Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Se hva NTB svarer på MIFFs kritiske rapport

Faksmile fra forsiden av MIFFs NTB-rapport.
Faksmile fra forsiden av MIFFs NTB-rapport.
Det er vanskelig å imøtegå en rekke små detaljer samlet gjennom en årrekke, som i denne rapporten. Det vi gjør fremover, er viktigere, skriver nyhetsredaktør Geir Terje Ruud.

Torsdag 7. februar publiserte MIFF rapporten Not To Believe – Nyhetsbyrået NTBs svik mot redaksjoner og lesere. Avisen Dagen har bedt NTB om et svar på MIFFs rapport. Svaret som stod på trykk 11. februar, gjengis under i sin helhet med tillatelse fra nyhetsredaktør Geir Terje Ruud i NTB.

Hva synes du om NTBs svar? – Skriv din mening i kommentarfeltet under.

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, kommenterte NTBs svar i en direktesending på kvelden 11. februar.

Se direktesendingen via YouTube.

Se direktesendingen via Facebook.

https://www.facebook.com/medisraelforfred/videos/385913185293595/

 

NTB og Midtøsten-dekning

Geir Terje Ruud, nyhetsredaktør (konstituert) i NTB

Midtøsten-konflikten er preget av sterke holdninger og mange forsøk på å spre fakta eller påstander som støtter den ene sides sak. I NTB har vi som mål å vekte påstander og argumentasjon i vår journalistikk. Når det presenteres fakta fra seriøse kilder som er motstridende, bringer vi gjerne begge for å gi balanse og dokumentere at det også i Midtøsten kan være vanskelig å finne reelle fakta. For eksempel kan vi ofte stole på at antall rapporterte døde er noenlunde korrekt, men kan ikke alltid være sikre på om de
som ble drept var rene sivile eller om de deltok i krigshandlinger.

Når det gjelder påstander og holdninger, presentert som noe i nærheten av fakta, skal vi være tilbakeholdne.

Norges interesse for Midtøsten har historisk sett vært stor, med jevnlige oppblussinger, som ved staten Israels opprettelse. Det at titusener har deltatt i fredsbevarende operasjoner og at Norge hadde en sentral rolle i forsøket på å skape en langvarig løsning på 90-tallet, har også bidratt til dette.

Det er noen av mange grunner til at NTB skriver mye om Midtøsten og prioriterer det foran
andre konflikter. Vi er dessverre ikke lenger i en situasjon der vi har 17 utenriksmedarbeidere som for en stor del er på reise for å dekke de fleste områder i verden. Den tid er forbi.

Når det gjelder informasjon om hva enkeltmedarbeidere har
hatt på sin Facebook-side, velger jeg å la det tilhøre privatlivet.

For en journalist i et nyhetsbyrå er det alltid et mål å opptre så objektivt som mulig og bringe det nærmeste vi kommer vår forståelse av sannheten. Men det er også en oppgave å skildre en konflikt slik at de som rammes hardest, blir synlige. I Midtøsten er mange ofre på alle sider havnet i en uønsket situasjon, med lidelse som politikere og aktivister har
bidratt sterkt til at de er havnet i.

Jeg har sittet i stolen som nyhetsredaktør i en måneds tid, og skal bare ha den noen uker til. I disse ukene har det vært en komplisert konflikt i Venezuela, der det finnes mer enn en tolkning av grunnloven. En rekke uenige eksperter fremstår som like sikre på at de har rett og det er et tegn på at heller ikke den konflikten er enkel å forstå og formidle. Det er også den siste tiden kommet frem tall som tyder på at sivile liv er gått tapt i Jemen i større grad enn vi har klart å formidle.

Det er en rekke saker vi burde ha skrevet og en rekke konflikter vi gjerne skulle ha bidratt til kunnskap om, slik at våre kunder og deres lesere blir bedre orientert. Men vi rekker ikke alt.

Dog skal det ikke være tvil om at det vi gjør, ønsker vi å gjøre så det gir et korrekt bilde og at det fremstår som så objektivt som vi kan klare. Vi er selvkritiske til det vi gjør og diskuterer ofte om vi gjør en så god jobb som vi ønsker. Det er vanskelig å imøtegå en rekke små detaljer samlet gjennom en årrekke, som i denne rapporten. Det vi gjør fremover, er viktigere.

Men med det høye støynivået som følger det å dekke Midtøsten journalistisk, er det noen ganger vanskelig å skille rettmessig kritikk fra kritikk som ser ut til å komme på autopilot.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart