Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NTBs modus operandi

Skjermdump fra NTB-meldingen på Dagbladet.no 20. august 2015.
Skjermdump fra NTB-meldingen på Dagbladet.no 20. august 2015.
"Bruk bare de setninger som setter Israel i et dårlig lys."

Onsdag 19. august publiserte Dagbladet, Aftenposten og muligens andre norske medier en melding fra nyhetsbyrået NTB. Vi gjengir meldingen i sin helhet:

«USA klager på Israels behandling av arabisk-amerikanere

USA uttrykte tirsdag bekymring over Israels behandling av amerikanske statsborgere etter en rekke meldinger om at palestinsk-amerikanere er nektet innreise på Ben Gurion-flyplassen.

– USA søker lik behandling og frihet til å reise for alle amerikanske statsborgere, uansett opprinnelse eller etnisitet, sa utenriksdepartementets talsmann John Kirby tirsdag.

USA er særlig bekymret for den diskriminerende behandlingen palestinsk-amerikanere og andre arabisk-amerikanere får ved Israels grenser.

På utenriksdepartementets hjemmeside advares det mot at Israel betrakter alle som har rett til palestinsk id-kort, som palestinere som kan nektes innreise, uansett om de også er amerikanske borgere.

Mange palestinsk-amerikanere er stanset på flyplassen og sendt tilbake til USA eller henvist til å reise inn over Allenby-broen fra Jordan. Andre slipper inn, men blir fortalt at de ikke får reise ut igjen via flyplassen.

«Som et resultat er familier blitt splittet, og andre reisende har mistet dyre flybilletter», heter det på hjemmesiden.»

Hos amerikanske myndigheter er det enkelt å se hvordan denne NTB-historien har blitt til, og den avslører nyhetsbyrået modus operandi.

Mandag 17. august fikk John Kirby, talsmann for USAs utenriksdepartement, følgende spørsmål:

«QUESTION: Can I ask on the Israeli-Palestinian topic? I – specifically on U.S. citizens being denied entry to Israel and that this has been happening increasingly recently. Also, one of the new elements to this is U.S. passports – their U.S. passports being confiscated until these individuals had reached their destination outside of Israel. So what I wanted to ask was: Have you guys raised this issue recently? When was the most recent time you’ve raised this issue? And have you heard from any U.S. citizens who’ve had this problem in the – increasingly recently?

MR KIRBY: I’m going to have to take that question. I honestly don’t have anything for you on that today.»

Tirsdag 18. august ga Kirby et skriftlig svar.

«We are aware of reports that U.S. citizens were denied entry into Israel. We refer you to the Government of Israel for additional information on this case. The U.S. Government seeks equal treatment and freedom to travel for all U.S. citizens regardless of national origin or ethnicity. Specifically, the U.S. Government remains concerned at the unequal treatment that Palestinian-Americans and other Arab-Americans receive at Israel’s borders and checkpoints. We regularly raise with Israeli authorities concerns about the issue of equal treatment for all U.S. citizens at ports of entry.‎»

Han la også til følgende avsnitt fra utenriksdepartementets informasjonsside for amerikanske statsborgere som skal reise til Israel og palestinske områder.

» The Government of Israel considers travelers who hold PA IDs, as well as persons believed to have claim to a PA ID by virtue of ancestry, to be Palestinian residents of the West Bank and Gaza, regardless of whether they also hold U.S. citizenship. Israeli authorities consider anyone who has parents or grandparents who were born or lived in the West Bank or Gaza to have a claim to a PA ID. Palestinian nationals, including dual nationals, are required to enter the West Bank via the Allenby Bridge crossing from Jordan (also known as the King Hussein Bridge) using a PA travel document, rather than via Ben Gurion International Airport, unless they have obtained advance permission from an Israeli embassy or consulate on humanitarian or emergency grounds.»

På informasjonssiden, som NTB tydeligvis også har vært innom, fortsetter avsnittet slik:

«Even if they were permitted one-time entry via Ben Gurion Airport, these individuals are required to depart via the Allenby Bridge. Upon arrival at any of the ports of entry, such persons may wish to confirm with Israeli immigration authorities from where they will be required to depart. Many PA nationals seeking to enter via Ben Gurion have been sent back to the United States upon arrival. Others have been allowed to enter Israel but told they cannot depart Israel via Ben Gurion without special permission, which is rarely granted. Some families have been separated as a result, and other travelers have forfeited expensive airline tickets.»

 

NTB unnlater altså å fortelle sine norske lesere

– at dette er en praksis som det har vært rutine på siden 1990-tallet, en ordning som kom i stand som et resultat av Oslo-avtalen.

– at amerikanske myndigheter tydelig forteller sine statsborgere med palestinsk bakgrunn at de må reise via Jordan og Allenby-broen, og ikke Ben Gurion-flyplassen.

– at det er de som forsøker å trosse en veletablert, velkjent praksis som risikerer å bli splittet og miste sine dyre flybilletter.

NTB tar bare med de setninger som setter Israel i et dårlig lys. De svikter også i å følge opp hva den amerikanske talsmannen oppmuntret til i andre setning av sitt svar: «Vi henviser til Israels myndigheter for mer informasjon i denne saken.»

Hva Israel kunne si om denne saken var tydeligvis ikke interessant for NTB. Énkildesaker som kan sverte Israel blir verdsatt høyt i den redaksjonen. Vær Varsom-plakaten sier: «Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder.» Kanskje det var relevant å kontakte israelske myndigheter når den eneste kilden man ellers har brukt begynner med å henvise nettopp dit?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart