Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Forskjellen på et tettsted og en bolig

Skjermdump fra Nrk.no mandag 3. desember kl. 10.30 - nesten tre døgn etter at artikkelen først ble publisert.
Skjermdump fra Nrk.no mandag 3. desember kl. 10.30 - nesten tre døgn etter at artikkelen først ble publisert.
Det har gått nesten tre døgn etter at NRK publiserte denne artikkelen, men feilen står fortsatt i tittel og ingress. Den gjør byggetillatelse til 3000 boliger til "3000 nye bosettinger". Og det er også andre ting som NRK må oppdatere.

En israelsk bosetning er «samfunn bosatt av israelere (jødiske settlere) på området som ble okkupert av Israel under Seksdagerskrigen i 1967». Slik er den norske Wikipedia-definisjonen på bosetning, eller bosetting, som NRK-journalisten skriver det.

Men det er altså ikke 3000 nye samfunn Israel har gitt byggetillatelse til, det er 3000 nye boliger. Ved å blåse en bolig opp til et tettsted, eller til og med en by (slik flere av bosetningene jo er), bidrar NRK til å blåse opp Israels tiltak dramatisk, uten holdt i virkeligheten.

 

Planarbeid, ikke byggetillatelser i E1

Og det er også andre feil som blir stående, uten at vi nok kan forvente at NRK kommer med oppdaterte, mer nyanserte meldinger.

«Noen av boligene vil bli bygget i den svært omstridte Maale Adumim-bosettingen på Vestbredden,» skriver NRK. De oppgir den israelske journalisten Barak Ravid i Ha’aretz som kilde.

Det kan godt være Ravid meldte dette før helgen, men statsminister Benjamin Netanyahu har kommet med en presisering: Det er ikke gitt noen konkrete byggetillatelser i E1-området mellom Jerusalem og Ma’aleh Adumim, bare et grønt lys til videre plan- og reguleringsarbeid, sa Netanyahu til regjeringsmedlemmer fra Likud søndag.

– Det virker som om Netanyahu ønsker å signalisere at Israel kommer til å bygge i E1 dersom palestinerne fortsetter med sine ensidige tiltak slik de gjorde i FN torsdag, skriver journalist Herb Keinon i Jerusalem Post.

 

Bygger i bosetningsblokker

De 3000 boligene som regjeringen godkjente fredag vil bli bygget i de store bosetningsblokkene, og i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem, opplyser Netanyahu. Dette er områder som det er bred politisk enighet i Israel om å bygge i og beholde på israelsk side i en eventuell framtidig grensedragning mot en palestinsk stat.  En talsmann for boligdepartementet sier utbyggingen vil komme i Ariel, Elkana, Efrat, Karnei Shomron og Jerusalem-bydelene Pisgat Ze’ev og Gilo.

 

NTB gjør også feil

Også NTB klarer å få dette feil, i en artikkel publisert på nrk.no senest kl. 07.42 mandag morgen.  NTB skriver:

Statsminister Benjamin Netanyahu varslet fredag at det vil bli bygd 3000 nye boenheter i de okkuperte områdene, mellom Øst-Jerusalem og bosettingen Maale Adumim.

NTB baserer seg her på unyanserte meldinger fra før helgen, men burde ha kunnet få med seg oppdatert informasjon fra helgen. For å repetere oss selv: Det er ikke godkjent bygging i området mellom Øst-Jerusalem og bosettingen Maale Adumim (E1), men flere andre steder på Vestbredden. Det er gitt klarsignal til planarbeid i E1.

  • OPPDATERING: NTB melder til MIFF på e-post at de vil  gjøre en justering, som gjør det «tydelig at planene bare delvis gjelder E1».

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart