Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NRK tar faktisk helt feil når de hevder «UD advarer mot reiser til Israel»

Skjermdump fra toppen av forsiden på nrk.no 7. desember 2017.
Skjermdump fra toppen av forsiden på nrk.no 7. desember 2017.
Hvorfor klarer ikke NRK lage overskrifter som har dekning i virkeligheten?

Torsdag 7. desember kl. 12.17 publiserte nrk.no en notis på sin nettside, som i sin helhet lyd slik og hadde slike lenker.

UD advarer mot reiser til Israel

Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til grenseområdet (5 km) mot Gaza i det sørlige Israel. USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad gjør sikkerhetssituasjonen i Israel ustabil, skriver UD på sine nettsider.

Den første lenken viser til et konkret reiseråd publisert av Utenriksdepartementet 11. mai 2017, og har ingenting med USAs anerkjennelse av Jerusalem å gjøre. Grenseområdet mot Gaza blir av og til utsatt for beskytning med granater og raketter fra terrororganisasjonene i det Hamas-kontrollerte området.

Den andre lenken viser til Utenriksdepartementets generelle reiseråd for Israel. Den inneholder ikke en generell advarsel mot reiser til Israel, slik NRK hevder i sin overskrift. Ordet advarer finnes ikke i teksten.

Tvert imot finner vi teksten: «Reisende rådes til å utvise generell forsiktighet, ta normale forholdsregler og holde seg unna demonstrasjoner og større forsamlinger. Under normale forhold foregår de fleste reiser uten problemer.» (MIFFs uthevning.)

Ny tekst på siden, etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, ser ut til å være følgende:

«Som følge av at Trumps kunngjøring om USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden vil flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, må det forventes at store demonstrasjoner og spontane protester vil forekomme. Flere palestinske fraksjoner har kunngjort «days of rage» denne uken. Særlig utsatt er bysentra på Vestbredden og i Gaza, sjekkpunkter og israelske kontrollposter rundt om på Vestbredden, samt Gamlebyen og nærliggende palestinske bydeler i Øst-Jerusalem. Protester i Tel Aviv-området kan også forekomme.

Reisende bør være årvåkne, utvise forsiktighet og følge med i nyhetene og lytte til lokale myndigheter.

Dersom demonstrasjoner og voldelige sammenstøt bryter ut, bør reisende forlate stedet umiddelbart. I Jerusalems gamleby, hvor mulighetene for å forlate området er begrenset, kan butikker eller restauranter brukes som midlertidige tilfluktssteder. Det bør utvises spesiell forsiktighet ved Damaskus-porten, der det har vært sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi og sikkerhetsstyrker. Det bør også utvises særlig forsiktighet ved kryssing av israelske sjekkpunkter til og fra Vestbredden, inkludert områder som Nablus og Hebron, i og rundt bosettinger, og i og rundt større veikryss langs hovedveien på Vestbredden (Road 60).»

Altså: Ingen advarsel mot reiser til Israel, men råd om å vise forsiktighet, først og fremst på Vestbredden og Gaza-stripen. Hvorfor kan ikke NRK lage overskrifter som har dekning?

 

Oppdatering kl. 13.33: Etter at MIFF publiserte denne artikkelen har NRK endret overskriften til: «UD med nye reiseråd til Israel».

[os-widget path=»/conradmyrland/hvem-sa-dette» of=»conradmyrland» comments=»false»]


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart