Skjermdump fra tv.nrk.no.
Skjermdump fra tv.nrk.no.

Ny fullstendig ensidig propagandafilm på NRK

58 minutt uten et eneste argument fra israelsk side. Bare en lang rekke anklager fra anonyme stemmer.

I 2011 gransket Midtøsten-eksperten og forskeren Cecilie Hellestveit NRKs dekning.

“NRKs dekning representerer og gjenspeiler en klar narrativ av konflikten. Dette er i stor grad en refleks av den norske ‘utenrikspolitiske konsensus’,” skrev Hellestveit. “Israel er den sterke part, som dermed også har løsningen i sin makt. NRKs narrativ ligger nærmest opptil en forståelse av konflikten som finnes i visse moderate og sekulære Fatah miljøer, og i visse kretser på israelsk venstreside.” Som om dette ikke avslørte NRKs ensidighet tilstrekkelig, fortsatte forskeren: “Denne narrativen rommer på langt nær alle virkelighetsforståelsene som finnes i og om konflikten.”

– Utfordringen for NRK ligger i å være seg bevisst denne narrativen, forsøke å utfordre den , og å slippe til stemmer som ikke hører naturlig hjemme i den, konkluderte Hellestveit.

Tre år senere hadde ikke NRK lært, og fikk enstemmig kritikk fra Kringskastingsrådet.

NRK har fortsatt ikke lært. I går beviste innkjøpsansvarlig for NRKs dokumentarprogram nok en gang at han blåser i Hellestveits utfordring. Bare uker etter skandalefilmen, hvor NRK brukte en notorisk boikottaktivist forkledd som reporterstemme, sendte NRK2 filmen Gazas upålitelige hjelpere.

«Gazas upålitelige hjelpere» er tyskprodusert, men ble sendt på NRK med engelsk fortellerstemme og norsk teksting. NRK skriver at originaltittelen på filmen er «False Money», men i filmen kommer det frem at tittelen på engelsk er «Aid But No State – The EU’s Role in the Middle East Conflict». Filmen er laget av Sabrina Dittus.

På tekstplakat etter filmens slutt får vi vite at Tore Tomter fra NRK har deltatt i produksjonen som ”commissioning editor”. NRK har altså hatt en av sine egne til å medvirke i redaktørrollen for filmprosjektet og godkjenne sluttresultatet. Tomter hadde samme rolle i filmen USA, Midtausten og media.

Hva er problemet med «Gazas upålitelige hjelpere»?

I filmen blir det presentert en rekke anklager mot Israel uten at israelske talsmenn får anledning til å komme til orde en eneste gang. Såvidt vi kunne se, er filmen kjemisk renset for alle israelske perspektiver og argumenter.

Filmen baserer seg på en rekke intervjuer – men vi blir aldri fortalt hvem intervjuobjektene er eller hvem de representerer.

Seerne blir aldri fortalt om palestinsk vold. Seerne blir aldri fortalt at det er palestinsk side som nekter å anerkjenne Israel som en jødisk stat, og dermed hindrer en løsning med to stater for to folk i området.

Gazas upålitelige hjelpere er en plump propagandafilm, mer ensidig og mangelfull enn det som er vanlig selv fra NRKs side.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart