Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Israel vil ikke gi etter for trusler

Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besøker Tempelhøyden 3. januar. I bakgrunnen sees Klippedomen. (Foto: Sikkerhetsdepartementeet)
Israels nye sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besøkte Tempelhøyden tirsdag morgen, til tross for trusler fra palestinerne om at det ville føre til bråk.

Sikkerhetsministeren i den nye israelske regjeringen, Itamar Ben-Gvir, besøkte Tempelhøyden i Jerusalem tirsdag morgen, til tross for trusler fra Hamas og palestinske selvstyremyndigheter, skriver Jerusalem Post.

– Tempelhøyden er det viktigste stedet for det jødiske folk, sa sikkerhetsministeren i en uttalelse i forkant av besøket.

– Vil vil fortsette å oppretteholde bevegelsesfrihet for muslimer og kristne, understreket han og sa videre at Israels nye regjering ikke vil la seg stanse av trusler fra Hamas.

Tempelhøyden er det helligste stedet i jødedommen, stedet hvor de jødiske templene en gang stod. I dag ligger Al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på denne høyden. Siden Israel gjenforente Jerusalem i 1967 ga Israel den sivile administrasjonen av området til en muslimsk organisasjon, Waqf, med tette bånd til nabolandet Jordan.

Forholdene på Tempelhøyden har i flere tiår vært svært anspent og da tidligere daværende Likud-leder Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden i 2000 brukte Yassir Arafat det som påskudd for å starte Den andre intifada. Også i forkant av Ben-Gvirs besøk hadde terrorgruppen Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene kommet med trusler.

– Vi vil handle med jernhånd mot dem som kommer med trusler, svarte den nye sikkerhetsministeren på truslene i forkant.

Ben-Gvir er en omstridt politiker fra det ytterliggående høyrepartiet Otzma Yehudit. Opposisjonsleder og tidligere statsminister Yair Lapid hadde i forkant advart om at et slikt besøk av Ben-Gvir kunne føre til spenning i Jerusalem og på Vestbredden. Han mente statsminister Benjamin Netanyahu måtte sette en stopper for besøket, «ellers vil mennesker dø».

– Dette er hva som skjer når en svak statsminister blir tvunget til å betro det mest eksplosive stedet i Midtøsten til den mest uansvarlige mannen i Midtøsten, sier Lapid.

Netanyahu skal ha hatt et møte med Ben-Gvir i forkant for å diskutere besøket, men han skal ikke ha satt ned foten for besøket. Dette var første gang Ben-Gvir besøkte området siden valget i november.

Det er foreløpig ikke meldt om bråk i forbindelse med besøket, men politiet skal ifølge israelske medier ha høynet beredskapen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart