Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

En mexicansk student tok seg ulovlig inn på utdelingen av Nobelprisen. (Skjermdump via Nobel Media/ NRK/ Reuters)
En mexicansk student tok seg ulovlig inn på utdelingen av Nobelprisen. (Skjermdump via Nobel Media/ NRK/ Reuters)

Mexico og Israel

En ung mann fra Mexico brukte utdelingen av Nobels fredspris til å markere sin fortvilelse over at situasjonen for innbyggerne i landet ikke får oppmerksomhet i andre land. Hvordan har norske medier dekket drap på 120.000 mexicanere og 1,6 millioner flyktninger siden 2006?

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Fra 1. januar 2006 til 30. november 2014 har Mexico 12.299 treff i Atekst-søk i norsk rikspresse. Det dekker avisene Aftenposten, Dag og Tid, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Klassekampen, Morgenbladet, Nationen, VG, Vårt Land.

I samme periode får Israel 28.901 treff på søk i de samme avisene.

Fra 2006 er langt over hundre tusen mennesker drept i det som blir kalt Mexicos narkotikakrig. I 2012 ble det beregnet at 1,6 millioner mennesker var drevet på flukt. I august 2013 anslo Molly Molloy, en biblioteksforsker ved New Mexico State University at minst 120.000 mennesker var drept de foregående seks år. I tillegg kommer 27.000 personer som er savnet og et ukjent antall mennesker gravlagt i massegraver.

Fra 2006 er i underkant av 6000 mennesker drept i konflikt mellom Israel og palestinerne.

Veldig forenklet kan vi konkludere: En konflikt med 20 ganger færre drepte får to og en halv ganger mer oppmerksomhet i norske medier.

(Det er selvsagt noe feilmarginer her, da norske riksmedier også nevner Mexico og Israel uten at det alltid dreier seg om konflikt, men hovedmønsteret er klart.)

Også nyhetsbyrået NTB, som leverer utenriksstoff til en rekke norske aviser, har vist liten interesse for krigen i Mexico i forhold til Israel.

Søk på Mexico fra 1. januar 2006 til 30. november 2014 gir 8.193 treff. I samme periode har NTB 17.935 treff på Israel.

Norske mediers prioriteringer skaper fortvilelse i Mexico. I Norge er en av de mest alvorlige effektene at det piskes opp hatfølelser mot Israel.

Til sammen 8.700 mennesker ble drept i terror i Irak og Pakistan i 2013. Samme år ble 38 palestinere og seks israelere drept i Israel, Vestbredden og Gaza. Hvem tror du fikk flest artikler i nyhetsbyrået NTB?

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart