Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel mer i fokus enn ti store kriser

Skjermdump fra nettsiden til Leger Uten Grenser.
Det er ikke rart Leger Uten Grenser er fortvilet. Deres problem er at mediene er mest opptatt av å formidle det redaksjonene ser som jødiske forbrytelser. Israel blir mer omtalt enn de ti glemte krisene til sammen.

I flere år har MIFF vist, med en rekke kvantitative undersøkelser, hvordan norske medier har et ekstremt overfokus på konflikter hvor Israel er involvert.

I 2013 skrev MIFF i artikkelen Fullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring:

«Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge israelske soldater ut som krigsforbrytere. Norske medier følger villig opp med enorm overdekning. På den annen side blir norske soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet. På ti år kan norske styrker ha drept flere afghanere enn antall palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen!»

Det er bare når overdekningen går ut over jødenes stat man ikke vil forstå at dekningen og prioriteringen bygger på rasisme, skrev MIFF allerede i 2004. Norske medier åpner bare et lite nøkkelhull ut til verden for sine lesere, og dette hullet fyller de helt uforholdsmessig mye med konflikter hvor Israel er innblandet.

Vil du ha en ny bekreftelse?

27. juli 2015 presenterte organisasjonen Leger Uten Grenser ti av verdens største kriser, som glemmes av norske medier. Her er deres liste i sin helhet:

Tsjad: Epidemier og sult, men ingen leger
Malaria, underernæring og meslinger herjer, men Tsjad har bare 500 leger. Samtidig kommer bølger av flyktninger til det kriserammede landet.

Ni millioner utvikler tuberkulose hvert år
Den dødelige sykdommen rammer over hele verden. Mange tilfeller må behandles med giftige medisiner som kan gjøre deg døv, blind og psykotisk.

Pakistan: Hver dag dør 530 nyfødte barn
Underernæring og mangel på leger og jordmødre tar hvert år livet av 194.000 babyer før de er en måned gamle.

Tre av fire i fattige land får ikke mentalhelsehjelp
Millioner av mennesker verden over har ikke tilgang til mentalhelsehjelp. Når en humanitær krise rammer, øker behovet. Det finnes ingen hjelp fra før.

Utrygg abort dreper en kvinne hvert tiende minutt
Halvparten av alle aborter som utføres i verden er livsfarlige. Utrygg abort er en stor årsak til mødredødelighet, som tar livet av 800 kvinner hver dag.

Ingen hjelp i Kongos glemte provins
Befolkningen i Katangaprovinsen har i tiår vært rammet av vold og sykdom. Så godt som ingen hjelpeorganisasjoner jobber i området, og lokalt helsevesen er ikke-eksisterende.

Barn med hiv får ikke behandling
Uten medisiner vil halvparten dø før de fyller to år. Mer penger trengs for å gi medisiner til alle barn med hiv.

Haiti: Helsevesen i ruiner
Den massive strømmen av penger som fulgte jordskjelvet for fem år siden, har ikke gått til helsehjelp. Sykehus står tomme, og kolera tar fortsatt liv.

Den sentralafrikanske republikk: Masseflukt og helsekrise
Masseflukt og mangel på helsehjelp og mat. Etter fjorårets blaff av oppmerksomhet er det borgerkrigsrammede landet i midten av Afrika igjen glemt.

Malaria dreper ett barn hvert minutt
Medisinene finnes. Myggnettene finnes. Likevel dør 600.000 mennesker hvert år.

Hvordan er Leger Uten Grensers ti glemte kriser dekket i forhold til Israel?

Med søk på relevante stikkord i Atekst-arkviet er det mulig å få en pekepinn på hvilken dekning disse krisene har fått de siste årene. I denne undersøkelsen har MIFF begrenset søket til norske papiraviser, som inkluderer rikspresse, regionaviser, lokalaviser, magasiner og tidsskrifter, fagpresse, nyhetsbyrå og pressemeldinger. Tallene for 2013 og 2014 er totalt for året, tallene for 2015 gjelder for perioden fra 1. januar til 28. juli.

Tallenes tale er klar:

Kilde: Atekst.

Krisene 3 og 6 er fordelt på to ulike søkeord. Tar man bort fra listen treff på landnavnene Pakistan og Kongo (når disse land er nevnt, kan det gjelde mye annet enn det som LGU fokuserer på), ser man at Israel blir omtalt betydelig mer enn disse ti krisene til sammen.

I 2014 ser vi at de ti krisene ble omtalt omtrent like mye som Gaza alene. Som alle vet er det bare svært unntaksvis at andre aktører enn Israel blir tillagt noen grad av ansvar for situasjonen på Gaza-stripen av norske medier. I 2014 ble Israel nevnt dobbelt så mange ganger som de ti glemte krisene.

Legg merke til at Israels statsminister Benjamin Netanyahu er omtalt mer i norske papirmedier hvert eneste år (med unntak av hiv i 2013) enn hver enkelt av alle de ti glemte krisene til Leger Uten Grenser.

Vestbredden er nevnt mer i norske papiraviser enn tuberkulose, underernæring, hiv, malaria som dreper millioner av mennesker hvert år.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart