Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

NRKs opplysninger strider med tallene til FN

Yama Wolasmal på NRK 22. april 2022. (Skjermdump fra NRK)
NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal formidlet en alternativ virkelighet på Dagsrevyen søndag 16. oktober.

I NRK Dagsrevyen søndag 16. oktober hadde Yama Wolasmal et lengre innslag hvor NRKs Midtøsten-korrespondenten snakket med ofre for begge parter i Gaza-krigen i mai 2021.

På slutten av innslaget sa Wolasmal om befolkningen på Gaza: «Mange av dem får ikke bygd opp igjen husene sine, fordi Israel stadig nekter å slippe inn byggematerialer.»

Stemmer det at Israel ikke slipper inn byggematerialer?

Ifølge de offisielle tallene til FN-organisasjonen OCHA har 21.537 semitrailer-lass med byggematerialer blitt levert gjennom den israelske grensestasjonen Kerem Shalom til Gaza-stripen de første ni månedene i år. Det tilsvarer 552 semitrailere i uken. I tillegg kom det 14.662 semitrailere med byggematerialer fra Egypt. Mangel på boligbygging på Gaza-stripen kan dermed ikke skyldes at Israel nekter å slippe inn byggematerialer.

OCHA opplyser i sin siste skriftlige rapport at 23 prosent av varene som kom inn via Israel i august 2022 var byggematerialer, «i hovedsak aggregater, sement og stålstenger». FN skriver: «Siden innføringen av blokaden i 2007, har israelske myndigheter begrenset leveranser inn i Gaza på varer som de mener har dobbel bruk (sivil og militær), slik som byggematerialer, noe medisinsk utstyr og noen landbrukssaker. Noen av disse varene kan likevel komme inn etter en lengre søknads- og behandlingsprosess. Det er verdt å nevne at i det siste har noen av disse tingene blitt tillatt (for eksempel sement og stålstenger).»

Konklusjon faktasjekk: Yama Wolasmal formidlet en faktafeil på NRK Dagsrevyen.

Det var også andre ting å sette fingen på i Wolasmals innslag. Han sa at Riad, en palestiner på Gaza-stripen, «lever under israelsk okkupasjon». Israel avsluttet (den lovlige!) okkupasjonen av Gaza i 2005, da landet trakk alle soldater og bosettere ut av området. MIFF har sett kopi av en e-post hvor Wolasmal hevder FN sier at Gaza er okkupert. Men hvorfor bruker han ikke FN opplysninger når det gjelder konkrete tall for byggematerialer, men gjengir FN når det er politisk tåkeprat, og noe som ikke er dekkende for situasjonen?

«Han bor på et sted som beskrives som verdens største utendørs fengsel,» sa Wolasmal. Dette er igjen et propagandapoeng, ikke beskrivende for situasjonen. Det finnes mange større landområder hvor det er vanskelig eller umulig med utreise til ett eller flere naboland.

Igjen går vi til FN. Ifølge OCHA har det vært 105.161 utreiser fra Gaza-stripen til Egypt hittil i 2022. Til Israel har det til sammenligning vært 292.634 utreiser, og tallet er raskt økende. De fleste utreisene gjelder palestinske handelsmenn/ arbeidere, men FN opplyser også at det har reist fra Gaza til Israel over 10.000 pasienter, 7.000 pårørende til pasienter og 7.700 for spesielle/ private formål.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart