Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Vi bør ta Haifa med makt hvis vi kan

Jordans tidligere statsminister, Abdelsalam al-Majali, sier han ville erobret Haifa hvis militæret var mektig nok. (Foto: Skjermdump YouTube)
Jordans tidligere statsminister, Abdelsalam al-Majali, truer med å erobre Haifa. (Foto: Skjermdump YouTube)
Abdelsalam al-Majali, som signerte fredsavtalen med Israel, truer med erobring.

Jordans tidligere statsminister Abdelsalam al-Majali, som i 1994 signerte fredsavtalen med Israel, sier i et intervju at landet hans vil «ta Haifa med makt» hvis militæret en dag blir mektig nok til å klare det, skriver Times of Israel. Haifa er Israels tredje største by med over 280.000 innbyggere.

93 år gamle Majali var statsminister i Jordan fra 1993 til 1995, og det var i denne perioden han signerte fredsavtalen med sin motpart, den israelske statsministeren Yitzhak Rabin. Han var også statsminister fra 1997 til 1998.

Men avtalen han selv signerte ser ikke ut til å være mye verdt for den tidligere statsministeren. I et TV-intervju som ble sendt 18. august sier han:

– Araberne har ingen styrke. Hvis vi en dag får militær styrke, vil vi da la dem beholde Haifa? Vi vil ta byen. Hvis vi i morgen blir mektige nok til å ta Haifa, ville vi virkelig latt være å gjøre det bare fordi vi har en avtale med dem, spør Majali i det oppsiktsvekkende intervjuet med jordansk TV.

I begynnelsen av intervjuet diskuterer Majali og programlederen palestinernes «rett til retur». Palestinerne mener at palestinske flyktninger og alle deres etterkommere, minst fem millioner mennesker, har en rett til å flytte inn i dagens Israel. Det blir blankt avvist av Israel. Det vil bety at jødene kommer i mindretall og at Israel dermed blir en arabisk og muslimsk stat.

– Det er millioner av jordanske palestinere som har eiendom i Israel. De har rett til å returnere eller få kompensasjon, sier Majali i intervjuet.

Programlederen avviser ideen om kompensasjon og mener det er bedre at man forlater landet «okkupert». Da svarer den tidligere statsministeren:

– Vel, hva kan du gjøre? Du mistet landet til en militær styrke. Du har ingen makt. Alt du kan gjøre er å prate.

Etter dette legger han til kommentaren om at Jordan ønsker å erobre Haifa hvis de en dag får den militære styrken til å klare det. Til tross for at han senere i intervjuet sier at han ønsker å bryte avtalen han underskrev, så starter han intervjuet med å forsvare fredsavtalen. En avtale mange jordanere er imot.

– Så lenge du ikke har nok makt, så er fred det eneste alternativet ditt, sier han.

Israel og Jordan samarbeider i dag på flere områder. Blant annet forsyner Israel rent vann til Jordan. I intervjuet sier Majali at i motsetning til det mange jordanere tror, så «gir Israel oss mer vann enn vi forventer».

Sommeren 2017 besøkte MIFF Jordandalen. Der forklarte den israelske krigshelten Moti Paz hvorfor Jordandalen er så viktig for Israels forsvar og hvorfor han mener Israel aldri må gi fra seg området. Uttalelsene til den tidligere jordanske statsministeren understreker hvorfor Israel må ha et sterkt forsvar og at landet må ha grenser som kan forsvares.

Israel og Jordan signerte i 1994 en fredsavtale. al-Majali var en av dem som signerte avtalen. (Foto: Wikipedia)
Israel og Jordan signerte i 1994 en fredsavtale. Al-Majali var en av dem som underskrev avtalen. (Foto: Wikipedia)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart