Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tel Aviv: 32 skadet i terrorangrep

Islamsk Jihads al-Quds brigader stod bak terrorangrepet nær sentralstasjonen i Tel Aviv torsdag ettermiddag. Israel mener Iran har støttet angrepet.

Islamsk Jihads al-Quds brigader stod bak terrorangrepet nær sentralstasjonen i Tel Aviv torsdag ettermiddag. Israel mener Iran har støttet angrepet.

Angrepet fant sted midt i rushtiden, rundt klokken 16.00 lokal tid. Minst 32 mennesker er skadet, men kun selvmordsbomberen er rapportert drept i hendelsen. Den døde skal være 22 år gamle Sami Abd al-Hafiz Antar fra Nablus, skriver Yedioth Aharonoth.

I følge Magen David Adom er tilstanden til en av de skadde kritisk, mens de andre fikk moderate eller lettere skader. Alle ble fraktet med ambulanser til forskjellige sykehus i Tel Aviv-området. Israelsk politi etterforsker om de relativt begrensede skadevirkningene kan skyldes funksjonsfeil i terroristens bombe.

I etterkant har også Fatahs al-Aksa brigader tatt på seg ansvaret for bomben. En av lederne i organisasjonen, Abu-Udai, sier angrepet i Tel Aviv «er en velsignet operasjon, som kommer som svar på den siste tidens israelske henrettelser. Den siste av disse er drapet på Hamas-lederen i Tulkarem.»

Abu-Udai mener også at palestinerne har en rett til å forsvare seg selv mot det han karakteriserer som «israelske brudd» på roen i området.

– Angrepet viser at den palestinske motstandsbevegelsen, på tross av alle de israelske sikkerhetstiltakene, kan ramme ethvert sted, til en hver tid, gang etter gang, uttaler han.

– Terrorgruppene vil ramme mer
Generalinspektør i det israelske politiet, Moshe Karadi, mener de palestinske terrorgruppene ikke er interessert i fred med Israel.

– Om det var opp til de palestinske terrorgruppene ville de prøve å angripe oss hver eneste time, hver eneste dag, sier Karadi til Jerusalem Post, på åstedet i Tel Aviv. I tillegg tror han at terrorgruppene vil forsøke seg på flere angrep, frem mot det palestinske valget. «De ønsker å skape et anarki,» hevder han.

Like etter terrorangrepet økte politiet sikkerheten i byer som ligger tett opp mot Vestbredden. På denne måten vil man hindre flere terrorister i å komme seg inn i sentrale deler av Israel.

Ingen advarsel på forhånd
De israelske forsvarsstyrkene sier de ikke hadde mottatt noen spesifikke terroradvarsler i forkant av angrepet, bare en generell indikasjon på at Islamsk Jihad hadde til hensikt å gå til angrep. I følge David Zur, lensmann i Tel Aviv-distriktet, arbeider politistyrkene ut i fra forutsetningen om at alle angrep blir varslet på forhånd.

– Styrkene ankom åstedet rimelig raskt […] vår arbeidsmetode forutsetter at det alltid kommer terroradvarsler. Vi klarer å hindre 99 prosent av terrorangrepene, men når en terrorist først ankommer sentralstasjonen, er det mye enklere å sprenge seg i luften, forklarer han.

Det er første gang på et år at en selvmordsbomber kommer fra Nablus, ettersom byen er omringet av IDF. Sist dette skjedde, i 2004, rammet terrorbomben også Tel Aviv. Den gangen var det Carmel-markedet som ble rystet. Januar 2003 ble 23 mennesker drept og 120 såret i et dobbelt selvmordsangrep, like rundt hjørnet fra torsdagens terrorangrep.

De palestinske myndighetene har rykket ut og kritisert angrepet, som vanlig uten å kritisere umoralen bak slike vilkårlige angrep på sivile jøder. «Dette er et angrep for å sabotere det palestinske valget,» uttalte PAs sjefsforhandler Saeb Erekat.

 

ØYENVITNE:
– Alle vinduene ristet
– Vi hørte et stort smell like i nærheten av kinoen. Et stort antall ambulanser kom kjørende fra alle retninger. Smellet fikk bokstavelig talt alle vinduene til å riste, sier «Ofer», som var øyenvitne til selvmordsangrepet i Tel Aviv torsdag ettermiddag.

32 mennesker ble såret i det første angrepet av denne typen i 2006. Sist angrep skjedde i Netanya nord for Tel Aviv, 5. desember i fjor.

Et annet øyenvitne, «Yigal», løp bort i redsel, da han forsto hva som hadde hendt, forteller han til Yedioth Aharonoth.

– Vi hørte en eksplosjon, men det var ikke et spesielt høyt smell. Jeg så mennesker med blod på seg. Først forsto vi ikke hva som hadde skjedd, men etter at vi så hva som hadde skjedd, løp vi bort, sier «Yigal».

Terroristen vekket oppsikt
Yehieh Ohana arbeider i en butikk i nærheten av åstedet.
Selvmordsbomberen vekket oppsikt, ettersom han var iført en svart frakk, svart lue og hadde en merkelig måte å bevege seg på, forteller han til Jerusalem Post.

– Mannen stod på hjørnet av gaten, som om han ventet på noen. Han svaiet på en merkelig måte. Så gikk han bort til matboden, og to eller tre sekunder senere hørte vi eksplosjonen. Alt skalv rundt oss. Vi gikk bort til matboden og så ham liggende på bakken. Da forsto vi at han var en selvmordsbomber, sier Ohana.

Sjekket av politiet
«Itzik» spiste mat i nettopp denne fastfood-boden, da han begynte å bli mistenksom overfor mannen som stod ved siden av ham.

– Plutselig kom en politimann bort, dro ham bort og begynte å kroppsvisitere ham, forteller vitnet. Den mistenkte skal ha flyktet fra stedet, men fem minutter senere smalt bomben, skriver Ha’aretz.

Tilstanden til en av de sårede etter terrorangrepet, skal være kritisk. De andre fikk lettere eller moderate skader.

EHUD OLMERT:
– Presset på Islamsk Jihad må fortsette
Den israelske regjeringen står overfor vanskelige dilemmaer når de skal overveie de ulike mulighetene for tiltak etter selvmordsbomben i Tel Aviv torsdag ettermiddag.

På tross av store materielle ødeleggelser, kan det faktum at ingen israelere ble drept i hendelsen presse regjeringen til å komme med et begrenset svar, for å unngå eskalering av konfliktnivået, skriver Yedioth Aharonoth.

Dette er første gang fungerende statsminister Ehud Olmert skal behandle terrorangrep av en slik størrelse, og han er ikke interessert i å torpedere det palestinske valget. Samtidig må han være forsiktig med å la Islamsk Jihad gå ustraffet fra angrepet.

Israelske sikkerhetsledere vil møtes på søndag, rett etter det ukentlige regjeringsmøtet, for å diskutere Israels respons på angrepet. I mellomtiden skal Olmert ha et møte med forsvarsminister Shaul Mofaz, og rådføre seg med ledere fra forsvarsstyrkene og etterretningstjenestene.

Shin Bet og IDF har fått ordre om å fortsette sine operasjoner mot Islamsk Jihad i Nablus, hjembyen til torsdagens selvmordsbomber, 22 år gamle Sami Abd al-Hafiz Antar.

– Presset på Islamsk Jihads organisasjon i Nablus og nordlige deler av Samaria, må fortsette frem til den er ødelagt, sa Mofaz til IDF.

SHAUL MOFAZ:
Hevder å kunne bevise Iran-terror
Forsvarsminister Shaul Mofaz anklager Iran for å ha finansiert selvmordsbomben som skadet 32 mennesker i Tel Aviv torsdag ettermiddag.

Mofaz anklager også hovedkvarteret til Islamsk Jihad i Damaskus, for å ha gitt ordre til angrepet. En av terrorgruppens enheter i Nablus har tatt på seg ansvaret for angrepet.
Den israelske forsvars- og etterretningsvirksomheten «har uimotsigelige beviser på at angrepet i Tel Aviv er et resultat av terrorens akse, som opererer mellom Iran og Syria. Iran leverte pengene og Islamsk Jihads hovedkvarter i Damaskus ledet organisasjonens operatører i Nablus, og gav dem ordre for operasjonen og instruksjoner», hevder Mofaz.

Israel skal allerede ha delt etterretningsinformasjonen som beviser anklagene med USA, EU og Egypt. Avgjørelsen om å dele denne informasjonen er åpenbart ment til å støtte opp om Vestens kampanje for å få Irans atomprogram brakt inn for FNs sikkerhetsråd, skriver Ha’aretz.
Mofaz noterer at angrepet skjedde mens den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad var på statsbesøk i Syria, hvor han møtte Syrias president Bashar Assad. Møtet kalte Ahmadinejad for «terrormøtet». På en pressekonferanse etter møtet offentliggjorde de to statslederne, i en felles uttalelse, at de gjenopptar sin støtte til palestinsk terror.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart