Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Færre demokrater støtter Israel

President Barack Obama sa torsdag kveld ja til å bli Demokratenes kandidat ved presidentvalget 6. november. (Foto: NewsHour)
Støtten til Israel faller blant demokratene i USA, noe som bekymrer mange i Israel. (Foto: NewsHour)
Demokratene har nå like stor sympati for palestinerne som for israelerne.

De som stemmer demokratisk i USA har nesten like stor sympati med palestinerne som de har med Israel i den israelsk-palestinske konflikten, viser en stor spørreundersøkelse. Samtidig er støtten til Israel nesten tre ganger større hos dem som stemmer republikansk, skriver Times of Israel.

27 prosent av de spurte demokratene svarte Pew Research Center at deres sympati lå hos israelerne, mens 25 prosent sympatiserte med palestinerne.

Blant republikanerne er det hele 79 prosent som sier sympatien ligger hos Israel, mens seks prosent først og fremst sympatiserer med palestinerne.

Gapet i støtten til Israel mellom de to politiske leirene i USA er det største på 40 år. Støtten synker hos demokratene og øker hos republikanerne.

Det er spesielt siden 2001 at velgernes syn på Israel har endret seg. Siden da har sympatien for Israel falt fra 38 til 27 prosent blant demokrater, mens den har økt fra 50 til 79 prosent hos dem som stemmer republikansk.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama under et tidligere møte i Det hvite hus. (Foto: GPO / Flickr.com)
Noen mener isfronten mellom Netanyahu og Obama skadet forholdet mellom Israel og USA. (Foto: GPO / Flickr.com)

At støtten til Israel er i ferd med å skille de to store politiske blokkene i USA, er noe som bekymrer mange israelere, som foretrekker tverrpolitisk støtte.

– Jeg synes det er en veldig urovekkende trend. For Israel er tverrpolitisk støtte fra det amerikanske folket strategisk viktig, sier Sallai Meridor, som var Israels ambassadør i USA fra 2005 til 2009.

Han synes undersøkelsen er «bekymringsfull og trist», fordi han mener Israel og USA har så mye til felles. Han peker på at Israel har ytringsfrihet, gratis helsevesen og støtter homofiles rettigheter. Det mener han er saker som skulle gjort at demokratene hadde større sympati med den jødiske stat.

– Det er mange grunner for demokratene til å se på Israel som et speil av deres egne verdier og overbevisninger, sier den tidligere ambassadøren.

Gapet mellom demokrater og republikanere blir også veldig tydelig i deres syn på Israels statsminister Benjamin Netanyahu, viser undersøkelsen.

Mens 52 prosent av republikanerne har et positivt syn på Netanyahu, sier bare 18 prosent av demokratene det samme. 39 prosent av demokratene svarer at de har et negativt syn på den israelske statsministeren.

Netanyahu hadde et relativt kjølig forhold til den demokratiske presidenten Barack Obama. Samtidig har Netanyahu fått et nært bånd til Obamas etterfølger Donald Trump, som er svært upopulær blant demokratene.

Undersøkelsen viser også at 46 prosent av demokratene mener Trump er for snill med Israel, mens 21 prosent sier han er balansert i forhold til de to sidene i konflikten. 79 prosent av republikanerne mener Trump er balansert.

USAs president Donald Trump besøker Israel på sin første utenlandstur. (Foto: Phil Speck, US Air National Guard)
De fleste amerikanske jøder er demokrater. De misliker president Donald Trump. (Foto: Phil Speck, US Air National Guard)

En annen urovekkende trend som undersøkelsen avslører er at mange unge amerikanere har mindre sympati med Israel enn de eldre.

Jay Ruderman, president i Ruderman Family Foundation, som sponser utdanningsturer for israelske politikere for å møte amerikanske jøder, sier resultatet ikke er overraskende med tanke på det dype skillet i det amerikanske samfunnet. Han mener Netanyahus nære allianse med Trump er risikabel, siden de fleste amerikanske jøder støtter demokratene.

– Det klinger ikke godt hos majoriteten av amerikanere. Og jeg tror ikke det klinger så godt hos majoriteten av jødiske samfunn heller, sier Ruderman.

Marc Zell, som leder Republicans Overseas Israel, er også bekymret over det partipolitiske skillet i USA, men avviser tankegangen om at det er Netanyahu som er ansvarlig. Han mener det derimot er det demokratiske partiet som har endret seg og blitt mer venstreradikalt.

– Israel burde være bekymret over at det demokratiske partiet beveger seg mot venstre og nå inntar mange radikale holdninger, sier han.

1503 personer deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført 10.-15. januar.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart