Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NTB, Aftenposten og NRK referer Joe Biden fullstendig ensidig

USAs visepresident Joe Biden. (Skjermdump fra AIPAC-tale 20. mars 2016)
USAs visepresident Joe Biden. (Skjermdump fra AIPAC-tale 20. mars 2016)
Fortier fullstendig den sterke fordømmelsen USAs visepresident ga av et palestinsk lederskap som ikke fordømmer terror. Fortier også hans varme ord om Israel.

Søndag 20. mars talte USAs visepresident på den store årskonferansen til American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). «USA stiller spørsmål ved Israels fredsvilje,» heter det i overskriften som nyhetsbyrået NTB gir til norske lesere. NTBs sak er blant annet publisert av Aftenposten og DagenNRKs sak er nesten like ensidig.

 

Hva NTB ikke tok med

Før vi kommenterer NTBs referat, her er noe av det de ikke tok med fra talen:

Nok en gang holdt Biden en tale som glødet av vennskap til Israel og som uttalte klar støtte til AIPACs arbeid.

Helt fra første stund ble tonen satt: «Vi er alle forente i vår urokkelige – og jeg mener det bokstavlig – urokkelige forpliktelse til overlevelse, sikkerhet og suksess for den jødiske [Biden understreker ordet] staten Israel.»

Etter å ha forsvart Obama-administrasjonens avtale om Irans atomprogram, gikk Biden videre i en klar fordømmelse av de palestinske terrorangrepene mot Israel. Han fordømte også palestinske ledere som ikke tar avstand fra terroren.

– Jeg fordømte alle angrepene. Og jeg fordømte at noen ikke fordømmer de morderiske voldshandlingene. Ingen leder har rett til å tolerere terror. Samme hvilke legitime uenigheter palestinerne må ha med Israel, er det ingen unnskyldning for å drepe uskyldige eller forbli stille overfor terroren, sa Biden.

Selv om visepresidenten ser pessimistisk på sjansene til å få til en snarlig avtale mellom israelere og palestinere, brukte han en stor del av talen til å peke på tre utviklingstrekk i regionen som kan virke positivt.

1) I dag er trusselen fra Iran på agendaen til alle Israels arabiske naboer. Slik har det ikke vært før. Det gir mulighet til samarbeid.

2) Arabiske land ser også at radikalisering av egne innbyggere er en trussel, og at ISIS [Islamsk Stat] er en trussel. Militære ledere i et av de arabiske landene Biden besøkte sa til ham: «Vi har ingen nærmere militært alliert enn Israel.»

3) Flere land i regionen har store utfordringer med å sikre tilstrekkelig energi til en raskt voksende befolkning. Dette gir en enorm mulighet for Israel, som har ressursene og kapasiteten til å sørge for naboenes energibehov.

Biden tror disse utviklingstrekkene bare kan forsterkes dersom det blir positiv bevegelse mellom israelere og palestinere.

Visepresidenten skrøt av hva Obama-administrasjonen har gjort for å sikre Israel.

– Jeg har jobbet med åtte presidenter. Ingen administrasjon har gjort mer for å sikre Israels sikkerhet. Jeg er veldig stolt, sa Biden. I løpet av de siste syv årene har Obama-administrasjonens forsvarsbistand til Israel vært på 23,5 milliarder dollar. I tillegg er det gitt 3 milliarder dollar til utvikling av rakettforsvarssystemet Iron Dome og 1,9 milliarder dollar til ammunisjon.

– Hver dollar har vært en meningsfull investering i å redde livet til uskyldige israelere, sa Biden.

– Israel er sterkere og sikrere i dag på grunn av Obama-Biden-administrasjonen. Punktum.  Ikke på tross av, slik noen motstandere vil si, men på grunn av den. Nå forhandler vi om ny sikkerhetspakke. Det vil bli den største i USAs historie, sa han.

– Israel får ikke alt de ber om, men de vil få alt de trenger, la han til.

Avslutningen av talen brukte Biden til å forklare hvorfor Israel er så viktig.

– Vi har ikke klart å overvinne antisemittismen. Det er derfor vi trenger Israel så sterkt, sa han. Han ser på Israel som «den ultimate forsikring» for det jødiske folk over hele verden.

– Den moralske forpliktelse vi har er «aldri, aldri, aldri igjen» [aldri igjen Holocaust]. Og uten Israel er det ingen garanti, sa Biden. Han minnet om at tusenvis av jøder flytter fra Europa til Israel på grunn av frykt.

– Kampanjer for å diskreditere, delegitimere og isolere Israel fortsetter. Det er farlig. Det er galt. Og hver gang vi møter det, har vi en forpliktelse til å si imot. Å være stille gjør oss lett medskyldige, sa Biden.

– Vi må fortsette å stå opp mot forsøkene på å delegitimere Israel i FN. Vi vil fortsette å kjempe mot dem her i USA som vil boikotte, deinvestere eller sanksjonere Israel. Det er galt, gjentok Biden.

– Som det jødiske folk vet bedre enn noe annet folk, enhver handling som marginaliserer en etnisk eller religiøs gruppe setter oss alle i fare, sa Biden. «Framtiden tilhører brobyggerne, ikke murbyggerne.»

Visepresidenten henvendte seg spesielt til de omlag fire tusen ungdommer som deltar på AIPAC-konferansen.

– Dere må forstå hvorfor Israel er så essensielt, formante han.

 

NTBs referat

Nyhetbyrået NTB fant ikke noe av dette verdt å referere. De valgte å ta med kun det ene minuttet av den 43 minutter lange talen der Biden kom med kritikk av Israel. Vi siterer hele NTBs notis:

USA stiller spørsmål ved Israels fredsvilje

USAs visepresident Joe Biden ber Israel om å demonstrere sin innsatsvilje for en tostatsløsning for å få slutt på konflikten med palestinerne.

Han mener at utvidelser av bosetningene svekker mulighetene for fred.

– Israels myndigheters stabile og systematiske prosess for å utvide bosetningene, legalisere utposter og beslaglegging av land bryter etter min mening ned mulighetene for en tostatsløsning, sa Biden i en tale til den pro-israelske lobbygruppen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) søndag.

Biden sier at han ikke er enig med Israels president Benjamin Netanyahu om at utvidede bosetninger ikke vil ha noen innvirkning på forsøkene på å ende konflikten.

– Han tror de to tingene kan gå hånd i hånd, men det tror ikke jeg, sier han.

Biden la til at det akkurat nå ikke finnes noen politisk vilje blant israelere og palestinere til å gå videre med seriøse forhandlinger.

– Og det er utrolig skuffende.

Siden i fjor høst er en rekke palestinere blitt drept etter å ha angrepet israelere i de okkuperte områdene og i Israel. Andre er blitt drept i forbindelse med demonstrasjoner og sammenstøt. Voldsbølgen har kostet 198 palestinere og 28 israelere livet.

 

Kommentar til NTBs referat

Det siste først: Det er ikke 28 israelere, men 34 mennesker (30 eller 31 israelske statsborgere), som er drept i palestinsk terror siden høsten 2015.

Også like før Bidens kritikk av Israel, kom han med kritikk av palestinerne som NTB valgte å ikke ta med. Her er hele sitatet ord for ord:

«Handlinger på begge sider som undergraver tillit, tar oss videre bort fra veien mot fred. Handlinger som i FN for å undergrave Israel, eller – og dette kommer til å gjøre Ron [Dermer, Israels ambassadør i Washington] sint, bosetningsaktivitet. For å være ærlig, Israels regjerings stødige og systematiske prosess for å utvide bosetninger, legalisere utposter og konfiskering av land undergraver etter mitt syn utsiktene til en tostatsløsning. Bibi [Israels statsminister Benjamin Netanyahu] mener ikke det. Bibi mener det kan tilpasses. Og jeg tror han tror det. Jeg tror det ikke. Fordi trender på bakken, i hvert fall for tiden, beveger seg i motsatt retning: Mot en énstatsrealitet, som er en realitet som er farlig. Og det er i direkte konflikt med målet vi alle deler: Å sikre Israels framtid som en sikker jødisk og demokratisk stat i fred med sine naboer.»

NTBs ensidige dekning er nok en gang avslørt.

De fant det heller ikke interessant å nevne at mange jøder i Israel – inkludert mange i den nåværende regjeringen – deler Bidens frykt for en énstatsrealitet. Etter nærmere 50 år med bosetningsaktivitet, dekker de israelske bosetningenes innegjerdede og patruljerte områder kun tre prosent av arealet på Vestbredden. Det er derfor Netanyahu mener det «kan tilpasses».

Det store hindret for fred er at palestinske ledere ikke har godtatt det som Biden så tydelig understreker – at Israel er og skal forbli en jødisk stat som kan gi nødhavn for jøder fra hele verden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart