. Israel har trukket tilbake tillateler om fri ferdsel inn i Israel for viktige tjenestemenn tilknyttet PA.

6. des. 2005 kl. 03.00
K. O. Bakken

IDF:
– Kan ha kommet gjennom gjerdet
Forsvarsdepartementet har igangsatt en etterforskning etter terrorangrepet i Netanya, og forsøker å finne ut hvordan selvmordsbomberen Lufti Amin abu-Salem kom seg fra Vestbredden til Israel.
Foreløpig etterforskning avdekker at abu-Salem kom direkte fra en av smålandsbyene nord på Vestbredden. Det stilles spørsmål ved sikkerhetsgjerdets funksjon og overvåkningen ved grenseovergangene.
Man etterforsker om terroristen kan ha brukt en av jordbruksovergangene i sikkerhetsgjerdet. Disse er det mange av langs gjerdet. En annen mulighet er at han kom seg inn gjennom et av de mange bruddene i gjerdet i Jerusalem-området. Mange terrorister har blitt stanset tidligere, etter forsøk på å snike seg igjennom, skriver Yedioth Aharonoth.
I de siste ukene har sikkerhetsnivået økt ved grenseovergangene mellom Israel og Vestbredden.
Likevel har talsmenn for IDF gjort det klart at de ikke har kapasitet til å demontere hver bil, bit for bit, for å lete etter eksplosiver. Heller ikke de militære aksjonene kan stanse alle angrep, hevder de.

6. des. 2005 kl. 03.00
K. O. Bakken

TERRORISTENS FAMILIE:
– Vi ante ingenting om hans planer
Lufti Amin abu-Salem fra landsbyen Rai nær Jenin på Vestbredden, spiste en varm frokost tidlig om morgenen, før han drog til sementfabrikken på arbeid rundt kl 06.00 lokal tid. Flere timer senere sprengte han seg selv i luften og tok med seg fem uskyldige israelere i døden, samt skadet mer enn 50 andre.
I den lille landsbyen mottok abu-Salems familie beskjeden om hans selvmordsangrep med vantro. Ingenting av det han gjorde eller sa denne morgenen, indikerte at abu-Salem var en mann som hadde planer om å ta sitt eget og andres liv, hevder de.
Selv om han var uten utdannelse, sier familien at han var fornøyd med jobben på fabrikken, som er eid av slektninger. Aldri hadde de fått vite at han var medlem av en terrororganisasjon.
Da de hørte sin sønns navn på radioen, bli identifisert som selvmordsbomberen i Netanya, gjorde det lite for å fjerne foreldrenes vantro. Først da de fikk se en video fra Islamsk Jihad, av sønnen som bar på en rifle, mens han forkynte sitt siste budskap, brøt de ut i gråt, forteller den israelske avisen Yedioth Aharonoth.

6. des. 2005 kl. 03.00
K. O. Bakken

IDF:
Har arrestert terroristens familie
Natt til tirsdag ble broren og faren til selvmordsterroristen i Netanya arrestert av israelske styrker. Palestinerne ble tatt i landsbyen Ilar sammen med seks andre mistenkte personer.
Det er ventet at IDF vil ta militær kontroll over landsbyer på Vestbredden hvor terrorister tilknyttet Islamsk Jihad skjuler seg, skriver Jerusalem Post.
– Vi har bestemt oss for å operere bredere, dypere og mer intensivt mot infrastrukturen til Islamsk Jihad. Jeg håper det vil forhindre dem fra å kunne gjennomføre slike angrep i fremtiden, sier forsvarsminister Shaul Mofaz.

6. des. 2005 kl. 17.00
C. Myrland

PAs SIKKREHETSSTYRKER:
Arresterte fire Jihad-menn på Vestbredden
Etter amerikansk press har palestinske sikkerhetsstyrker arrestert fire medlemmer av Islamsk Jihad nord på Vestbredden, melder Ha’aretz.
– Vi gjør alt vi kan for å overtale PA til å ta ansvar som en fredspartner, sier USAs ambassadør Richard Jones.
– PAs arrestasjoner kom etter at utenriksminister Condoleezza Rice krevde aksjon mot militsgruppene, skriver Ha’aretz. Islamsk Jihad kritiserer PA for å gjøre Israels jobb, men sier de arresterte var lavt rangerte medlemmer.

6. des. 2005 kl. 17.00
C. Myrland

USAs FN-AMBASSADØR:
– Algerie stanset fordømmelse i FN
USAs FN-ambassadør John Bolton sier Algerie stanset en fordømmelse i Sikkerhetsrådet av mandagens selvmordsterror i Netanya. Algerie skal ha avvist fordømmelsen fordi det ble nevnt at ordren til terrorangrepet kom fra Damaskus.

7. des. 2005 kl. 07.00
C. Myrland

fra Damasku.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart