Falsk nyhet på NRK

"Det bygges som aldri før i de ulovlige bosetningene Israel har etablert på Vestbredden," skriver NRK. Fake news fra NTB!

Torsdag 5. januar publiserte Nrk.no en NTB-artikkel med overskriften «Kina sender tusenvis av bygningsarbeidere til Israel«.

I NRKs bildetekst heter det: «Det bygges som aldri før i de ulovlige bosetningene Israel har etablert på Vestbredden.»

Bildeteksten kommer fra NTBs redaksjon, og ble sendt ut til deres abonnenter i norske redaksjoner før kl 06.00 i morges.

Men det er en grov feil.

NTB-saken bygger på en nyhetsmelding fra organisasjonen Peace Now publisert 15. desember 2016. «Ifølge data publisert av Israels Statistiske sentralbyrå (CBS) ble 1723 boenheter igangsatt i bosetningene i løpet av de første ni månedene av 2016. Dette er en 24,8 prosent økning i forhold til samme periode året før. Til sammenligning gikk byggestart i selve Israel ned med 5,1 prosent i forhold til samme periode året før,» innleder Peace Now.

Dette er offisiell israelsk statistikk som vi ikke betviler, og som NTB har klart å gjengi korrekt i artikkelen.

Men det betyr ikke at Israel bygger som aldri før i bosetningene, slik det hevdes i bildeteksten.

Det kan vi si på grunnlag av tall fra de samme kildene som NTB bruker, CBS og Peace Now. På nettsiden har Peace Now en oversikt som viser antallet byggestarter per år helt tilbake til 1973.

Dersom vi antar at antallet byggestarter i siste kvartal av 2016 lå på samme nivå som årets første ni måneder, vil antallet byggestarter i bosetningene på Vestbredden ha vært 2297 boenheter i 2016. Da er tallenes tale klar. 2016 var på ingen måte noe toppår. Det er bygd mer i bosetningene i 2013, 2008, 2000, 1999, 1998, 1997, 1995, 1992, 1991, 1984, 1982 og 1981.

Selv om fjerde kvartal i 2016 skulle hatt betydelig større byggestart-aktivitet enn de første tre kvartaler (det har vi ingen indikasjon på), ville det aldri kunne komme i nærheten av å være bygging «som aldri før».

Hva tallene i realiteten viser, er at Netanyahu-regjeringen holdt tilbake byggetillatelser de første årene etter den kom til makten i 2009. I 2010, 2011, 2012 var antallet byggestarter på lavere nivå enn noen gang før siden 1986. Det var først etter terrorangrepet i Itamar og etter at palestinerne nektet å komme til forhandlinger at regjeringen økte byggetakten.

Det har nok NTB og NRK aldri fortalt deg. I stedet velger de å spekulere, uten noe oppgitt kildegrunnlag, på hvor kinesiske arbeidere skal jobbe.

Skjermdump fra Peace Nows nettside, hvor MIFF har lagt inn linjen for byggestart tilsvarende et beregnet 2016-nivå.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart