Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jager jødene de kristne ut av Jerusalem?

Ortodokse kristne går langs Via Dolorosa i Gamlebyen i Jerusalem i forbindelse med påsken 2018. (Foto: Miriam Alster/Flash90)
Nok en gang unyansert fra politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, viser nok en gang at han ikke lar en sjanse til å kritisere Israel gå fra seg. Denne gangen kommer han litt sent til ballet, og trekker frem en rapport som ble publisert for halvannen måneder siden. I en lederartikkel i avisen skriver han at Jerusalem er i ferd med å tømmes for kristne og at det er ekstremistiske jøder som er ansvarlig for det – med hjelp fra kristne Israelvenner i Norge. Dette er et meget unyansert bilde av situasjonen.

For det første er ikke Jerusalem i ferd med å tømmes for kristne. Antallet kristne har holdt seg stabilt i flere tiår, selv om andelen kristne prosentvis har sunket. Men hvorfor øker ikke den kristne befolkningen i Jerusalem, slik den jødiske og muslimske befolkningen gjør? Det er en interessant debatt, men i stedet for å reflektere hopper Udjus rett til konklusjonen: Jødene har skylda.

Men stemmer det? Den kristne befolkningen i Israel øker år etter år, i motsetning til i resten av Midtøsten, hvor de kristne er i ferd med å forsvinne. I en spørreundersøkelse i forbindelse med julen 2021 svarte 84% av de kristne at de er fornøyd med livet i Israel. Kristne arabiske kvinner er noen av de høyest utdannende i landet.

Hvordan er så forholdene for de kristne i de palestinske områdene? På Gazastripen har de kristne nesten helt forsvunnet. Da Israel trakk seg ut av enklaven i 2005 var det rundt 5000 kristne der. I dag, etter at over 15 år med islamistisk styre, er det bare drøyt 1000 kristne igjen.

Heller ikke på Vestbredden, hvor de palestinske selvstyremyndighetene styrer, er livet lett for de kristne. Ifølge organisasjonen Åpne dører, som støtter forfulgte kristne, er det sterk forfølgelse av kristne i de palestinske selvstyreområdene. Da Betlehem var under israelsk kontroll var de kristne en majoritet i byen. Etter Oslo-avtalen, som ga palestinerne selvstyre, har de kristne gått fra å være en majoritet til å bli en liten minoritet. Det samme har skjedd i flere andre palestinske byer. Muslimske ekstremister får skylden for at de kristne blir fordrevet fra de palestinske områdene.

De aller fleste kristne i Jerusalem er arabere bosatt i Øst-Jerusalem. De er tett knyttet opp mot forholdene i de palestinske selvstyreområdene. Kan forfølgelsene av kristne i de palestinske områdene være en av årsaken til at den kristne befolkningen i Øst-Jerusalem ikke øker, slik den gjør i resten av Israel? Ikke ifølge Udjus, som mener ekstreme islamister ikke har skylden, bare ekstreme jøder og det Udjus kaller «deres kristne støttespillere».

Det har det siste tiåret vært noen få tilfeller hvor ekstremistiske jøder har vandalisert kristne bygg i Jerusalem og andre steder i Israel. Slike angrep er likevel langt sjeldnere enn mot muslimske arabere. Så hvorfor fortsetter den muslimske befolkningen i Jerusalem å øke, mens den kristne står på stedet hvil?

Situasjonen for de kristne i Jerusalem er nok langt mer kompleks enn hva Udjus prøver å fremstille det som, men som vanlig er det enklere å anklage Israel og deres støttespillere enn å gi leserne et nyansert bilde av forholdene.

Innlegget er også sendt som et leserinnlegg til Fædrelandsvennen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart