Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Jeriko-raidet

Porten til Midtøsten har samlet nyhetsnotiser tilknyttet Jeriko-raidet her.

ABBAS OM IDF-RAID:
– En utilgivelig forbrytelse
Det israelske raidet mot fengslet i Jeriko er en «utilgivelig forbrytelse» og er en fornærmelse mot det palestinske folk, sa PA-formann Mahmoud Abbas da han besøkte den ødelagte bygnignen onsdag.
Den palestinske lederen avbrøt sin tur i Europa som en følge av raidet. Senere på onsdagen besøkte han sykehuset i Jeriko og de sårede etter konfrontasjonen med de israelske sikkerhetsstyrkene.
– Denne operasjonen hadde ingen mål bortsett fra å ydmyke de palestinske myndighetene og oppnå [politisk] profitt i Israel, uttrykte Abbas, som mener angrepet er valg-strategisk fra regjeringens side.
– Vi kan ikke lene oss tilbake og akseptere denne aksjonen. Vi er i kontakt med FNs generalsekretær Kofi Annan og ledere i de arabiske landene, for å se hva som kan bli gjort. Det palestinske raseriet er berettiget. Fengslingen av Ahmed Saadat og hans menn i israelske fengsler er ulovlig, la han til.
– Verden trenger å vite at vi holder våre avtaler, mens israelerne ikke gjør det, konkluderer formannen.
Jeriko-raidet var en direkte følge av at britiske og amerikanske overvåkere trakk seg ut. I et brev fra 8. mars forklarer de to landenes konsuler at dette skyldes systematiske brudd på avtalene fra 2002 fra PAs side.

16. mars. 2006 kl. 01.00
K. O. Bakken

BENJAMIN NETANYAHU:
– Operasjonen endrer ingenting
– En vellykket operasjon endrer ikke det faktum at [fungerende statsminister] Ehud Olmert planlegger å gi bort 95 prosent av Vestbredden, hevder Likud-formann Benjamin Netanyahu etter Jeriko-raidet.
– Olmerts strategiske plan er feil og farlig og dette er saken den israelske befolkningen vil stemme etter. Enhver velger må spørre seg selv om de er villige til å støtte en så betydelig tilbaketrekning, sier Netanyahu.
Kilder i Likud uttrykker bekymring for om Jeriko-raidet kan ha slått positivt ut for regjeringspartiet Kadima og stanse deres nedgang på meningsmålingene. Partileder Ehud Olmert nekter likevel for påstander om at militæraksjonen var et resultat av den politiske situasjonen i Israel og kaller anklagerne for «syke i hodet».
– Olmert prøver å være Sharon og vise at han er en større sikkerhetspolitiker enn det han er, på bekostning av hva som er rett, hevder den arabiske politikeren Ahmed Tibi på valglisten United Arab List.

16. mars. 2006 kl. 01.00
K. O. Bakken

JERIKO-RAIDET:
USA og Storbritannia koordinerte ikke evakueringen
Det israelske raidet mot Jeriko-fengselet startet etter klokken 9 tirsdag morgen. Da oppdaget soldater ved en kontrollpost utenfor Jeriko at de britiske og amerikanske observatørene var på vei ut av byen, skriver Jerusalem Post. IDF, som hadde forberedt set på at en slik situasjon kunne oppstå, klarte å omringe fengselet i løpet av ca. 20 minutter – før fangene ble sluppet fri.
De britiske og amerikanske fangevokterne koordinerte ikke sin evakuering med Israel, sier israelske offiserer til Jerusalem Post. Dette blir bekreftet av amerikanske tjenestemenn.
– IDFs handling kom etter [evakueringen av overvåkerne] og var en separat ting, sier talskvinne ved USAs konsulat i Jerusalem, Micaela Schweitzer-Bluhm. Israel hadde imidlertid fått kopi av brevet fra 8. mars, hvor en uttrekning av overvåkerne var varslet.

15. mars. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

SEKS MILITANTE TATT I RAID:
Jeriko-fangene blir stilt for retten i Israel
Israels hovedmål med aksjonen var de fem PFLP-terroristene som er mistenkt for drapet på turistminister Rehavam Ze’evi, samt Fuad Shubaki som stod bak en ulovlig båtlast med våpen til PA i 2002. Her gjengir vi litt av opplysningene som Jerusalem Post presenterer om mennene:
PFLP-leder Ahmed Saadat (53) skal ha gitt ordren til drapet på tursistminister Rehavam Ze’evi i oktober 2001. Han har også flere andre terrorangrep mot israelere på samvittigheten. I januar ble han valgt som medlem av det palestinske parlamentet, og han har forhandlet om å bli med i den nye Hamas-regjeringen.
Ahed Gholami (38) er et veteran medlem av PFLPs væpnede fløy, og har ledet en rekke angrep mot israelske mål. Gholami overtok som PFLPs øverste militære leder på Vestbredden, etter at Saadat rykket opp til å bli generalsekretær i 2001.
Majdi Rimawi (41) er en nær medarbeider av Gholami. Han ledet terrorcellen som gjennomførte drapet på Ze’evi.
Hamdi Koran (31) stod bak en bilbombe som krevde seks israelske menneskelivv i juli 2001. I oktober samme år deltok han i drapet på Ze’evi.
Basel al Asmar (30) deltok også i drapet på Ze’evi.
Fuad Shubaki (64) var økonomiansvarlig for de palestinske sikkerhetsstyrkene frem til september 2001. Han gav direkte pengestøtte til terrorgrupper, og deltok i innkjøp av våpen og ammunisjon til angrep mot Israel. Shubaki skal ha vært en av hovedmennene bak en våpenlast fra Iran på 50 tonn. Båten ble stanset av israelske marinesoldater.
– De seks palestinerne vil bli stilt for retten i Israel i nærmeste fremtid, skriver Yedioth Aharonoth. Normalt blir palestinske terrorister stilt for militær domstol, men i noen tilfeller er de stilt for sivil domstol. Dette var tilfelle med Fatah-lederen Marwan Barghouti.
Andre Jeriko-fanger som overgav seg ble sluppet fri umiddelbart hvis de ikke stod på Israels liste over ettersøkte. Noen ble tatt inn til forhør av Shin Bet.

15. mars. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

PALMACH ZE’EVI:
Roser IDF-soldatene
Familien til Rehavam Ze’evi mottok nyhetene om Jeriko-raidet med glede.
– I fire år har drapsmennene vært en halvtime unna Jerusalem uten at vi har gjort opp med dem, sier sønnen Palmach Ze’evi til Jerusalem Post. Han roser soldatene som deltok i operasjonen.

15. mars. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

PALESTINSKE REAKSJONER:
Utenlendinger rømmer for palestinsk vrede
Kidnappinger av utlendinger i de palestinske områdene fortsatte utover dagen tirsdag. Minst ti journalister og hjelpearbeidere ble tatt av væpnede menn, skriver Ha’aretz. Flere timer etter at det israelske Jeriko-raidet er avsluttet var to franskmenn og en sør-koreansk journalist fortsatt i fangenskap. På Gaza-stripen gikk væpnede menn fra rom til rom på hotellene på utkikk etter utlendinger.
Et britisk kulturbygg på Gaza-stripen ble inntatt av væpnede menn, og deretter påtent. Da brannbiler kom til stedet prøvde de militante mennene å hindre brannslukkingen.
Et tomt EU-kontor ble stormet, og EU-flagget erstattet av militant banner. Noen av angriperne ropte «Død over amerikanerne, død over britene».
Også andre kontorer tilknyttet USA og Storbritannia vandalisert. Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner sier de trekker sitt personell ut av Gaza-stripen og Vestbredden. En FN-jeep ble påtent da den prøvde å rømme Gaza-stripen til trygghet i Israel. Andre skremte utenlendinger søkte dekning i palestinske politistasjoner.
Det er andre gang på kort tid at utlendinger på Gaza-stripen og Vestbredden blir utsatt for vreden til væpnede palestinske grupper. Israel ble en nødhavn for nordmenn da det ble satt i gang voldelige reaksjoner mot Muhammed-karikaturene i februar.

15. mars. 2006 kl. 05.00
C. Myrland

JERIKO-RAIDET AVSLUTTET:
IDF unngikk å storme fengselet
IDF trappet gradvis opp sitt press mot de militante palestinerne i Jeriko-fengselet, og klarte dermed å unngå storming av bygningen.
– Beslutningen ble tatt for å spare liv på begge sider, skriver Ha’aretz.
Tirsdag ettermiddag ble det skutt med maskingevær og stridsvogn-granater mot bygningen, og bulldosere ble brukt til å slå ned vegger.
Utover dagen overgav stadig flere av fangene seg. Noen av dem ble tatt inn til forhør av IDF.
PAs brigadekommandant i Jeriko ble brukt til å sende meldinger frem og tilbake mellom IDF og de som enda oppholdt seg i bygningen. På dette tidspunktet hadde de militante fangene fortsatt menneskelig skjold i form av fangevoktere fra PA.
IDF valgte så å arrestere brigadekommandanten. Han gav sine menn i fengselet ordre om å tenke kun på seg selv. Flere titalls PA-offiserer valgte da å forlate bygningen. Militære kilder mener arrestasjonen av kommandaten var avgjørende for å fremtvinge overgivelsen.
De seks ettersøkte mennene overgav seg rundt 18.46 tirsdag kveld, lokal tid.
To palestinske politimenn ble drept i de innledende skuddvekslingene av aksjonen, skriver Jerusalem Post. Sjef for IDFs Sentralkommando, Yair Naveh, uttrykker sorg over deres død.
– Operasjonen var ikke rettet mot PAs sikkerhetsstyrker, men mot de seks militante fangene, understreket Naveh.

15. mars. 2006 kl. 03.30
C. Myrland

JERIKO-RAIDET AVSLUTTET:
Israel frykter palestinske hevnaksjoner
IDF er i høy beredskap over hele landet etter Jeriko-raidet tirsdag. Man frykter at palestinske terrorgrupper vil bruke arrestaksjonen om et påskudd til å utføre terrorangrep.
Fungerende statsminister Ehud Olmert hadde en samtale med forsvarssjef Dan Halutz og forsvarsminister Shaul Mofaz tirsdag kveld, hvor han takket dem for den suksessfulle aksjonen. Sikkerhetsstyrkenes omringing av fengslet i Jeriko på Vestbredden, førte til at generalsekretær i PFLP, Ahmed Saadat, ble arrestert sammen med fem andre terrorister involvert i drapet på tidligere turistminister Rehavam Zeevi, i 2001.
– Forsvarsledelsen har brakt ære over Israel og bevist nok en gang at vi kan stole på dem, sa statsministeren til Mofaz, i følge Yedioth Aharonoth.
Tidligere på dagen ble forsvarsministeren kontaktet av Ze’evis enke Yael og hennes sønn, som takket for operasjonen som da var satt i gang på Vestbredden.
– Vi har regnet med dere hele veien og det er opplagt for oss at forsvarsledelsen og Israel ikke lar mordere gå fri, sa Yael Ze’evi. Som svar på støtten, rettet Mofaz fokuset mot Halutz og Shin Bet-sjef Yuval Diskin og takket dem for at oppdraget ble så vellykket, uten tap av soldatliv.

15. mars. 2006 kl. 01.30
K. O. Bakken

PFLP:
– Israel må betale dyrt
Arrestasjonen av PFLP-leder Ahmed Saadat og aksjonen mot fengslet i Jeriko vil koste Israel dyrt, advarer PFLP tirsdag kveld.
En av de øverste lederne av organisasjonens militære ving advarte i løpet av et TV-sendt intervju om at enhver form for fysisk skade mot Saadat vil få terrorgruppen til å reagere kraftig. Uansett vil de ikke forholde seg passivt etter Israels militæraksjon samme dag.
– Vi kommer til å svare og vi kommer til å svare hardt, enten Saadat blir skadet eller ikke, sier kilden til al-Arabiya.
– Saadat var Olmerts trumfkort i valgkampen. Vi krever at det internasjonale samfunnet fullfører sine forpliktelser og sitt ansvar overfor det palestinske folket mot okkupasjonens forbrytelser, sier en annen kilde til Yedioth Aharonoth.

15. mars. 2006 kl. 01.30
K. O. Bakken

EU-OVERVÅKERE:
Forlater Rafah-overgangen
Europeerne som er satt til å overvåke Rafah-overgangen forlot sine poster tirsdag ettermiddag, melder palestinske kilder.
EU-personellet valgte å forlate overgangen av frykt for egen sikkerhet, etter at over et dusin utenlandske statsborgere har blitt bortført på Gaza-stripen og Vestbredden på en dag. Kidnappingene skulle være en protest mot IDFs operasjon i Jeriko, som ble avsluttet samme kveld.
Israelske sikkerhetsstyrker holder godt øye med situasjonen, ettersom Rafah er den største overgangen mellom Gaza-stripen og Egypt. Utviklingen som har skjedd i området kan fort slå negativt ut for Israel. Hæren har foreløpig ikke planer om å gå inn i området, men kilder sier de frykter den palestinske mobben vil rive ned gjerdet som skiller Gaza fra Egypt, i følge Yedioth Aharonoth. Palestinske sikkerhetsvakter som oppholder seg nær overgangen, skal gjøre lite eller ingenting for å forhindre uro fra å bryte ut.

15. mars. 2006 kl. 01.30
K. O. Bakken

JERIKO:
IDF omringer Ze’evis drapsmenn
IDF har gått inn i Jeriko for å arrestere turistminister Rehavam Ze’evis drapsmenn før de blir løslatt av palestinske myndigheter.
– Enten overgir de seg, eller så vil de bli drept, sier en IDF-oberst til Ha’aretz.
Tirsdag morgen gikk israelske styrker inn i Jeriko og omringet fengslet hvor fem PFLP-terrorister, inkludert lederen Ahmed Saadat, har sittet fengslet under britisk og amerikansk overvåkning siden 2002. IDF har som mål å overføre terroristene til et israelsk fengsel. Fuad Shobaki, som stod bak en ulovlig båtlast med våpen til PA i 2002, er også et mål for aksjonen.
Fungerende statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Shaul Mofaz har gitt ordre til operasjonen, sier sikkerhetsminister Gideon Ezra.
– Vi bestemte oss for å handle etter at fanger fra Islamsk Jihad ble satt fri [av PA], og da vi forstod «at Saadat forventet frigivelse», sa Ezra til Israel Radio.

Nekter å overgi seg
Saadat og hans medsammensvorne nekter å overgi seg til IDF.
– Vi vil ikke komme ut under noen omstendigheter, sier en av fangene, Ahed Abu Ghoulmi til nyhetsbyrået AP.
I følge israelske medier har 44 av 200 fanger overgitt seg foreløpig. Palestinske kilder sier to palestinere er drept av IDF i konfrontasjonen. Det er kastet brannbomber, steiner og skutt med håndvåpen mot de israelske styrkene. Jerusalem Post rapporterer om «kraftige skuddvekslinger». IDF har tatt i bruk minst tre stridsvogner, to kamphelikopter og en bulldoser i operasjonen. Deler av fengselet skal allerede være ødelagt av bulldoseren. Kilder i IDF tror operasjonen vil pågå i flere timer, kanskje utover tirsdag kveld.
IDF startet operasjonen etter at de britiske og amerikanske overvåkerne forlot fengslet tirsdag morgen.
– PA har systematisk unngått å oppfylle sine forpliktelser, begrunnet Storbritannias utenriksminister Jack Straw i en uttalelse. Overvåkerne skal ha varslet at de ville forlate fengselet i midten av mars, tilsynelatende fordi PA gikk inn for å løslate fangene der, skriver Ha’aretz.
PA-formann Mahmoud Abbas mener Storbritannia og USA bærer ansvaret dersom liv går med i operasjonen.
– Overvåkernes avgjørelse om å forlate fengselet er en «grov forbrytelse mot avtalen fra 2002», heter det i en uttalelse fra kontoret til PA-lederen.
PFLP bygger på marxistiske idealer og er motstander av alle fredsforhandlinger med Israel. Gruppen, som er med i Mahmoud Abbas sin PLO-organisasjon stod bak en rekke flykapringer på 1960- og 1970-tallet.

14. mars. 2006 kl. 13.00
C. Myrland

GAZA-STRIPEN:
Tre utlendinger kidnappet
Det pågår store demonstrasjoner på Vestbredden og Gaza-stripen tirsdag, i protest mot IDF-operasjonen i Jeriko. Et stort antall skolebarn skal også delta i demonstrasjonene, i følge Yedioth Aharonoth. USA og Storbritannia blir beskyldt for å ha samarbeidet med Israel.
I Beit Hanoun på Gaza-stripen er tre utlendinger kidnappet av væpnede menn tilknyttet PFLP. Kidnapperne truer med å skade sine ofre dersom IDF ikke avslutter Jeriko-operasjonen.

14. mars. 2006 kl. 13.30
C. Myrland

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart