Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En vantro Sidsel Wold

Sidsel Wold.
Sidsel Wold.
NRK-medarbeidere kom med sine vanlige tirader mot Israel på Dagsnytt Atten i går kveld. Men til slutt fikk Sidsel Wold et spørsmål hun aldri trodde hun ville få i studio på Marienlyst.

I anledning utgivelsen av en ny bok om Cliff Hotel i Jerusalem, fant Dagsnytt Atten det mandag kveld viktig å sette fokus på en lokal eiendomsstrid 3600 kilometer fra Oslo. Forfatter Yngvil Mortensen har skrevet boken «Cliff Hotel – Familien Ayad vs. Staten Israel». Hun fikk innlede innslaget med å presentere familiens versjon av den ni år gamle konflikten med Jerusalem kommune og den israelske staten.

NRK presenterer Dagsnytt Atten som «P2s populære debattprogram». Men det var aldri lagt opp til debatt i denne saken. Neste gjest som fikk mikrofonen i studio var Sidsel Wold, NRKs egen utenriksmedarbeider og tidligere Midtøsten-korrespondent.

Den nøytrale og objektive journalisten hevet sin anklagende pekefinger allerede i andre setning: Israelerne «stjeler landet til palestinerne, forkledd som jus». «Dette er en Kafka-verden,» konkluderer hun.

Programleder Anne Grosvold, som også la vinn på en objektiv og nøytral tilnærming, fortsatte med å slå fast at «dette [Israel gjør] er åpenbart grovt urimelig». Er det ingen som protesterer? undret Grosvold.

– Det hjelper ikke å protestere. Israelske myndigheter hører jo ikke på folk, svarte Wold.

 

Gammel sak

Israelske representanter har hørt om Cliff Hotel gjentatte ganger de siste ni årene. I hvert fall så tidlig som i 2005 tok daværende statsminister Kjell Magne Bondevik saken opp med Israels daværende statsminister Ariel Sharon. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har også tatt opp saken flere ganger. De palestinske eierne har tatt sin sak til israelsk høyesterett, hvor de venter på å få sin sak prøvet.

Å høre er noe annet enn å la seg overbevise. Nå er det ingenting nytt i saken, bortsett fra boken som kommer på norsk og NRKs omtale av den. På grunn av sikkerhetsbarrierens trasé og hotellets beliggenhet på en strategisk viktig topp, ser israelske myndigheter det fortsatt som viktig å ta kontroll på eiendommen.

 

Det utrolige spørsmålet

I det Grosvold skulle avrunde sekvensen om Cliff Hotel kan det ha stukket henne litt i samvittigheten for journalistisk integritet. Kanskje Israels argumenter også skulle komme fram et øyeblikk helt på tampen. Hun henvendte seg til kollega Sidsel Wold og spurte:

«Men så går det kanskje an å forstå denne bosetningen som Israel driver med ut i fra at det er religiøst begrunnet?»

Om spørsmålet var avtalt på forhånd eller ikke, er ukjent. Men hva skulle Wold svare? Et slikt spørsmål har vel aldri tidligere blitt stilt direkte på luften to NRK-medarbeidere i mellom.

«Ja, men det er vel ikke lov for det?» svarte Wold med et vantro smil.

Det jødiske flertallet i Israel har helt klart en religiøs motivasjon til å beholde kontrollen over størst mulig deler av Jerusalem. Men i denne konkrete eiendomsstriden, er det sikkerhetsargumenter som er avgjørende. En rekke ganger har israelsk høyesterett justert og omgjort avgjørelser som er fattet med sikkerhetsbegrunnelser, dersom de fant at disse var svake i forhold til lidelsen det påførte sivile palestinere. Men slikt passer ikke inn i NRKs snevre narrativ.

Noen vil innvende at spørsmålet om en religiøs begrunnelse passer bedre inn. Det kan vise hvor sprø israelerne er, som om israelerne ikke har andre argumenter enn religionen. Slik sett kan det også oppfattes som et spørsmål helt i NRKs ånd.

 

Ulovlig bygging i Jerusalem

I Norge er det stort fokus på israelsk bygging i Øst-Jerusalem. Utenriksminister Jonas Gahr Støre synes det Israel gjør er et «grovt brudd på internasjonale standarder og menneskerettigheter«. Ingen bryr seg om palestinsk bygging i samme område. Det pågår omfattende ulovlig utbygging av palestinere i Jerusalem-området (og andre deler av Israel og Vestbredden), men dette er et ikke-tema i NRK og utenriksdepartementet. Siste helg i september kommer professor Justus Weiner for å snakke om disse spørsmålene på MIFFs seminar på Majorstuen i Oslo. Han vil neppe bli invitert som æresgjest sammen med Sidsel Wold i Dagsnytt Atten.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart