Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Stat bygd på religion?

Bildet er av en gammel Bat Mitzvah-feiring i Alexandria i Egypt. De siste 65 årene er et årtusenlangt nærvær av jøder i Egypt nesten helt forsvunnet. (Foto: Association Nebi Daniel)
Bildet er av en gammel Bat Mitzvah-feiring i Alexandria i Egypt. De siste 65 årene er et årtusenlangt nærvær av jøder i Egypt nesten helt forsvunnet. (Foto: Association Nebi Daniel)
Hvorfor er en stat for jøder mer rasistisk enn titalls stater for muslimer og kristne? Det burde være helt ukontroversielt at jødene trenger en stat hvor de kan styre seg selv.

I debatter får Israels venner ofte høre at staten Israel er rasistisk. For Israel definerer seg som et hjemland for det jødiske folket. Alle verdens jøder har rett til å flytte til Israel hvis og når de ønsker det og straks få statsborgerskap der. Dette er rasistisk, sier man. Staten skal være for alle sine innbyggere, ikke for en bestemt religiøs eller etnisk gruppe, og ikke for noen religiøs gruppe i resten av verden.

Brukt før

Det var den samme typen argumenter USA brukte i 1930-åra, etter at Adolf Hitler var kommet til makten i Tyskland. Et stort antall jøder ønsket da, som rimelig kan være, å forlate Tyskland. Men beskjeden fra USA var at det ville være diskriminering hvis jødene fikk lettere adgang til USA enn andre tyske statsborgere. En slik detalj som at jødene ble behandlet mye verre enn andre tyske statsborgere, spilte liten rolle. – Mye av den samme logikken gjaldt også etter at de allierte fikk kjennskap til at nazistene var i ferd med å utrydde jødene.

Den samme logikken ble brukt i andre land også. Ingen land ville ta imot et stort antall jøder. Etter 2. verdenskrig, da det var millioner hjemløse jøder, ville Norge ta imot kun 600 personer – og bare de som hadde vi selv trengte.

Midtøsten

Samtlige arabiske stater har definert seg selv som muslimske. (Libanon er delvis et unntak.) Jeg har aldri noen gang sett noen fra SV, Mellomkirkelig råd og andre anti-israelske grupper nevne det som et problem overhodet. At staten er muslimsk, betyr i praksis at ikke-muslimer har mindre rettigheter enn muslimer har. Det betyr også at shia-muslimer har mindre rettigheter i sunni-muslimske stater enn sunni-muslimene har, og omvendt. Følgene av dette har vi kunnet se i utstrakt vold mellom etniske og religiøse grupper, med titusener av drepte og hundretusener av flyktninger, i land som Sudan, Irak, Libya og nå Syria. I alle disse landene er folk i økende grad samlet i etnisk-religiøst ”rene” enklaver. Det har altså foregått, og foregår, en storstilt ”etnisk rensning” i den arabiske verden, der folk i økende grad flytter sammen med ”sine egne”. Men det er overhodet ikke noen sak på noen agenda som jeg har hørt om. Når det ikke kan brukes til å fremme jødehat i Norge, har det ingen interesse.

For jødenes vedkommende har denne holdningen ført til at så godt som alle jøder er jaget fra alle arabiske land.

Det er også relevant at i 1948 fikk ingen jøde bo på Vestbredden og i Gaza. I alle de få slagene som araberne vant, ble jødene som overlevde selve krigshandlingene enten drept eller sendt over til Israel. Det er også relevant at de palestinske myndighetene har gitt klar beskjed nå nylig at i den palestinske staten man tenker seg, skal ingen jøder få bo. Men det er heller ikke noen sak på noen agenda i norske medier og norsk akademia, så vidt jeg har kunnet se.

Jødisk stat

Etter min oppfatning burde jødene hatt en selvstendig stat i fedrenes land selv om ingen jøde noen gang var blitt forfulgt eller diskriminert noe sted i verden. Men å forstå det, krever et kjennskap til jødedommen og jødene som vi ikke kan vente at de fleste mennesker har.

Men det alle burde kunne forstå, er at jo mer diskriminering og forfølgelse jødene er blitt og blir utsatt for i andre land, jo større er behovet for en egen stat, og jo mer legitim er en slik stat. Så godt som alle jøder er jaget fra alle arabiske land. Og de faktorene som lå bak at jødene flyktet, er til stede fremdeles i minst like stor grad, det kan vi se av de etnisk-religiøse konfliktene i arabiske land. Det burde derfor være helt ukontroversielt atjødene trenger, og har rett på, en stat hvor de ikke kan bli behandlet slik de ble og blir i altfor mange land i resten av verden.

 

  • Se relatert video, foredragsholder David M. Weinberg forklarer hvorfor det er viktig å anerkjenne Israel som jødisk stat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-tkWL61KVH8[/youtube]


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart