Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 2. august 2020.

NRK har oppdaget slavesystemet i Midtøsten

Kafala-systemet er slaveri satt i system.

Søndag 2. august (NRK Dagsrevyen) og mandag 3. august (NRK Nyhetsmorgen, radio) hadde korrespondent Sidsel Wold nyhetsinnslag om den alvorlige økonomiske situasjonen i Libanon. Wold fortalte hvordan dette særlig rammer immigrantarbeidere fra Etiopia og andre land.

– Tusenvis av immigrantarbeidere blir kastet på gaten, innledet programlederne i Dagsrevyen.

Ifølge den etiopiske ambassadøren i Libanon er det snakk om 400.000 etiopiske kvinner som jobber i Libanon.

– I Libanons rikmannsstrøk er tjenestefolk helt vanlig. Omstridte arbeidskontrakter er satt i system der arbeidsgiver tar pass og papirer og har full kontroll over sine ansatte. Arbeiderne har ingen rettigheter, sa Wold på Dagsrevyen.

Mandag morgen forklarte Wold at arbeiderne er fanget i det såkalte kafala-systemet, som er svært utbredt over hele Midtøsten (med selvsagt unntak av Israel). Etiopiske kvinner som Wold har snakket med forteller at de ble stengt inne, nektet pass, slått, fratatt lønn og klær med mer.

– Kafala-systemet kalles også vår tids slaveri, sa Wold.

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, synes det er oppsiktsvekkende å høre at Libanon har hatt hundretusenvis av etiopiske gjestearbeidere.

– 400.000 arbeidsplasser er flere enn alle etterkommerne av de palestinske flyktningene som har bodd i Libanon siden 1948. Dette viser igjen at flyktningproblemet i Libanon kunne vært løst for mange år siden, men det har ikke vært vilje. Palestinerne er blitt holdt arbeidsløse, stengt inne i leirer og uten statsborgerskap, sier Rødner.

De siste månedene har Libanon opplevd svært høy inflasjon, og landet er på randen av økonomisk sammenbrudd.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart