Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NRK og Dagbladet: Israel har skylden for amerikansk og palestinsk politivold

Faksmile av Dagbladet 8. juni 2020.
Ny demonisering av Israel i norske medier.

Den gamle europeiske konspirasjonen om at jødene har skylden for skiftende katastrofer og samfunnsplager sitter fortsatt i veggene i flere norske redaksjoner. Nå er det ikke lenger alltid «jødene har skylden», men «Israel har skylden».

NRK

NRK var først ute søndag 7. juni i ettermiddagsnyhetene omkring kl. 17.45 [omkring 1 time og 44 minutter ut i innslaget her]. Først ble det vist bilder av demonstranter i Tel Aviv som «trakk en linje mellom vold fra politiet i USA og den som utføres av israelske politistyrker». NRK nevnte ikke at demonstrantene stod under røde kommunistfaner.

NRKs programleder fortsatte: «Vi hørte her en av demonstrantene si at det ikke er så stor forskjell på politiets maktbruk i Israel og USA, og nå viser en rapport fra Amnesty at amerikansk politi har fått opplæring i Israel. Hva slags opplæring er det snakk om?»

Journalist Gro Holm viser deretter fram på skjermen en Amnesty International-artikkel med overskriften With whom are many U.S. police depatements training? With a chronic human rights violator – Israel. NRK framstiller det som om denne artikkelen er ny, men ifølge Wayback Machine ble den første gang publisert en gang før eller senest 19. januar 2018.

Gro Holm forteller at amerikansk politi har vært i Israel og israelsk politi har vært i USA. Politifolk fra Minneapolis, «der hvor George Floyd døde», skal ha vært på trening med israelere i Chicago. «Det er noen år siden, så det er uklart om akkurat de politifolkene som var involvert i Floyd-saken var til stede.»

Holm fortsetter om israelsk politiarbeid: «Det som kjennetegner denne måten å drive politiarbeid på, er jo en veldig aggressiv holdning, det er en slags militarisert form for politihåndverk. Hvor man altså ser på motstanderen nærmest som terrorister, som mål. Og det er jo slik Israel i mange tilfeller oppfatter palestinere som demonstrerer, de blir oppfattet som terrorister fra den israelske siden. Og det er noe de har opplært amerikanerne i. Og det Amnesty-rapporten sier, er at litt av den samme måten å betrakte da ikke minst minoriteter på, folk som skal arresteres, folk som deltar i en demonstrasjon, kan ha blitt overført til israelsk politi.»

Etter mer prat om amerikansk politi, vender Gro Holm tilbake til Israel. «Flere delstater og politidistrikter diskuterer å forby dette med å ta kvelertak på arrestanter og legge kneet på halsen til arrestanter, som skal også være noe de bruker i Israel. Jeg vet ikke om de har fått det derfra, men de bruker samme metodene.»

Dagbladet

Dagbladet er mer direkte og uforbeholdne. Overskriften til Jan-Erik Smildens artikkel fra 8. juni er «Med hilsen fra Israel». «I flere år har amerikanske politifolk lært avanserte teknikker for å slå ned opptøyer av israelerne. Resultatet så vi i Minneapolis nylig.» Saken er illustrert med bilder av kvelningen av George Floyd og en israelsk politimann som har kneet på hodet til en palestiner.

Smilden henviser også til Amnesty-artikkelen, også han uten å nevne at den er nesten 29 måneder gammel. Tvert imot skriver han som om det er et nytt utspill. «Amnesty International går hardt ut mot det israelsk-amerikanske politisamarbeidet.»

Smilden skriver om «Palestinas George Floyd-sak». Iyad Hallak, en palestinsk 32-åring, ble skutt og drept av israelske politifolk lørdag 30. mai. Smilden får med at Israels visestats- og forsvarsminister Benny Gantz beklaget det som hadde skjedd allerede neste dag. «Statsminister Benjamin Netanyahu som satt ved hans side, sa ingenting.»

Netanyahu sa noe i regjeringsmøtet søndag 7. juni, dagen før Dagbladet satte Smildens artikkel på trykk. Netanyahu sa det var «en tragedie». «Dette var en person med en funksjonshemming, autisme, som var mistenkt – som vi vet på feil grunnlag – for å være en terrorist på et sensitivt sted [i Jerusalem]. Vi deltar alle i sorgen til familien. (…) Jeg forventer at dere gjennomfører en full granskning av saken,» sa Netanyahu til regjeringen, ifølge Ha’aretz.

Smilden avslutter slik: «Nå har palestinske myndigheter også begynt å bruke George Floyd-saken i sin propaganda. Men det er viktig å huske på at palestinske politifolk og sikkerhetsstyrker også har lært litt av hvert av israelerne.»

Der kom den til slutt. Hvis palestinerne er brutale, så er også det israelernes skyld.

Er NRKs og Dagbladets journalister så indoktrinerte at de virkelig tror Israel er skyld i at amerikansk politi bruker voldsteknikker som er brukt av mennesker i tusenvis av år?

Amnesty lister opp tolv delstater, pluss Washington DC, som har sendt politipersonell til trening i Israel. Er det slik at det finnes noen sammenheng mellom amerikansk politivold og trening med Israel?

Statistikk over antall drepte av politiet per 1 million innbyggere i delstatene fra nettstedet mappingpoliceviolence.org kan gi en antydning på svar. Statistikken dekker tidsrommet 2013-2019. Her har MIFF markert delstatene som har hatt samarbeid med Israel med gult.

De fleste delstater som samarbeider med israelske politistyrker ligger på den nederste halvdel av stater med flest politidrap per innbygger. 5 av de 8 delstatene med færrest politidrap per innbygger samarbeider med Israel. Ingen av de fem delstatene med flest politidrap per antall afro-amerikanske innbyggere samarbeider med Israel.

Hvis det er noen sammenheng mellom amerikansk politibrutalitet og trening i Israel (det er det sannsynligvis ikke!), så ser det ut til å være at samarbeid med Israel reduserer den, ikke øker den.

  • Er du enig i at dette er nye eksempler på demonisering av Israel fra NRK og Dagbladet? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart