Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

PR-avdelingen til Hamas har kommentatorplass i Stavanger Aftenblad

Skjermdump fra aftenbladet.no.

1. januar 2021 publiserte Stavanger Aftenblad en artikkel av Ahmad Budeiri, en palestinsk journalist som avisen benytter som fast kommentator. Denne gang kunne artikkelen like godt være skrevet av PR-avdelingen til Hamas.

Gaza «står på randen av en korona-katastrofe», begynner Budeiri. Lignende advarsler kom i mars. «Okkupasjonen og alle dens konsekvenser vil gjøre at [korona-]utbruddet, om det kommer i stor skala, rammer palestinerne hardere enn israelerne,» skrev postdoktor Kjersti Gravelsæter Berg ved Chr. Michelsen Institute i Bistandsaktuelt 25. mars 2020. Mer enn seks måneder senere viste det seg at dødstallene i Israel per innbygger var mye høyere enn for palestinerne.

Når Budeiri maler opp katastrofescenarier, fremstiller han Israel som den eneste ansvarlige.

«Hamas har bedt Israel om nødvendig medisinsk utstyr, men nabolandet som blokkerer grenseovergangen har ingen hjelp å gi,» hevder han.

Her er det to feil. Hamas har ikke bedt Israel om medisinsk utstyr, men medisinsk utstyr og medisiner blir hele tiden levert gjennom israelske grensestasjoner. Senest 3. januar skrev den britiske avisen The Guardian at palestinske myndigheter «offisielt ikke har bedt om hjelp fra Israel» (når det gjelder koronavaksine). Det er ingen grunn til å tro at Hamas har bedt om hjelp, når ikke en gang Fatah-myndighetene på Vestbredden ber om hjelp.

Likevel har den israelske visehelseministeren Yoav Kisch antydet at palestinerne kan få vaksinene Israel får til overs. Israel planlegger å skaffe mer enn nok vaksiner til sin egen befolkning. Israel jobber også med å utvikle sin egen vaksine, som de tilbyr å forsyne palestinerne og nabolandene med. I desember åpnet Israel for en medisinsk delegasjon på 12 israelsk-arabiske doktorer som dro til Gaza for å bistå dem i koronaarbeidet.

Budeiri hevder «hjelpen ikke får komme inn». FN-statistikk viser at 819 semitrailere med «medisinske leveranser» kom inn til Gaza via israelske grensestasjoner de elleve første månedene av 2020. Hvis behovet eller betalingsviljen for medisinske leveranser hadde vært større, kunne også leveransene blitt flere. Fra Israels side er det ikke noe problem verken med kapasitet eller vilje – for totalt gikk det 96.623 semitrailere fra Israel til Gaza i perioden. Kun 12 prosent av leveransene ble av FN kategorisert som «humanitære».

Budeiri hevder Gaza «er verdens mest overbefolkede område, ifølge FN». Selv om Gaza har høy befolkningstetthet, stemmer ikke dette helt. Det finnes et stort antall byer og områder i verden hvor mennesker bor mye tettere enn på Gaza-stripen. Singapore er land med dobbelt så stort areal som Gaza, men nesten tre ganger høyere befolking.

«Faktisk har FN lenge vært på nippet til å erklære Gaza som et ulevelig område, og det var før koronapandemien,» fortsetter Budeiri. Han hentyder til FN-rapporten Gaza in 2020 A liveable place? som kom i 2012. BBC gjenga slik: «Gaza-stripen vil ikke være ‘et levelig sted’ i 2020 dersom det ikke blir gjort tiltak for å forbedre grunnleggende tjenester i området, ifølge en FN-rapport.» Rapportens forfattere, derimot, skrev ikke at Gaza vil bli ulevelig, men at situasjonen «vil være verre enn den er nå», med mindre det blir gjort en rekke politiske og sosiale tiltak.

Dette er selvsagt. Det samme kan bli sagt om alle tettbebygde områder i hele verden, især om områder som er styrt av et totalitært regime som systematisk undertrykker kvinner og minoriteter og som ikke står til regnskap for velgerne ved valg.

Foruten i rapportens tittel, nevnes uttrykket “levelig” (liveable) kun to ganger i rapporten. Først i forbindelse med en etterlysning av planer og reguleringstiltak for å møte befolkningsveksten, andre gang i konklusjonen på side 16: «For å sikre at Gaza i 2020 vil være ‘et levelig sted’, må enorme tiltak av palestinere og partnere i slike sektorer som utdanning, helse, vann og avfallsbehandling akselereres og intensiveres stilt overfor alle vanskeligheter.»

Det var dette som var rapportens hovedfokus, ikke Israels kontroll av vareleveranser til området. Selvsagt ønsker FN og alle deres ansatte palestinere at sjøblokaden oppheves, men ordet blokade (blockade) nevnes kun to ganger i rapporten. Det heter at slutt på blokaden og Gazas økonomiske utvikling er grunnleggende mål for FN (side 2) og at blokaden har vært en av hovedårsakene til at Gaza-økonomien ikke har kunnet komme tilbake til nivået det hadde før år 2000 (side 4). FN mener det er viktig at Gazas innbyggere får forbindelse med resten av verden. Dette ville være uproblematisk for Israel dersom dette bidro til fred, handel og utvikling, men Israel har god grunn til å frykte det motsatte.

Det passer ikke for Budeiri å nevne at de palestinske selvstyreområdene på Vestbredden og Gaza, ifølge FN (!), ligger rett under midten på FNs levekårsindeks.

I sin innledning hevder Budeiri at Gaza er «et slags fengsel», på slutten skriver han at «området er utsatt for konstant hjerneflukt». Hva er sant? Har du hørt om et fengsel som er åpent for konstant flukt?

«Det er ingen vaksinedoser på vei til Gaza,» hevder Budeiri. Salama Ma’rouf, leder for Hamas-myndighetenes pressekontor, sier til The Guardian at vaksiner er ventet «innen to måneder». Arbeidet koordineres med WHO og de palestinske selvstyremyndighetene. «Israel vet hva som skal til, men blokaden er effektiv og bokstavelig talt drepende,» konkluderer Budeiri. Kan han forklare hvorfor han kaller 8.784 semitrailere i måneden fra Israel til Gaza for en blokade, uten å nevne den nesten hermetisk lukkede grensen mellom Egypt og Gaza med et ord?

Se foredraget om Gaza som Israel-haterne ikke vil du skal se


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart